Nog een miljard
Tijdens Google I/O liet Google weten dat er meer dan 1 miljard actieve Androidapparaten zijn. Bij de berekening van dat aantal zijn de Androidtoestellen die draaien op een versie zonder Google-applicaties als de Play Store en Gmail niet meegerekend. Dit geeft meteen een probleem voor Google aan: er zijn steeds meer apparaten die wel op Android draaien, maar zonder het Google-ecosysteem. Deze apparaten zien we we voornamelijk in opkomende markten, maar er zijn ook andere voorbeelden, zoals de Amazon Kindle Fire-tablets en -smartphone.
Google probeert beginnende smartphonegebruikers aan zich te binden. In landen waar veel mensen nog geen toegang hebben tot computers en internet, wordt steeds vaker de ‘computer’-stap overgeslagen: mensen hebben dan wel een smartphone, maar geen computer. Voor techbedrijven als Google is het belangrijk om deze mensen aan zich te binden. Waar in het Westen hele generaties op zijn gegroeid met Microsoft Windows, zullen in opkomende markten gebruikers opgroeien met mobiele besturingssystemen en de bijbehorende clouddiensten.
Nokia had een interessante strategie voor de overname door Microsoft. Het bedrijf wist dat de overname er aan zat te komen, maar kwam toch met een Android-toestel, de Nokia X. Dat lijkt wat vreemd, aangezien Microsoft een prima mobiel besturingssysteem heeft, maar er zat wel degelijk een pro-Microsoft-strategie achter. De Nokia X heeft namelijk geen Google-applicaties aan boord, maar is volledig geïntegreerd met het cloud-ecosysteem van Microsoft. Wanneer de kopers, alleen beginnende smartphonegebruikers in opkomende markten, klaar zijn voor een volgende stap naar een iets duurder toestel, zal vanwege de verbondenheid met de Microsoft-clouddiensten de keuze voor een Windows Phone-toestel een stuk eenvoudiger zijn.
Android One
Android One is het antwoord van Google op ultra-budget-toestellen. Waar Android bekend staat om de vrijheid die fabrikanten genieten met betrekking tot de invulling van de hardware en de software, neemt Google bij Android One de teugels stevig in handen. Fabrikanten kunnen kiezen uit door Google vooraf goedgekeurde leveranciers en onderdelen en kunnen geen aanpassingen aan de software doen. Updates voor Android One-toestellen komen dan ook direct van Google af. Providers staan er over het algemeen om bekend graag eigen software mee te leveren met hun toestellen. Dat is bij Android One wel mogelijk, maar deze extra software zal wel door de gebruiker te deïnstalleren zijn. Dit zorgt er voor dat Google toestellen veel sneller van updates kan voorzien.
De eerste Android One-toestellen zijn afkomstig van de Indische fabrikanten Spice, Micromax en Karbonn. De toestellen hebben allen een 4,5 inch-scherm met 845×480-resolutie, 1 GB aan werkgeheugen, FM-radio-ondersteuning, ruimte voor uitbreidbaar geheugen met een SD-kaart en ondersteuning voor twee SIM-kaarten. Ze draaien op een MediaTek-chipset met quad-core 1,3 GHz-processor en kosten omgerekend tussen de 76 en 90 euro. De huidige software is een onaangepaste versie van Android 4.4 (KitKat), maar een update naar Android L zal vermoedelijk snel na de introductie volgen.
Google heeft ook meteen afspraken gemaakt met providers over het datagebruik. Zo krijgen klanten van provider Airtel 200 MB aan data per maand gratis om apps mee te downloaden vanuit de Play Store.
Video
Uitbreiding
De online verkoop gaat vandaag in India van start en vanaf oktober zullen de Android One-toestellen daar ook fysiek in de winkels liggen. Later dit jaar zal het Android One-programma zich uitbreiden naar andere landen, onder andere Indonesië en de Filipijnen. In 2015 zullen nog meer landen volgen.
Interessant is ook dat mainstreamfabrikanten zich ook aan hebben gesloten bij het Android One-initiatief. Verschillende grotere fabrikanten zullen Android One-toestellen gaan uitbrengen. Het gaat dan onder meer om Acer, Alcatel, ASUS, HTC, Lenovo en Panasonic. De chipsets voor de Android One-toestellen worden nu nog geleverd door MediaTek, maar ook Qualcomm, de grootste fabrikant van chipsets voor mobiele apparaten, gaat in de toekomst door Google goedgekeurde onderdelen leveren.
Bron: The Verge, The Next Web, Economic Times
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Toch erg ergens dat een bedrijf zo enorm is en zo een enorme plaats inneemt in onze levens. Gaat dit niet ooit mis? Mis als in dat ze toch alle data verkopen. Of dat ze ineens geld willen voor alles?
Overstappen van Windows Phone naar Google’s Android: een peulenschil.
De Amazon phone is 1 grote flop dus dat is geen concurrentie
Toch nog best aardige specificaties voor een prijs tussen de €70 en €90 dit is interessant!