Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Adv: LG G Flex, onderzoek, motivatie en toekomst

Advertorial
Advertorial
3 april 2014, 19:00
4 min leestijd
Adv: LG G Flex, onderzoek, motivatie en toekomst

Lees verder na de advertentie.

LG G Flex

De LG G Flex is een smartphone met een 6 inch HD (720p) POLED-scherm dat gebogen is. Daarnaast is er aan de binnenkant een quad-core Qualcomm Snapdragon 800-chipset te vinden die geklokt is op 2,26 GHz. Een toptoestel dus met een afwijkende vormfactor en self-healing coating. De ontwikkeling van deze bijzondere smartphone is een lang proces geweest waar veel uitdagingen werden overwonnen. Het toestel laat ons alvast een glimp zien van wat er in de toekomst mogelijk is.

In een interview vertellen twee hoofddesigners van het MC Design Lab van LG, Hong-sik Kim en Jee-young Yeon, en de baas van het designlab, Chul-bae Lee, over hun ervaringen met de ontwikkeling van de LG G Flex. 

Onderzoek en uitdagingen

De ontwikkeling van de G Flex is volgens Hong-sik Kim niet over één nacht ijs gegaan. Sterker nog, er is meer dan drie jaar aan het toestel ontwikkeld en er zijn meer dan 200 experts bij het project betrokken. Daarnaast zijn er tientallen consumentenstudies gedaan en is er nauw samengewerkt met experts op het gebied van ergonomie. In die drie jaar zijn meer dan 200(!) prototypes gemaakt. 

LG heeft bij de ontwikkeling van de flexibele smartphone erg veel baat gehad bij het feit dat LG een erg breed bedrijf is. De verschillende onderdelen, zoals LG Display en LG Chem, van het bedrijf konden bijdragen aan het uiteindelijke resultaat, maar waren ook noodzakelijk voor de ontwikkeling. Alleen doordat de onderdelen die het belangrijkst zijn voor de ontwikkeling van de G Flex ontwikkeld en geproduceerd konden worden door LG zelf, namelijk het scherm en de accu, is de G Flex uiteindelijk gerealiseerd. 

Inderdaad, de grootste technische uitdagingen lagen op het gebied van scherm en accu. Hong-sik Kim zegt het volgende over het scherm:

Smartphone-productieprocessen genereren een enorme hoeveelheid warmte. Toen we begonnen met het gebruik van displays op basis van plastic-substraten moesten we het hele systeem herstructureren. Daarnaast was het overzetten van de touchscreen-technologie en het OLED-scherm van hard glas naar flexibel plastic een grote uitdaging.

Bij de ontwikkeling van de G Flex liep men ook tegen problemen op die je bij ‘rechte’ telefoons niet tegenkomt. Zo bleken bepaalde delen van de telefoon, omdat die meer raakoppervlakte hebben dan andere delen, veel gevoeliger voor slijtage. Ook zijn er onderdelen die niet buigzaam te maken zijn, zoals de processor. Deze moesten daarom verplaatst worden naar de bovenzijde van de telefoon. 

Hoofddesigner Jee-young Yeon zag ook uitdagingen naast die op het technische vlak. Toen men begon met de ontwikkeling van de G Flex was de smartphonemarkt op een hoogtepunt en het steken van tijd en geld in het ontwikkelen van een telefoon die qua vormfactor afweek van de status quo moest dan ook verantwoord worden. Vroeg onderzoek wees uit dat mensen twee keer zoveel aandacht hadden voor gebogen telefoon als voor normale, ‘platte’ smartphones. 

De grote baas van het MC Design Lab, Chul-bae Lee, laat weten dat LG de consument daadwerkelijk voordelen wil bieden en niet zomaar met een flexibele smartphone komt om maar de eerste te zijn: de gebogen vorm zou meer moeten zijn dan een leuk nieuwigheidje. 

Zelf-helend

De LG G Flex heeft een zelf-helende coating aan de buitenzijde. Deze coating is erg handig gegeven het feit dat sommige delen van de buitenzijde aan meer slijtage onderhevig zijn dan bij rechte telefoons. 

De achterzijde is voorzien van een dunne laag met transparant materiaal die kleine krassen laat verdwijnen. Bij kamertemperatuur neem het herstelproces slechts 3 tot 4 minuten in beslag.  

Gebogen

Bij de LG G Flex ligt de focus niet alleen op het feit dat de telefoon buigbaar is, maar ook op het feit dat het toestel van zichzelf al gebogen is. Over deze vormfactor is goed nagedacht en men heeft alle opties afgewogen. Er is onder andere gekeken naar toestellen met een horizontale kromming, een omgekeerde kromming (een bol scherm) en een S-vorm.

Uiteindelijk is gekozen voor een convexe vorm met een verticale kromming. Volgens LG is dit de optimale vorm om gebruikers te laten wennen aan het idee van een gebogen smartphone en deze gebruikers tegelijkertijd een verbeterde multimedia-ervaring te bieden. Er is gekozen voor een radius van 700R na verschillende variaties te hebben uitgeprobeerd. Een radius van 300R bleek te extreem: gebruikers konden niet goed wennen aan deze extreme vorm en een radius van 900R bleek te weinig onderscheidend vermogen te hebben ten opzichte van normale smartphones. 

Toekomst

Op de vraag of we in de nabije toekomst volledig buigbare smartphones gaan zien zegt Jee-young Yeon dat de verwachtingen wat betreft flexibele apparaten hooggespannen zijn en dat de lat veel hoger ligt dan bij niet-buigbare apparaten. Hij geeft aan dat LG zijn best doet om aan de vraag van de consument te voldoen en dat het bedrijf van plan is om voor te blijven lopen op het gebied van technische ontwikkelingen.  

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

9

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 april 2014, 14:48

Een nadeel van een gebogen scherm is dat je hem niet plat op tafel kan leggen. Je wil geen telefoon die wiebelt als je hem bedient (typen, tekenen, (media)toetsen).
Eigenlijk zou een telefoon de achtergrond oppervlakte moeten volgen. Hou je hem aan je oor, dan is de telefoon gebogen zoals de LG Flex, zodat de microfoon dichter bij je mond zit en gerichter. Heb je hem in je broek, dan volgt hij de kromming van je been (vooral bij een grote telefoon maakt dit uit) zoals de Samsung Round. Maar leg je hem op tafel, dan wordt hij plat. Maar ik denk dat we dan heel wat jaartjes verder zijn, als we dan nog een telefoon hebben.

3 april 2014, 0:02

Siroop ios en iphone is van hetzelfde bedrijf android is van geen enkele hardware fabrikant dus beetje oneglijk

2 april 2014, 22:01

Lg g flex maken was geen uitdaging….. wat wel een uitdaging is voor Lg, Is een update beleid hebben en klanten een goede services aanbieden!

2 april 2014, 22:00

Of denk aan een knikker ( R= klein) of de aarde (R=zeer groot) , beide rond maar bij de aarde kan je geen curve zien… Knikker wel!

2 april 2014, 21:56

R=d/2
Dus een diameter van 1400.
Eenheid is hier niet belangrijk omdat het een curve omschrijft..

2 april 2014, 21:28

“Een radius van 700R” Wat is R voor een eenheid? Een radius (straal) is een afstand (nl. van het middelpunt van de cirkel naar de rand) maar ik ken geen eenheid van afstand die R heet. Hoeveel cm is 1R?

2 april 2014, 21:26

Ik buig niet voor flex phones. Wordt helemaal niks. Blijkt trouwens dat zowel voor de bochtige Samsung als ook de LG geen klanten in de rij gaan staan. Verkopen vallen enorm tegen. Neen iedereen zijn smaak, maar een gebogen scherm vind ik esthetisch geen gezicht.

2 april 2014, 21:26

Een mooie toestel alleen vind ik de prijs een catergorie te hoog voor mij.

2 april 2014, 21:13

Als LG nou een beter update beleid had stond het dik boven Samsung