Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

50 apps voor beginners

Ruud Caris
Ruud Caris
6 januari 2012, 21:50
18 min leestijd
50 apps voor beginners

Lees verder na de advertentie.

1. Androidworld Reader

De Androidworld Reader is, zoals de naam al aangeeft, onze eigen Android-app. Hiermee is het mogelijk het laatste Androidnieuws rechtstreeks op je Androidtoestel te lezen, de nieuwste apps te ontdekken en natuurlijk te reageren op onze artikelen. Voor de beginnende en gevorderde Android-gebruiker een interessante app om altijd op de hoogte te zijn.

2. WhatsApp

WhatsApp is een berichten-app die het mogelijk maakt met je vrienden te communiceren via het internet. Whatsapp koppelt haar dienst aan je telefoonnummer, waardoor je makkelijk alle personen uit je adresboek kunt toevoegen aan de lijst. WhatsApp is een populaire applicatie, waardoor er altijd wel vrienden te vinden zijn die hem gebruiken en waarmee je, indien je een internetabonnement hebt, gratis mee kunt communiceren. Zie ook onze volledige review.

3. Buienalarm

We kunnen het niet ontkennen, in Nederland hebben we te maken met veranderlijk weer en we willen graag altijd en overal op de hoogte zijn of er een regenbui aan gaat komen. Franklin van Velthuizen heeft een applicatie ontwikkeld die gebruik maakt van de data van buienradar, maar deze op een andere manier weergeeft. Door deze weergave is het voor jouw locatie makkelijk om te zien of er een bui aankomt, maar ook of dit een zware, of juist een licht bui betreft. Voor ons klimaat, een onmisbare app! Zie ook onze volledige review.

4. Facebook

Sociale netwerken zijn niet meer uit ons leven weg te denken, zeker na de opkomst van de smartphone. Een netwerk met formaat Facebook mag natuurlijk niet ontbreken op je Androidtoestel. Deze app maakt het mogelijk je laatste statusupdates te posten, die van je vrienden te lezen, in te checken, vrienden te zoeken en natuurlijk nog veel meer. Dit is wat ons betreft een app die je zeker niet mag overslaan! Like Androidworld op Facebook om het laatste Android-nieuws te volgen! Zie ook onze volledige review.

5. Google Maps

Google Maps is een veelzijdige applicatie waarmee je bijvoorbeeld een bedrijf in de buurt kunt zoeken, een route kunt plannen of kunt zien waar je vrienden zijn (latitude). Met deze uitgebreide applicatie van Google verdwaal je nooit meer en heb je de mogelijkheid om veel informatie uit je omgeving tot je te nemen. We kunnen hier nog wel een pagina over vol schrijven, maar deze moet je gewoon zelf proberen! Zie ook onze volledige review.

6. ANWB Onderweg

ANWB Onderweg is een complete applicatie waarin vele functies samenkomen waar je voorheen meerdere apps voor moest installeren. Met ANWB Onderweg is het onder andere mogelijk om verkeersinformatie op te vragen, in samenwerking met 9292 je route te plannen in het openbaar vervoer, parkeren, benzineprijzen en natuurlijk contact opnemen met de wegenwacht en advies en hulp bij schade. Kortom, een zeer complete applicatie! Zie ook onze volledige review.

7. LED-zaklamp HD – Flashlight

Op sommige toestellen is deze app al geinstalleerd, maar er zijn ook smartphones die hier niet over beschikken, een zaklamp! Als je beschikt over een flits op je toestel, kun je deze met LED-zaklamp HD – Flashlight activeren en fungeert dan als een zaklamp. Heb je geen flits? Geen nood, deze app is ook in staat je scherm fel te laten schijnen in veel verschillende kleuren. Een kleine, maar zeer handige app.

8. NU.nl

De NU-app geeft je de mogelijkheid elke dag het laatste nieuws direct te lezen op je mobiele telefoon. Nu.nl is een grote Nederlandse nieuwssite met dagelijks vele artikelen. Deze app was één van de eerste Nederlandse apps en wordt nog steeds actief onderhouden. Een aanrader om bij te blijven. Zie ook onze volledige review.

9. NOS Teletekst

De officiële applicatie van NOS teletekst die de TV overbodig maakt om snel even voetbaluitslagen te checken, of de laatste nieuws-updates te lezen. Door het design zoals we dit kennen van de TV over te nemen, is de app makkelijk te bedienen en handig op die momenten dat je je verveelt.

10. Mobiel bankieren apps

De Nederlandse grootbanken beginnen ook hun weg te vinden naar de mobiele platforms. Op het moment van schrijven is er voor ABN AMRO, ING en Rabobank een applicatie beschikbaar die je in staat stelt je rekeningen te raadplegen en overboekingen te doen via je mobiele toestel. ABN AMRO Mobiel Bankieren (review) ING Bankieren (review) Rabo Bankieren (review)

11. Google Drive

De Google-versie van Office (Word, Excel, enz.) is volledig online en wordt Google Docs genoemd. Wij bij Androidworld gebruiken deze erg veel en het is natuurlijk handig deze altijd bij de hand te hebben. Met Google Docs op je smartphone of tablet heb je altijd de beschikking over eerder geopende of gemaakte Office-bestanden. Zie ook onze volledige review.

12. ES File Explorer

Niet alle fabrikanten geven standaard de mogelijkheid om door je bestanden op het toestel of SD-kaart te browsen. Deze ‘file explorer’ is handig om bijvoorbeeld je downloads te bekijken, files op je SD-kaart te openen of meer ruimte maken door bestanden te verwijderen.

13. Twitter

Er onderweg snel even een tweetje uitgooien, het laatste Android-nieuws delen met je vrienden (@Androidworld) of gewoon reageren op andere twitterconversaties, dit kan met Twitter For Android. Dit is de officiele Twitterclient en is geschikt voor het gebruik met meerdere accounts.

14. Google+

Google+ is het sociale netwerk van Google waar je, net als Facebook en Twitter, statusupdates kunt delen, kunt communiceren met mensen in je kringen of nieuws kunt delen. Met de Google+ app ben je altijd verbonden met je volgers en kun je jouw bezigheden, foto’s of video’s delen met de rest van de wereld. Zie ook onze volledige review.

15. Feedly

Zelf volg ik nogal wat (nieuws)sites op mijn smartphone. Feedly is de app die dit makkelijk, overzichtelijk en vooral sneller maakt. Deze uitgebreide feedreader is uniek door het uiterlijk van de app en is overzichtelijk en duidelijk. Hiermee kun je binnen een aantal minuten veel artikelen lezen, of gewoon even koppensnellen. Een alternatief zou Google Currents kunnen zijn, echter is deze op het moment van schrijven nog niet officieel in Nederland beschikbaar. Zie ook onze volledige review.

16. Quicker

Quicker is een app in de categorie ‘waarom moet dit via een app’, maar toch zijn we erg blij dat deze er is. Met Quicker kun je allerlei snelkoppelingen naar instellingen toevoegen aan je homescreen. Zo kun je bijvoorbeeld de resterende batterij, het vrije geheugen of het in- en uitschakelen van allerlei opties rechtstreeks op je homescreen plaatsen, erg handig!

17. Launcher Pro

Met een launcher is het mogelijk je homescreen en dus de look en feel van je toestel aan te passen. Er zijn inmiddels veel verschillende launchers beschikbaar, maar Launcher Pro was in ieder geval één van de eerste, zeer uitgebreid en grotendeels gratis (basisfuncties in ieder geval). Mocht je dus behoefte hebben je toestel eens volledig te veranderen en er geen ‚ 10,- over hebben voor SPH Shell 3D dan is dit een goede optie. Zie ook onze volledige review.

18. My T-Mobile

T-Mobile heeft een eigen applicatie die de status van de tegoeden aangeeft voor zowel abonnementen als prepaid. Deze app is dan ook gekoppeld aan je My T-Mobile account en maakt het elk moment van de dag mogelijk je actuele beltegoed/resterende minuten op te vragen. Voor de andere netwerken kun je onder ‘betaalde apps’ op deze pagina een aantal alternatieven vinden. Zie ook onze volledige review.

19. Google Talk

Google Talk is in dit lijste wellicht een vreemde eend in de bijt omdat deze standaard geinstalleerd staat op alle Android-toestellen, maar we willen hem toch graag even benoemen. Binnen het Androidworld-team gebruiken we Talk erg veel om onderling te communiceren. Google Talk is een chat-client op basis van je Google-adres. Iedereen die apps wilt downloaden heeft op zijn minst een Google-account nodig, dus er zijn in potentie toch wel een aantal mensen in je omgeving die de app gebruiken. Talk beschikt ook over de mogelijkheid tot videobellen, erg leuk om eens te proberen!

20. Uitzending Gemist

In het hedendaagse mobiele tijdperk willen we graag overal beschikken over, eigen alles. De publieke omroep heeft ervoor gezorgd dat het overal waar een internetverbinding beschikbaar is, mogelijk wordt om naar uitzending gemist te kijken. Handig voor onderweg in de trein, of even snel in de pauze op school of op je werk. Zie ook onze volledige review.  

21. TVGiDS.tv

De naam van deze applicatie doet al vermoeden dat het hier om een TVgids gaat. De TVGiDS.tv applicatie zit op het moment van schrijven nog in bèta, maar werkt al prima. Met een overzichtelijke interface en veel functionaliteiten bij de hand is dit een erg mooie app. Zo is er ook aandacht besteed aan de Social Media en kun je in de app zien wat er getweet wordt over de betreffende uitzending, is het mogelijk aan te geven wat je aan het kijken bent en kun je alarmen instellen zodat je je favoriete programma niet hoeft te missen. Zie ook onze volledige review.

22. Hotmail

Alhoewel er altijd een Google-account nodig is om je Android-toestel optimaal te gebruiken, is het ook mogelijk om in een native-app je Hotmail in te laden. Met de Hotmail-app kun je je mail makkelijk lezen en natuurlijk versturen. Daarnaast krijg je push-notificaties als er een nieuw bericht is, worden je contacten gesynchroniseerd en nog veel meer. Zie ook onze volledige review.

23. 9292ov Pro

Met de 9292ov Pro app kun je, net als op de website, je route plannen met het openbaar vervoer. Of het nu met de trein, bus, tram of metro is, deze app zorgt ervoor dat jij de dienstregeling altijd binnen handbereik hebt en je dus niet voor vervelende verassing komt te staan als je op weg naar huis bent. Handig voor mensen die veel onderweg zijn. Zie ook onze volledige review.

24. VI (Voetbal International)

VI is de app van de gelijknamige website en geeft je overal toegang tot het laatste voetbalnieuws, live standen, uitslagen, VI-radio en nog veel meer. Als echte voetbalhebber is dit een must-have Android-app op je toestel om overal en altijd op de hoogte te zijn van alles dat zich in de voetbalwereld afspeelt. Zie ook onze volledige review.

25. Appie van Albert Heijn

Appie, de app van Albert Heijn, geeft je de mogelijkheid om boodschappenlijstjes te maken, eventueel op basis van eerdere aankopen door je bonuskaart te koppelen. Daarnaast kun je 10.000 recepten uit de Allerhande bekijken, delen en toevoegen aan je boodschappenlijst en is het zelfs mogelijk je boodschappen te sorteren op de looproute in jouw AH-winkel. Kortom een complete app die het leven makkelijker probeert te maken. Zie ook onze volledige review.

26. Speedtest.net

Meten is weten! Speedtests zijn veel uitgevoerde tests op internet en één van de grootste spelers hier is Speedtest.net. Hiermee kun je een aantal zaken meten zoals ping, download en upload, natuurlijk erg interessante informatie, ook op je smartphone. Deze app mag je natuurlijk niet missen op je Android-toestel.

27. QuickPic

Op een Android-toestel staat standaard een gallerij-applicatie geinstalleerd door de fabrikant/Google. Deze kun je vervangend oor Quickpic, een uitgebreide applicatie die het mogelijkheid maakt je foto’s snel en efficiënt te beheren. Wat mij betreft veel handiger dan de standaardapplicatie dus geef QuickPic zeker eens een kans! Zie ook onze volledige review.

28. Instagram

Het heeft een flinke tijd geduurd voordat Instagram beschikbaar was voor Android, maar het is zover. Instagram is een fotobewerkings-applicatie waarmee je je mobiele foto’s kunt bewerken en er allerlei effecten aan toevoegen om ze vervolgens te delen met je vrienden. Zie ook onze volledige review.

29. Ziggo TV Phone/Tablet

De Ziggo TV applicatie geeft je altijd en overal een overzicht van de programma’s op TV. Naast de TV-gids functie is het ook mogelijk films te huren/kopen en het laatste TV-nieuws te lezen in de applicatie. Wat deze app voor mij interessant maakt is de manier van navigeren in de TV-gids, werkt prettig en vooral soepel. Zie ook onze volledige review. Ziggo TV Phone

30. MB Meter

In de huidige tijd kun je overal en altijd online zijn, onder andere door de mobiele data-abonnementen. Aan deze abonnementen is vaak een limiet verbonden van het aantal MB’s dat je mag verbruiken. Met MB Meter kun je exact bijhouden hoeveel van je internetbundel je al gebruikt hebt. De app is gemaakt door KPN, maar werkt ook voor andere providers.  

31. Looptijden.nl

Zoals de titel al doet vermoeden, kun je met de Looptijden.nl app je hardlooptijden bijhouden. Naast de tijden is het mogelijk je route op te slaan en deze op een later tijdstip terug te kijken of te delen. Tijdens het lopen met de applicatie zie (en hoor) je ook de snelheid, verbrande calorieën en de gelopen afstand. Een zeer complete applicatie! Zie ook onze volledige review.

32. My Vodafone

De My Vodafone app geeft je toegang tot je verbruik en actuele status van je tegoeden op het Vodafone netwerk. Met deze app heb je altijd inzichtelijk of je al extra kosten hebt gemaakt, maar ook hoeveel minuten/MB’s en SMSjes je nog over hebt voor de rest van de maand. Daarnaast is het mogelijk om te zien welke Blox je aan hebt staan binnen je abonnement. Zie ook onze volledige review.

33. Telfort BelStatus

Ook met de Telfort BelStatus applicatie heb je de mogelijkheid je om de actuele status van je tegoeden te zien. Erg handig om altijd op de hoogte zijn van de nog resterende minuten, SMSjes en natuurlijk MB’s. Het enige dat je nodig hebt om hem te gebruiken is een Mijn Telfort-account en natuurlijk je mobiele nummer. Zie ook onze volledige review.

34. Mijn Hi Beta

Deze app zit op het moment van schrijven nog in de bètafase, maar doet daarom nog niet onder voor de andere beltegoed-apps. Met de Mijn Hi app heb je de mogelijkheid om de actuele gegevens van je resterende SMSjes, minuten en MB’s op te vragen, waar je ook bent.

35. Flitsmeister

Als je veel onderweg bent is deze app misschien wel onmisbaar. Flitsmeister waarschuwt je voor mobiele controles, trajectcontroles, vaste flitspalen, files en aangekondigde controles zodat je nooit voor verassingen komt te staan. Met deze app ben je verzekerd van actuele gegevens die je reis wellicht net iets aangenamer kunnen wordt.

36. Funda

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, of misschien gewoon nieuwsgierig welke huizen er bij jou in de buurt te koop staan is de app van Funda wellicht interessant. Hiermee is het mogelijk op basis van locatie of eigen zoekopdracht de huizen te bekijken die te koop staan bij jou in de buurt met alle daarbij behorende details.

37. Any.Do

De Any.Do is één van die apps die ik persoonlijk erg vaak gebruik om even snel een notitie te maken, of een herinnering in te stellen. Mede door de mogelijkheid om gemiste gesprekken direct te agenderen, taken snel toe te voegen en via veegbewegingen te bewerken of verwijderen. Any.Do is een overzichtelijke, heldere en veel gebruikte takenlijst voor Android die ook plugins heeft voor onder andere Google Chrome.

38.  Google Currents

Currents is een app van zoekgigant Google die het mogelijk maakt om nieuws te lezen in een magazinelayout op je smartphone of tablet. Met een strak uiterlijk en praktisch alle nieuwsbronnen in de wereld is Google Currents een interessante manier om je dagelijkse portie nieuws te nuttigen.

39. Waze: Community GPS navigatie

Waze is één van die die als vuistregels heeft, hoe meer gebruikers, hoe beter de app. Waze is een navigatie die opgebouwd is door de community, doordat je Waze ingeschakeld hebt, leert hij steeds meer wegen kennen, herkent deze files en weet hij precies waar de knelpunten liggen. Hiervoor geldt natuurlijk wel, hoe meer gebruikers, hoe nauwkeuriger de navigatie wordt. Een erg interessant concept dat inmiddels al een grote achterban heeft verkregen.

40. Classic Text To Speech Engine

Met Classic Text To Speech Engine van SVOX is het mogelijk om tekst om te zetten naar spraak. Hetgeen wil zeggen dat deze app het mogelijk maakt om geschreven tekst uit te spreken met meer dan 40 verschillende stemmen in 25 talen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je gemiste gesprekken voor te lezen, je navigatie anders te laten klinken en nog veel meer.

41. Viber : Free Calls & Messages

Gratis bellen- en berichtendiensten zijn hot! Viber : Free Calls & Messages maakt het mogelijk, zoals de naam al aangeeft, om gratis onderling te bellen op basis van VOIP. Je telefoonnummer wordt gekoppeld aan je Viber-account en je kunt alle vrienden die ook Viber hebben geinstalleerd terug vinden op basis van telefoonnummer om vervolgens gratis gesprekken te voeren. Een deugdelijke internetverbinding is echter wel vereist voor het correct functioneren van deze applicatie.

42. IMDb Movies & TV

International Movie DataBase (IMDB) is dé plek op internet om veel informatie te vinden over bijna alle films. Deze Engelstalige website heeft een eigen Android-app ontwikkeld waarmee je deze schat aan informatie op je mobiele telefoon beschikbaar hebt. Dus, wil jij weten waar die bioscoopfilm over gaat, of welke video je moet huren/online bekijken dan is de IMDB app het naslagwerk.

43. Barcode Scanner

Via de camera van je smartphone of tablet kun je met Barcode Scanner bijvoorbeeld streepjescodes of QRcodes scannen. In de QRcodes op deze pagina zit een link ‘verborgen’ naar de Google Play Store dus zodra je deze scant, zul je doorverwezen worden naar de juiste plaats. Erg handig om snel informatie op je toestel te doen verschijnen.

44. Foursquare

Foursquare is een inmiddels vrij bekende locatie gebaseerde applicatie die het mogelijk maakt overal waar je bent ‘in te checken’. Hierdoor kun je aan je kennissen, vrienden en familie exact aangeven waar je bent en eventuele tips of foto’s delen zodat ook anderen weten wat interessant is op een bepaalde locatie. Deze updates van je locatie zijn natuurlijk ook te delen via alle bekende social media-kanalen zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

45. NS Reisplanner Xtra

NS Reisplanner Xtra is een officiële dienst van NS en biedt onder andere actuele reisinformatie, actuele informatie over storingen en werkzaamheden maar ook locale stations- en omgevingsinformatie en je kunt seintjes krijgen voor vertrek en aankomst. Onder de Androidreizigers een zeer populaire en gewilde applicatie die veel ergenissen met betrekking tot het openbaar vervoer wegneemt.

46. Battery Indicator

Het Androidsysteem heeft vele handige, nuttige en interessante functionaliteiten. Er mist er echter één aan het standaardsysteem, het weergeven van het batterijpercentage. De app Battery Indicator doet niet meer dan het resterende percentage weergeven in je statusbalk met hierbij nog een aantal statistieken. Door de simpelheid van de applicatie is het voor mij persoonlijk één van de meeste waardevolle apps op mijn toestel. Zie ook onze volledige review.

Betaalde applicaties

In de Android Market zijn er zowel gratis als betaalde applicaties te verkrijgen. De apps waar je voor moet betalen zijn aan te schaffen met een creditcard. Heb je deze niet? Bekijk dan eens deze tutorial om toch applicaties te kunnen kopen in de Android Market. Onderstaande applicaties zijn betaald en volgens ons meer dan de moeite waard!

47. SwiftKey X Keyboard

Bijna alle hedendaagse smartphones beschikken over een touchscreen waarop je ook de tekstinvoer doet. Elke fabrikant geeft zijn eigen tintje aan het Android-toetsenbord mee, maar dit sluit niet altijd volledig aan op de wensen van de gebruiker. Gelukkig zijn er in de Market genoeg alternatieven. Onze favoriet in deze categorie is SwiftKey X Keyboard. Zie ook onze volledige review. ‚ 2,99

48. Tapatalk

Tapatalk is één van die applicaties die het leven van mensen die regelmatig forums bezoeken aangenamer maakt. Via Tapatalk kun je forums lezen, reageren en eventueel modereren. Steeds meer forums ondersteunen deze applicatie, zo ook ons Androidworldforum. Zie ook onze volledige review.

49. Beautiful Widgets

Beautiful Widgets is al geruime tijd in de Android Market te vinden en heeft altijd hoog op de ‘lijstjes’ gestaan en heeft inmiddels al meer dan een miljoen downloads. Deze app geeft je een aantal widgets die je op je homescreen kunt plaatsen met informatie zoals bijvoorbeeld het weer, de tijd, je batterijstatus of de mogelijkheid om instellingen te wijzigen. Een vooral handige applicatie voor de mensen die veel informatie bij de hand willen hebben. Zie ook onze volledige review. ‚ 1,99

50. Beltegoed

D-centralize heeft voor de meeste Nederlandse providers een app ontwikkeld die je inzicht geeft in het resterend aantal belminuten, smsjes en/of data van je mobiele abonnement. Hiermee ben je altijd op de hoogte van de stand van zaken en kun je onverwacht hoge facturen voorkomen. Let wel, inmiddels zijn er voor een aantal netwerken al applicaties beschikbaar die door de provider zelf gemaakt zijn. Beltegoed Vermiljoen (Vodafone) ‚ 0,99 Beltegoed Vermiljoen Zakelijk (Vodafone zakelijk) ‚ 1,49 Beltegoed Kiwi (KPN) ‚ 0,99 Beltegoed Tulp (T-Mobile) ‚ 0,99 Beltegoed Tyrisch (Telfort) ‚ 0,99 Beltegoed Hyaciny (HI) ‚ 0,99 Beltegoed Blauw (Ben) ‚ 0,99 Beltegoed Synopia (Symio) ‚ 0,99 Beltegoed Muziek (MTV Mobile) ‚ 0,99 Beltegoed Haring (Hollandsnieuwe) ‚ 0,99

50+1. SPB Shell 3D

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen, hij is erg prijzig voor een app. Voor een bedrag van ‚ 10,45 is hij aan te schaffen, maar wat mij betreft meer dan de moeite waard. SPB Shell 3D is een homescreenvervanger, deze zorgt ervoor dat je toestel er totaal anders uit gaat zien omdat de hele ‘schil’ aangepast is. Zo zijn je homescreens aangepast, evenals het applicatiemenu en nog veel meer. Als je genoeg hebt van het huidige uiterlijk van je toestel, is dit wellicht een interessante optie! Zie ook onze volledige review en onderstaande video.

Tot zover onze lijst met applicaties, we hopen dat je er iets aan hebt gehad! Mocht je nog meer apps zoeken, bekijk dan onze ‘Nieuwe apps in de Android Market’ serie of  ‘app van de week’. Hier zal voor jou ongetwijfeld nog een interessante app tussen staan. Ben je naast de apps nog niet wegwijs in het Android-systeem dan kan de Android voor beginners-serie hier wellicht ondersteuning in bieden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 december 2013, 22:41

Spb shell? Yandex. Shell. Zelfde als Spb shell, alleen gratis

16 oktober 2013, 22:47

Launcher pro zou ik een ander voor kiezen…

1 juli 2013, 22:10

Google talk kan uit de lijst, aangezien het nu hangouts is geworden 🙂
mooie lijst trouwens voor de beginners 🙂