Onderzoek: 6 bedrijven samen goed voor 57% van internetverkeer

Onderzoek: 6 bedrijven samen goed voor 57% van internetverkeer

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Voor de eerste keer hebben belangrijkste digitale bedrijven een groter aandeel in het wereldwijde internetverkeer dan alle andere spelers samen. Het gaat om: Google, Meta, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft.

Internettrafiek wereldwijd

Sinds de start van de coronapandemie is digitalisering aan een stroomversnelling bezig. Zowel op de werkvloer als in onze vrije tijd brengen we meer tijd online door en daardoor stijgt het internetverbruik. Begin 2020 reageerden YouTube en Netflix nog op het toegenomen verbruik door de streamingkwaliteit te verlagen.

Het analysebedrijf Sandvine publiceert cijfers over het wereldwijde internetgebruik. Daaruit blijkt dat 56,96 procent van het internetvolume nu plaatsvindt via zes bedrijven: Google, Meta, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft. Zelfs als je die laatste niet meerekent zijn de vijf grootste spelers samen ruim goed voor meer dan de helft van ons internetverbruik.

Bron: Sandvine

Bron: Sandvine

Het is voor het eerst dat de belangrijkste digitale bedrijven een grotere rol spelen dan alle andere bedrijven gecombineerd, want in 2019 waren ze nog goed voor 43,10 procent van het internetvolume. Opvallend is vooral de de sociale netwerken van Meta en diensten van Google een grote sprong maken.

Druk op telecomproviders

Analisten van Sandvine stellen dat de coronacrisis voor een kantelpunt zorgt in de digitalisering. Er wordt verwacht dat steeds meer bedrijfssectoren digitaal gaan werken en onderling met elkaar in verbinding zullen staan.

De kwaliteitseisen voor internet zullen daarmee ook hoger gaan liggen als we straks een verdere opkomst zien van onder meer robotica, gezondheidszorg op afstand en zelfrijdende auto's. Het zijn vooral de telecomaanbieders die voor de nodige oplossingen moeten zorgen in deze veranderlijke wereld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk