De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

5,4 miljoen Nederlandse nummers van WhatsApp te koop gezet

Sebastien Marien
Sebastien Marien
25 november 2022, 9:23
2 min leestijd
5,4 miljoen Nederlandse nummers van WhatsApp te koop gezet

Lees verder na de advertentie.

Op een hackersforum is een advertentie waarin een half miljard actieve telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers worden aangeboden. Er zijn ook 5,4 miljoen Nederlandse nummers bij en ook gegevens van bijna 3,2 miljoen Belgen. Dit is er aan de hand.

WhatsApp-nummers te koop

in de krochten van het internet, ook wel eens het ‘dark web’ genoemd staan gegevens van WhatsApp-gebruikers uit 84 landen te koop. De meeste van deze slachtoffers zijn mensen uit Egypte (45 miljoen nummers) en Italië (35 miljoen), maar er zijn ook heel wat Belgen en Nederlanders het slachtoffer.

Cybernews heeft een deel van de gelekte telefoonnummers onderzocht en die bleken inderdaad actief te zijn. De vraag is hoe de nummers zijn verkregen en daar communiceert het forumbericht bewust heel vaag over, maar vermoedelijk is er een zogenaamde data scraping-techniek gebruikt, wat natuurlijk ingaat tegen de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp.

Eerder is ook Facebook al het slachtoffer geworden van scraping. Kwaadwillenden gebruikten toen een eigen tool waarmee ze in één klap grote pakketten gegevens van Facebook konden halen. Het ging om gegevens die openbaar werden gedeeld, door de gebruikers op Facebook. 

Dit zijn de gevolgen

Er zijn aanwijzingen dat kwaadwillenden ook andere gevoelige data van WhatsApp hebben verkregen. Als jouw telefoonnummer op dergelijke wijze wordt zijn de gevolgen gelukkig nog beperkt. Vaak wordt het achteraf gebruikt voor marketingdoeleinden, maar het is ook belangrijk om extra waakzaak te zijn voor phishing. Denk aan valse sms’jes die met een link naar een webpagina verwijzen en let op verdachte telefoontjes uit het buitenland.

Meta heeft niet gereageerd op de gelekte telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers. Bij de gelekte data van Facebook heeft Meta ook geen verantwoordelijkheid opgenomen, omdat scraping volgens het bedrijf in feite een schending van gebruiksvoorwaarden is en geen hacking. Er is met andere woorden niet ingebroken in de servers van Meta.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over beveiligingsrisico’s? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op TelegramFacebookInstagram en Twitter.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 november 2022, 17:19

Meta is zelf net zo erg als het dark web. Blaas dat hele bedrijf en met name Facebook op. Wat een zooitje. Geld van klanten (hun prive gegevens) is binnen. Dark web doet nu hetzelfde sls Meta doet. Namelijk alles dat avg proof hoort te zijn, verkopen.

25 november 2022, 13:37

Weeer niet goed beveiligd dus alles wat meta neemt is gewoon kut.

25 november 2022, 12:49

Happy Threema gebruiker,. WhatsApp… Wat is dat ? ???Deze app een paar jaar geleden al de rug toe gekeerd, triest hoe zij gebruikers behandelen maarja dat weten we nu al jaren en de mensen die het maar blijven gebruiken die moeten zichzelf eens achter de oren krabben. Er keuze genoeg dus waarom blijven bij die zooi…. Alleen omdat je vrienden niet om willen naar iets beters…. ??? Weet je meteen wie je echte vrienden zijn en wie niet….. ??

25 november 2022, 11:38

De gevangenis in die Zuckerberg!

25 november 2022, 11:07

Weer een voorbeeld van jammer. Van meet af aan is alkes van automatisering en Internet betreft, zo lek als een mandje. Het wordt tijd dat Zuckerberg kneiterhard wordt aangepakt omdat bij zijn bedrijf regelmatig privacy gevoelige gevens op straat komen te liggen. Dit is de echte wereld. Mijnheer is te veel bezig met virtueke randzaken waarvoor niet veel belangstelling bestaat en hij financieel op leeg loopt. Dwing de megalomane Cybertrol 5 mijard te besteden om slachtoffers van cybercrine te compenseren.