17 tips om te besparen op je smartphone accu

17 tips om te besparen op je smartphone accu

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Hoe werkt een accu?

Vroeger moest een accu volledig ontladen en opgeladen worden, maar met de huidige batterijen is dat niet meer nodig. Het is vaak zelfs beter om ze maar gedeeltelijk leeg te laten lopen. Het blijft wel merkbaar dat na talloze oplaad-cycli de kwaliteit en dus levensduur zal afnemen.

Ontvang je dus een smartphone, dan hoef je deze niet meer per se volledig op te laden. Maar los van het opladen, zijn er andere manieren om de accuduur te verlengen.

[readmore article="183423"]

1. Check je locatie-instellingen

Eén van de onderdelen van een smartphone die veel van de accu kan vragen is de locatie. Nu is dit wel al flink verbeterd in de laatste versies van Android, maar het vergt nog steeds het één en ander van je accu. Om dit uit te zetten ga je via instellingen naar privacy & veiligheid>locatie en stel deze in op 'Alleen GPS' of zet hem volledig uit. De benamingen van de instellingen kunnen per merk verschillen.

2. Gebruik een donkere wallpaper

Dit geldt vooral voor AMOLED-schermen, die bijvoorbeeld te vinden zijn in Samsung-smartphones. Hoe donkerder de achtergrond (liefst zwart) hoe zuiniger het scherm. Hiermee zorg je dat de grootste accuverbruiker iets zuinger wordt. Ben je geen fan van helemaal zwart, probeer dan een zo donker mogelijke wallpaper uit te zoeken.

3. Stel helderheid niet automatisch in

Het lijkt heel handig en energiezuinig om de helderheid op automatisch in te stellen, maar dat is niet altijd het geval. Vaak staat deze net iets te helder voor de omstandigheden. Pas je dit handmatig aan, dan kun je elk moment beoordelen of het de juiste helderheid is.

4. Verklein de scherm timeout

Hier geldt eigenlijk exact hetzelfde: het scherm is de grootste accuvreter, dus hoe minder deze aan is, hoe langer de batterij mee zal gaan. Zet daarom de scherm timeout zo laag mogelijk, op bijvoorbeeld 15 seconden. Doe dit via instellingen>display>timeout scherm.

5. Zet WiFi, Bluetooth en NFC uit als je deze niet gebruikt

Naast het scherm zijn de actieve verbindingen ook een aanslag op je accu. Zet daarom in ieder geval Bluetooth en NFC uit als je ze niet gebruikt. Probeer dit ook met WiFi te doen, alhoewel dit wel wat lastiger kan zijn. Hou er wel rekening mee dat er dus in bijvoorbeel de auto dan ook geen automatische verbinding meer gemaakt zal worden met de carkit.

[readmore article="183752"]

6. Activeer Doze in Android 6.0

Doze is één van de nieuwe functies van Android 6.0 en zorgt ervoor dat op de achtergrond minder accu verbruikt wordt. Standaard is Doze ingeschakeld en selecteert apps die geoptimaliseerd worden. Dit gebeurt als het toestel in standby staat, waardoor er minder achtergrondprocessen draaien.

Dit zorgt uiteindelijk weer voor een verbetering van de accuduur. In theorie kan dit tot wel 30% schelen, maar de praktijk heeft dat nog niet gewezen. Als Doze is ingeschakeld, zal er in ieder geval een besparing gerealiseerd worden, aanzetten dus!

7. Gebruik apps die helpen bij het optimaliseren (bijvoorbeeld Greenify)

Apps als Greenify zorgen ervoor apps in de slaapstand gaan. Eigenlijk een soortgelijke optimalisatie die Doze doet, maar dan in app-vorm. Als je moet kiezen tussen een externe app, of standaard-functie zoals Doze, ga dan zeker voor deze laatste. Doze is echter pas vanaf Android 6.0 beschikbaar, dus draai je nog op Lollipop of een andere versie, download dan Greenify via onderstaande button.

8. Kies altijd voor een originele batterij

Ben je op zoek naar een reserver of vervangende accu, kies dan altijd voor het origineel. Tuurlijk is een ander merk vaak goedkoper, maar de kwaliteit is niet altijd van hetzelfde niveau. Niet alleen qua capaciteit, maar het kan ook risico's met zich meebrengen en de garantie komt vaak te vervallen bij andere onderdelen.

9. Probeer het gebruik van widgets te beperken

Eén van de unieke functies van Android zijn widgets. Deze pronken op je homescreen en bieden allerlei informatie en snelle toegang tot apps. Maar pas vooral op met widgets die vaak verversen en gegevens ophalen via internet. Dit gebeurt vaak met grote regelmaat, enigszins afhankelijk van instellingen, maar kost altijd accu. Probeer dus alleen echte relevante widgets te gebruiken als je een langere accuduur wil bewerkstelligen.

10. Gebruik notificaties op je lockscreen

Zoals al eerder aangegeven is het scherm vaak een boosdoener. Hoe minder dit aan staat, hoe beter is het voor de accu. Tegenwoordig zijn er allerlei meldingen die op het lockscreen verschijnen. Smartphones van onder andere Motorola geven deze meldingen met een zwarte achtergrond weer, zonder dat het scherm geactiveerd hoeft te worden. Heb je geen smartphone die dit ondersteunt, probeer dan onderstaande app.

11. Update je apps regelmatig  maar niet automatisch

Ontwikkelaars brengen met grote regelmaat updates uit voor hun apps, met reden. Er zijn nieuwe functies toegevoegd, verbeteringen uitgevoerd of bugs verholpen. Dit kan ook effect hebben op de accuduur.

Probeer elke dag even je apps te updaten, maar niet automatisch. Dit zorgt ook weer voor achtergrondprocessen die accu verbruiken.

12. Neem geen deel aan bèta- of alfa-tests

Het is natuurlijk tof om mee te doen aan bètatest en nieuwe functies als eerste te testen, maar er is ook een keerzijde. Er zijn regelmatig nog de nodige bugs aanwezig in apps, die ook weer invloed hebben op de batterij. Wil je HEEL graag nieuwe functies, schrijf je dan zeker in. Ben je er minder enthousiast over, schrijf je dan uit.

13. Zet autosync uit

Misschien een redelijke no-brainer, maar autosync gebruikt regelmatig internetverbindingen om gegevens te checken. Of het nu is om je Gmail te syncen (misschien wel meerdere accounts), of je tweets op te halen, er zijn continu processen op de achtergrond bezig. Schakel je dit uit, of zet je de tijd tussen het ophalen van de gegevens hoger, dan zal dit ook weer een accubesparing opleveren.

14. Deactiveer trillen van toetsenbord en andere toetsen

Vaak is het fijn wat feedback te krijgen tijdens bijvoorbeeld het typen of aanraken van capacitieve toetsen. Zet dit ook uit als je accu wil besparen. Het trilmotortje verbruikt ook weer extra kostbare stroom.

15. Zet 'smart-functies' uit

Meerdere fabrikanten hebben allerlei slimme functies toegevoegd. Zo zien ze wanneer jij naar het scherm kijkt, of maken ze het mogelijk met een veegbeweging een screenshot te maken. Zet deze alleen aan als je ze echt nodig hebt en gebruikt, anders is het onnodig en dus stroomverbruik voor niets.

16. Zet 'Ok Google' uit

Met 'Ok Google' kun je allerlei zoekopdrachten direct uitvoeren, maar het constant luisteren van de smartphone kost, hoe kan het ook anders, stroom. Wil je 'Ok Google' toch gebruiken, gebruik deze dan bijvoorbeeld nadat je in Google Zoeken op het microfoontje hebt geklikt, een mooie tussenoplossing.

Uitzetten kan via Google Instellingen>Spraakinstellingen>'Ok Google' detectie.

17. Gebruik je smartphone minder

Misschien wel erg voor de hand liggend, maar elke keer als je scherm aangaat, dan wordt de accuduur verkort. Hoe minder je je smartphone gebruikt, hoe langer de accu mee zal gaan. Zo simpel is het...

Zodra je alle bovenstaande tips heb opgevolgd, kom je erachter dat je beter een ouderwetse telefoon kunt kopen, zonder groot scherm. Ben je te verknocht aan WhatsApp, Facebook en alle andere apps en functies, zorg dan voor een accupack, stopcontact of extra accu om de dag altijd volledig door te komen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk