Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat Google Chrome en Android afstoot

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
21 november 2024, 11:30
2 min leestijd
Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat Google Chrome en Android afstoot

Lees verder na de advertentie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil officieel dat Google Chrome verkoopt en iets doet aan de monopolistische positie van Android. Dat moet de dominante positie van Google op het gebied van zoekmachines veranderen.

Google moet veranderen

Google moet niet alleen gedwongen worden om Chrome af te storen, het bedrijf moet zoekresultaten en gegevens delen met rivalen. Daarnaast moet het allerlei maatregelen nemen om het speelveld gelijk te maken. Dat lees je allemaal het gerechtelijk dossier (.pdf).

Daar blijft het niet bij. Want het ministerie zou graag zien dat Google de komende vijf jaar de browsermarkt achter zich laat. Het mag de markt niet betreden en ook niet investeren in allerlei technologieën en partijen die daar iets mee te maken hebben.

Lees verder na de advertentie.

Google zou bovendien zijn machtspositie misbruikt hebben en partners gestimuleerd hebben te helpen bij het behouden van die plek, door alleen onder specifieke condities de winst te delen. Het bedrijf heeft momenteel negentig procent van de zoekmachinemarkt in handen en dat is volgens het ministerie schadelijk voor een gezond concurrentieklimaat. Het verstikt bovendien innovatie, lees je in het dossier. Het stelt daarom voor dat Google de komende tien jaar streng in de gaten gehouden en gereguleerd moet worden. De vraag is dan nog of dit het gewenste effect gaat hebben, maar dat weten we alleen als deze plannen tot uitvoering komen.

Hoe zit het met Android?

Voor de dominante kracht die Android is stelt het ministerie van Justitie twee mogelijke paden voor. De eerste is simpel: Google moet ervoor zorgen dat alle concurrentiebeperkende praktijken geëlimineerd worden. De tweede lijkt op wat we hierboven besproken hebben: het bedrijf zou dan de komende tijd nauwlettend gevolgd en gereguleerd worden door de overheid en de rechtbank. Een derde optie wordt ook aangedragen: Android afstoten en verkopen.

Lees verder na de advertentie.

Dat zou echter grote gevolgen hebben voor het bedrijf en de markt, maar ondertussen sluit het Amerikaanse ministerie die mogelijkheid niet uit. De optie ligt wederom op tafel zodra Google zich niet aanpast of meewerkt aan wat de rechtbank of overheid gaat opleggen.

Wat vindt Google?

Het zal niemand verbazen dat Google het oneens is met het ministerie van Justitie. Het bedrijf verdedigt zich door te claimen dat dergelijke aanpassingen schadelijk zijn voor consumenten, andere bedrijven en de Amerikaanse technologie-industrie. Amerika zou daarmee zijn koppositie verliezen, helemaal als het gaat om kunstmatige intelligentie. Een begrijpelijke reactie van zo’n groot bedrijf als Google, dat er natuurlijk alles aan doet zijn positie te behouden.

De rechtszaak vindt plaats in april van 2025. Google heeft nu al besloten daarover in hoger beroep te gaan, eigenlijk nog voordat de rechter een uitspraak gedaan heeft. Ondertussen werkt het aan eigen voorstellen, waar we de komende maanden meer over gaan horen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

21 november 2024, 16:58

Android is ten slotte zo groot geworden doordat Google het heeft overgenomen. Zijn we net lekker op weg met 7 jaar updates, gaan die idioten van de rechtbank zich er weer mee bemoeien. Volgens mij boeit het echt letterlijk niemand dat je een OS gebruikt van één van de grootste bedrijven ter wereld.

21 november 2024, 14:27

Ik vraag me ook af voor wie dit een verbetering is?! De gebruiker in elk geval niet en er valt überhaupt niet veel te kiezen. Apple of Android…. Ik snap ook niet waarom Android nu in eens het punt als Apple precies de zelfde weg bewandeld. Dus feitelijk zul je ze dan beide moeten aanpakken toch? Het is waar dat een dominante positie is maar wie wil bijvoorbeeld Android overnemen?