7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft bommetje van nieuwe functies gedropt en ze zijn niet enkel op de eigen Pixel-telefoons gericht. Er is een nieuwe leesmodus in Android en er zijn verbeteringen voor onder andere Google Foto's, Wear OS en de langverwachte digitale autosleutel.

Leesmodus

De bediening van Android en zelfs de Google Assistent zijn niet altijd een pretje voor mensen met een visuele beperking, die feedback horen we op de redactie ook van onze lezers. Google heeft nu een nieuwe Leesmodus aangekondigd in Android en die moet het makkelijker maken om teksten te lezen in apps.

Met deze functie leest een stem de tekst uit bijvoorbeeld een nieuwsartikel voor en je kan de snelheid wijzigen en pauzeren wanneer nodig. Deze functie kan daarnaast ook mensen met dyslexie of een minder goed zicht helpen om zelf makkelijker te lezen, want er verschijnt ook tekst op je scherm. Je kan die vergroten met de instellingen of het kleurcontrast wijzigen.

7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

Collages in Google Foto's en emoji kitchen

Google heeft deze zomer wat aandacht geschonken aan de collagefunctie van Google Foto's. Er zijn namelijk nieuwe stijlen waarmee je zelf een leuke collage kan samenstellen. Google gaat daar nu nog verder in en het voegt collagestijlen toe die zijn ontworpen door de kunstenaars DABSMYLA en Yao Cheng Design.

In Gboard kan je emoji met elkaar combineren tot een nieuw resultaat en dat noemt Google de 'emoji kitchen'. Neem je bijvoorbeeld het robotgezichtje en de alien samen, dan krijg je een ontzettend enge 'robotalien'. Google houdt het geluk wat vredevoller voor de feestdagen en je kan dus nieuwe emojicombinaties ontdekken die allemaal met feest en winter te maken hebben.

7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

Casten in Google TV en YouTube-widget

In Google TV komt de content van heel wat streamingdiensten samen. Dat is zo in Google TV op je televisie, maar ook in de Google TV-app op je telefoon. In de app op je telefoon verschijnt nu een castfunctie en je kan dus meteen een serie beginnen streamen op je tv.

Wie het meeste kijkt naar video's van zijn favoriete Youtube-kanalen, die kan YouTube nu dichterbij brengen door de nieuwe widget op het startscherm te plaatsen. Die bevat een zoekfunctie en ook knoppen die rechtstreeks leiden naar het Home-tabblad, Shorts of je geabonneerde kanalen.

7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

Digitale autosleutel en Wear OS-tegels

Er wordt al lang gesproken over de digitale autosleutel: een manier om je auto met je telefoon te ontgrendelen. Het is een functie die lang op zich laat wachten, omdat ze slechts bij een select aantal automodellen wordt ondersteund. Toch bouwt Google er verder aan achter de schermen. Google introduceert een functie in Google Wallet die het mogelijk maakt om je auto te delen met vrienden. Zodra zij op hun telefoon toegang krijgen, kan je je auto nog extra beveiligen met een pincode en je kan ook eventueel andere beperkingen instellen voor mensen met wie je de auto deelt.

7 nieuwe Android-functies komen in december 2022 naar telefoons

Hoewel alles relatief langzaam gaat voor de digitale autosleutel is de voorbije maanden wel veel bewogen bij Wear OS. Google lanceerde nieuwe apps en functies voor slimme horloges en het bracht zijn eerste eigen smartwatch uit, de Pixel Watch. In Wear OS komen er nu nieuwe tegels voor contacten en met informatie over de stand van de zon. Als laatste neemt Google de Keep-app voor horloges onder handen. Notities kunnen nu een een aangepaste achtergrond weergeven, maar ook labels en indicators van de bijdragers van een notitie.

Wat denk jij van deze 'Android Feature Drop' voor de maand december. Ga jij de Leesmodus verkennen en kijk je er al naar uit om met het eindejaar een leuke collage samen te stellen? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk