Android bestaat 10 jaar: we zetten de meest iconische toestellen in de spotlights

Android bestaat 10 jaar: we zetten de meest iconische toestellen in de spotlights

Teletijdmachine

Stapsgewijs en dessert na dessert ging Android er zowel visueel als op het gebied van features en stabiliteit op vooruit. Het marktaandeel van Googles besturingssysteem groeide ten opzichte van de concurrentie tot een dominante 84,8 procent vandaag, en onderweg zijn er ook opmerkelijke slachtoffers gevallen zoals Nokia en BlackBerry die het OS afzworen en koppig op hun eigen software bleven inzetten, en natuurlijk Windows Phone als besturingssysteem. Nu Android vandaag tien jaar bestaat, lijkt ons dat een heerlijk excuus om even een paar iconische toestellen in de bloemetjes te zetten. Helaas kunnen we ze niet allemaal opsommen.

Android 1.0

Zo zag Android 1.0 eruit. Pas vanaf versie 1.3 Cupcake werden de namen van zoetigheden gebruikt.

HTC G1 - HTC Dream (2008)

Met deze telefoon is het allemaal begonnen, want de HTC G1 - ook toen wel bekend als HTC Dream of de Google phone - was de eerste Android-telefoon die op de markt verscheen. Hij moest de concurrentie aangaan met mastodonten van concurrenten als Apple, Microsoft, Nokia en BlackBerry. Het toestel had een toetsenbord dat je kon uitschuiven, en het kon verder ook met een trackball bediend worden. Interessant is dat HTC de G1 niet van een hoofdtelefoonaansluiting had voorzien en dat je muziek kon luisteren via Mini USB-oortjes of - jawel - een adapter.

Verder werkte de G1 met een 528 MHz Qualcomm MSM7201A-SoC, gemaakt volgens een 65nm architectuur. De telefoon had 192MB aan RAM, 256MB aan opslag (uitbreidbaar via microSD), een 1150 mAh-batterij en een 3MP-camera. Het scherm was een tft-LCD van 3,2 inch met een resolutie van 480 x 320 en Corning Gorilla Glass-bescherming. De HTC G1 draaide op Android 1.6 Donut en kostte destijds zo'n 290 euro.

HTC G1

Motorola Moto Milestone (2009) en HTC Nexus One (2010)

De Motorola Milestone pakte vooral uit met zijn superieure 3,7 inch tft LCD-scherm dat een resolutie had van 854 x 480 pixels. Verder had hij een krachtige 600MHz-SoC aan boord en een 5MP-camera die kon filmen in 480p aan 24fps. De Moto Milestone kwam van dezelfde fabrikant die daarvoor de populaire RAZR had ontwikkeld, en voor Android als besturingssysteem was de originele Droid een belangrijke stap. De Moto Milestone werkte op Android 2.1 Eclair en kreeg de update naar 2.2 Froyo.

Android bestaat 10 jaar: we zetten de meest iconische toestellen in de spotlights

Een jaar na de Moto Droid werd het startschot gegeven voor de Nexus-lijn, en met de ontwikkeling van de Nexus One worden de banden tussen Google en het Taiwanese HTC voor het eerst aangehaald. De Nexus One is een telefoon met virtueel toetsenbord en onderaan een trackball. De telefoon had een voor die tijd knap 3,7 inch AMOLED-schermpaneel met een resolutie van 800 bij 480. Onder de motorkap zat de Qualcomm Snapdragon S1 met de 1GHz Scorpion-processor en Adreno 200 gpu. De Nexus-reeks was een schoolvoorbeeld gegeven door Google van hoe een goede Android-telefoon eruit ziet. De telefoon kon rekenen op vlotte updates, en werd gelanceerd met Android 2.1 om te eindigen met 2.3.6 Gingerbread.

Nexus One

HTC Desire HD (2010)

Deze is voor mij persoonlijk heel bijzonder omdat het mijn eerste Android-telefoon was. Als dertienjarige had ik mijn eerste smartphone, maar ik liet de HTC G1 eerst nog liggen voor merknamen als Samsung en Windows Mobile die mij toen veel bekender in de oren klonken. Enkele jaren later had ik mijn les geleerd en maakte de moeilijke keuze tussen de Nexus One en de Desire HD. De HTC Desire HD was vooral bijzonder omwille van zijn voor die tijd 'reusachtige scherm' en absurde specificaties.

Hij had een 4,3 inch scherm wat hem gigantisch maakte in vergelijking met het 3,5 inch scherm wat mensen gewend waren van de iPhone 4. Het LCD- scherm had verder een resolutie van 800 bij 480. Verder pakte de telefoon uit met een stevige portie RAM voor die tijd, namelijk 768MB en daarnaast 1,5GB interne opslag. Ook de camera was erg interessant met zijn 8MP en de mogelijkheid om in 720p te filmen. De Desire HD werd met Android 2.2 Froyo gelanceerd en kreeg slechts een Gingerbread-update en geen 4.0 Ice Cream sandwich.

HTC Desire HD

Samsung Galaxy Note (2011)

Hoewel Apple er lang van overtuigd was dat kleine smartphone-schermen the way to go was, zagen andere fabrikanten het gelukkig al wat grootser. De Galaxy Note lanceerde de term 'phablet', de naam voor een telefoon die eigenschappen van een telefoon en een tablet combineert. De Note was een trendzetter in de smartphone-wereld met zijn 5,3 inch Super AMOLED HD-scherm, en het hoogst experimentele toestel veroverde een stevige plek in de high-end line-up van Samsung.

Hoewel een 5,3 inch-scherm vandaag de dag door de 18:9 en 19:9-beeldschermverhoudingen als klein wordt beschouwd, was het in die tijd gigantisch. Een ander belangrijk kenmerk van de Note is de S Pen die de phablet omtoverde tot een teken- en notitieboekje. Vandaag is de Note-reeks van Samsung nog steeds een erg belangrijke focus voor Samsung, en de S Pen is er dit jaar met de Note 9 zelfs slimmer op geworden.

Galaxy Note

Samsung Galaxy S3 (2012)

De Samsung Galaxy S-reeks was van start gegaan met de eerste Galaxy S in 2010, maar Samsung maakte pas echt veel indruk met zijn vlaggenschepen toen het later de S2 en vooral de S3 voorstelde. Beide waren erg vooruitstrevende toestellen, en Samsung ontpopte tot het nieuwe gezicht van Android voor de grote massa. Achter de Galaxy S3 zat een grote marketingmachine en het toestel was een groot verkoopsucces voor de Koreaanse fabrikant.

De Galaxy S3 was een prachtige telefoon - ondanks de plastieken behuizing die Samsung toen nog verkoos - die slechts 8,6mm dik was en nog verder de grenzen weerlegde met zijn scherm. De telefoon kwam met een 4,7 inch Super AMOLED HD-scherm met een resolutie van 1280 bij 720. De uitstekende 8MP-camera van de Galaxy SD3 kon ook filmpjes maken in een Full HD-resolutie.

Galaxy S3

ASUS Nexus 7 (2012 en 2013)

Android heeft altijd een achterstand gehad op het gebied van tablets, want terwijl Android-telefoons al snel de broekzakken en handtassen van de massa veroverde, bleef de iPad ongeslagen. Google heeft daar in 2011 al verandering in willen brengen met de komst van Android 3.0 Honeycomb, een besturingssysteem dat Android beter geschikt maakte voor tablets, maar het beste kwam een jaar later.

Met de Nexus 7-tablet gemaakt door ASUS liet Google zien wat het besturingssysteem allemaal in zijn mars had op het gebied van tablets. De Nexus 7 was een erg populair model met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, en een jaar later kwam er een 'vernieuwde 2013-versie'. Hij had een klein 7 inch-scherm met een HD-resolutie. De stevige Nvidia Tegra 3-SoC zorgde er in combinatie met 1GB aan RAM voor dat de Nexus 7 vlot draaide. De telefoon werd gelanceerd op versie 4.1 ICS en kreeg updates tot 5.1.1 Lollipop.

Nexus 7 2013

LG Nexus 5 (2013)

LG was een van de fabrikanten voor Android-telefoons die er vanaf het begin bij was, en na het succes van de Nexus 4 mocht LG opnieuw de Nexus 5 leveren. Deze telefoon zit ook bij veel Android-liefhebbers nog diep in het hart, omdat hij voor een erg democratische prijs ontzettend goede specificaties leverde met daarnaast nog de garantie kreeg op vlotte updates die altijd met de Nexus-reeks kwam.

De Nexus 5 was als een Zwitsers zakmes. Hij bracht voor 399 euro een indrukwekkend 4,95 inch IPS LCD-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 en Corning Gorilla Glass 3. Hij had een scherm dat je vandaag nog steeds naast duurdere midrange telefoons kan zetten en waar veel hedendaagse toestellen "u" tegen zeggen. Verder kwam de Nexus 5 met een genereuze 2GB RAM, 16 of 32GB aan opslag en - niet te vergeten - De Qualcomm Snapdragon 800-SoC (4 x 2,3 GHz Krait 400).

Nexus 5 afbeelding

LG G3 (2013)

In die tijd voelde je je als een kind in een speelgoedwinkel als je een nieuwe telefoon wilde kiezen, omdat bij elk nieuw model reuzenstappen werden gezet. Telefoons waren heel verschillend en elke fabrikant had een heel eigen en nadruk. LG had een sterk vlaggenschip neergezet met de G2, maar was vooral erg vernieuwend met de G3. Zowel op het gebied van scherm als camera was G3 een absolute krachtpatser.

Het was de eerste telefoon met een groot 5,5 inch QHD-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440, en verder had de 13MP camera een indrukwekkende laser-autofocus, waarmee hij razendsnel scherp stelde. Filmen kon in 2160p. De LG G3 werd een dik jaar na de lancering een stuk goedkoper, en voor zo'n 350 euro haalde je LG's uitstekende vlaggenschip al in huis.

LG G3

OnePlus One (2014)

OnePlus kon met de lancering van zijn eerste smartphone op heel wat aandacht rekenen. De OnePlus One maakte de belofte dat je een high-end smartphone helemaal niet zoveel hoeft te kosten als andere fabrikanten ervoor aanrekenen. Een belofte die het bedrijf tot op de dag vandaag nog altijd maakt. Al is het opvallend dat net als bij andere premium-telefoons ook voor OnePlus de prijs van zijn smartphones de hoogte is ingegaan. De OnePlus 3 kostte in 2016 nog 399 euro, en ondertussen betaal je voor de OnePlus 6 iets meer dan 500 euro. Met het succes en de populariteit van OnePlus begon langzamerhand ook het succes van andere prijsvechtende, Chinese smartphone-makers bij ons toe te nemen.

De Chinese fabrikant leverde een telefoon met een 5,5 inch Full HD-scherm en dezelfde Snapdragon 801 die in andere high-end-telefoons terecht kwam in die tijd. Verder had de telefoon een 13MP-camera die kon filmen in 2160p. De eerste OnePlus draaide op het eigenzinnige CyanogenMod, een aangepaste versie van Android waar destijds een heel ontwikkelingsteam aan werkte, maar die nu tot het verleden behoort.

OnePlus One

Google Pixel (2016)

Na de Nexus 5 werd nog de Nexus 6 van Motorola, de Nexus 5X van LG en de Nexus 6P van Huawei gelanceerd, maar daarna volgde het nieuws dat Google nieuwe grootse plannen heeft. Het bedrijf wil zich namelijk volledig ontpoppen tot smartphone-fabrikant. Het resultaat daarvan is een telefoon die onder de eigen merknaam werd gebouwd, namelijk de Google Pixel. Met de Pixel eindigde een belangrijke periode in de Android-geschiedenis, en werd tegelijk het startschot gegeven voor iets nieuw.

Hoewel de Pixel 'Google' als merknaam kreeg werd hij door HTC gemaakt onder het toeziend oog van de zoekgigant. De Pixel kan net als de Nexus-reeks rekenen op snelle updates, en met de Pixel Launcher is het toestel de vereenzelviging van een pure, stock Android-ervaring. De Google Pixel heeft een 5 inch Full HD AMOLED-scherm, een Qualcomm Snapdragon 821 (2 x 2.15 GHz Kryo en 2 x 1.6 GHz Kryo), 32 of 64GB opslag en 4G RAM. Google legde de lat ook hoog met de camera van de telefoon. De Pixel heeft een knappe 12MP (f/2.0, 1.55µm,) die ondersteund wordt door slimme softwarematige processen. De Google Pixel kwam met Android 7.1 Nougat en draait nu vlotjes op Android Pie.

Google Pixel

Samsung Galaxy S8 (2017)

Samsung vernieuwde met de S6 het design van zijn S-reeks en zag eindelijk in dat een krachtpatser van een telefoon recht heeft op een behuizing die een premium gevoel geeft. De S6 kreeg een glazen behuizing en waterdichtheid. Met de S7 kreeg de telefoon broodnodige veranderingen en verfijningen mee - zoals opnieuw een micro SD-slot, damn it Samsung - en de volgende grote vernieuwing was de Galaxy S8 met zijn prachtige 18:5:9-Infinity Display met erg kleine schermranden boven- en onderaan. Eigenlijk was het LG die de dag voordien de primeur had op MWC toen het uitpakte met de G6 uitpakte die eveneens fijne schermranden had, maar de G6 werd jammer genoeg dat jaar een beetje weggeblazen door de S8, en het toestel kwam in de vergetelheid terecht bij de consument.

De Galaxy S8 draait bij ons op de Exynos 8895 Octa-SoC van Samsung-makelij. De telefoon heeft 64GB opslag en 4GB aan RAM. De telefoon heeft achteraan ook een sterke 12MP-camera (f/1.7, 1.4µm). ondanks de ronduit absurde plaatsing van de vingerafdrukscanner, bovenaan naast de cameralens van de telefoon, vormt het design van deze telefoon het gezicht van de 'moderne smarphone' die een langer en smaller design kenmerkt.

Samsung Galaxy S8 en S8+ Coral Blue

Huawei P20 Pro (2018)

Al is dat laatste slechts gedeeltelijk waar, want als je de high-end en midrange-telefoons van het afgelopen jaar bekijkt, merk je vooral bovenaan het scherm een vreemde inkeping populair gemaakt werd door Apple met de iPhone X. Ondertussen zien we de welbekende notch overal terug, en dus ook op de Huawei P20 Pro. Het is ontzettend moeilijk om een smartphone 'iconisch' te noemen, maar deze telefoon die dit jaar gelanceerd werd verdient het voorlopig het meeste.

De Huawei P7 en P8 waren de eerste telefoons van het Chinese merk die de wereld omwille van een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding begonnen te imponeren. Het was een signaal dat Huawei-telefoons volwassen zijn geworden en een hele inhaalbeweging hebben gemaakt. Met de P20 pro heeft Huawei bewezen dat het meer is dan dat. Het toestel heeft een formidabele driedubbele camera set-up met een hoofdcamera van 40MP (f/1.8), 20 MP (f/1.6)-camera met monochrome sensor en een 8MP (f/2.4) telefotolens, waarmee hij optisch kan inzoomen. Verder komt de P20 Pro met bijzondere gradient-kleuren die ondertussen ook bij andere merken - en blijkbaar ook bij Samsung - hun weg beginnen te vinden.

Huawei P20 Pro

OnePlus 6T?

Het is erg moeilijk om een toestel 'iconisch' te noemen als het slechts dit jaar, of zelfs twee jaar geleden pas gelanceerd is. Toch durven we alvast een kleine gooi te doen naar de toekomst. in onze AW Poll van vorige week vroegen we alvast naar welke telefoon onze lezers dit najaar het meeste uitkijken, en de OnePlus 6T kwam daarbij erg overtuigend als winnaar uit de bus. De telefoon heeft niet voor niets een vingerafdrukscanner die onder het scherm wordt gebouwd en een zogenoemde 'waterduppelnotch', waarin de camera van het toestel wordt gestopt. De telefoon weerlegt grenzen op het gebied van design en functionaliteit en als het bedrijf het prijskaartje relatief laag weet te houden, zou de 6T weleens memorabel kunnen worden.

Toch is de OnePlus 6T niet de enige telefoon dit najaar die je memorabel of iconisch zou kunnen noemen, want Samsung komt dit jaar nog met een telefoon waarbij je het scherm zal kunnen vouwen, en ook Huawei werkt eraan en stopt er zelfs een 5G-modem in. Of misschien spreken we binnen enkele jaren ook wel over een heel ander toestel, zoals de Pocophone F1 die de termen 'prijs/kwaliteit' en 'high-end' een nieuwe betekenis heeft gegeven.

OnePlus 6T render

Volgende tien jaar!

We voelen ons bevoorrecht om de toekomst van de Android-smartphone samen met jullie vanop de eerste rij te mogen ervaren, en we kunnen niet wachten om de volgende tien jaar van Android-telefoons te mogen beleven. Ongetwijfeld ontbreken er in bovenstaande lijst van geweldige, iconische toestellen nog een heleboel pareltjes, en we willen daarom graag op jullie nostalgisch gevoel beroep doen om hem aan te vullen. Laat het ons ten slotte weten als je zelf een van bovenstaande toestellen hebt gehad, en hoe jouw ervaringen waren.

Lees meer over:
Androidtoestellen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties