Hardware wallets kan je als een sleutel die toegang geeft tot je wallet. Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de beveiliging bijvoorbeeld een exchange die jouw Bitcoin of andere cryptomenten bewaart. Je kan ook niet het slachtoffer worden van hackers die met je munten aan de haal gaan. Wij bespreken vijf wallets die ook met je telefoon werken.
Cryptomunten bewaren
Er zijn veel verschillende manieren om je eigen cryptomunten te bewaren. Je kan munten kopen via een exchange- platform als bijvoorbeeld het bekende Binance of je neemt een eigen portefeuille waarvan jij de sleutelbewaarder bent via een platform als het Nederlandse BTC Direct of Coinbase.
Die laatste is misschien minder gebruiksvriendelijk, maar het is wel de veiligste oplossing. Als een hacker er namelijk in slaagt om op het account van jouw exchange in te breken, dan ben je namelijk je cryptomunten kwijt. De cryptomunten zijn bij een exchange nooit jouw echte bezit, want ze blijven onderdeel van de exchange.
Op een wallet kunnen kwaadwillenden daarentegen niet inbreken zolang je je zogenaamde private key maar goed bewaart. Dat is een lange wachtwoordcode. De wallet staat rechtstreeks in verbinding met een blockchain, dat is de achterliggende technologie van Bitcoin en andere cryptomunten, en die zorgt ervoor dat je transacties kan uitvoeren met je eigen cryptomunten.
Wat zijn hardware wallets?
Een nog veiligere optie is om een hardware wallet te nemen. Anders dan wat de naam ‘hardware wallet’ misschien doet vermoeden staan je cryptomunten niet letterlijk op zo’n fysiek accessoire opgeslagen. Ze staan nog steeds met de blockchain in verbinding. In feite bewaart een hardware wallet enkel jouw private key, ofwel de sleutel waarmee je je jezelf toegang verleent tot je cryptoportemonnee. Het belangrijkste voordeel is dat je persoonlijke sleutel niet gewoon online voor het grijpen ligt. Zo ben je beter beschermd tegen pogingen van hackers die met je cryptovaluta aan de haal willen gaan.
Dat is helaas niet weinig voorkomend bij wallets en exchanges. Volgens een onderzoek van NBC News waren er in 2021 meer dan 20 gevallen waarbij hackers met miljoenen aan cryptomunten aan de haal gingen die allemaal van exchanges afkomstig waren. In zes gevallen werd er omgerekend meer dan 90 miljoen euro gestolen. Met een hardware wallet heb je zelf op eigen hardware de sleutel bewaard. Hieronder bespreken we vier hardware wallets die met je telefoon verbinden.
1. Ledger Nano S
Ledger is één van de bekendste fabrikanten van hardware wallets en de Nano S is hun meer toegankelijke product. De Nano S ziet eruit als een usb-stick, maar hij heeft een scherm waarop je een pincode invoert als extra beveiligingslaag alvorens je toegang krijgt tot je wallet.
Je plugt het apparaat in een usb-poort op een pc, maar je kan hem ook met een Android-telefoon laten werken via een OTG, ofwel usb on-the-go. Je gebruikt daarvoor een adapter van usb-a naar usb-c, en vervolgens gebruik je de Ledger Live-app. Het apparaatje werkt met meer dan 1.300 soorten van cryptomunten, waaronder ook de 20 populairste cryptovaluta.
Je kan de Ledger Nano S kopen voor ongeveer 59,95 euro, en je vindt hem in drie verschillende kleuren. Hij is te koop bij onder meer: BTC Direct.
2. CoolWallet Pro
De CoolWallet Pro neemt de vorm aan van een betaalpas, maar het heeft een kleine display. Hij is volledig gefocust op smartphonegebruikers in tegenstelling tot de Ledger, omdat alles begint met het verbinden met de bijhorende CoolBitX Crypto-app. Het kaartje is waterdicht, resistent tegen hitte en buigzaam. Hij ondersteunt bluetooth en NFC, en je moet de accu tweewekelijks opladen met de meegeleverde oplader.
De CoolWallet Pro is de verbeterde versie van de CoolWallet S. De CoolWallet X ondersteunt de populairste cryptovaluta, terwijl de CoolWallet S enkel werkt met Bitcoin.
De CoolWallet X kost zo’n 159,95 euro en je vindt hem bij onder meer bij BTC Direct.
3. Trezor One
De Trezor One is een hardware wallet die inzet op gebruiksvriendelijkheid en een grote hoeveelheid ondersteunde cryptomunten. Hij werkt met bijna 1.800 verschillende soorten van cryptovaluta.
De Trezor One heeft de grootte van een sleutel maar hij komt met een scherm en twee knoppen. Het accessoire heeft een micro-usb-poort en je kan het apparaat met de usb-a-aansluiting van een pc verbinden met de meegeleverde kabel. Je kan de Trezor ook verbinden met je telefoon en dan gebruiken in combinatie met verschillende mobiele wallets.
Je koopt voor ongeveer 89,95 euro de Trezor One bij onder meer BTC Direct.
4. BitBox 02 – Multi Edition
De BitBox 02 is gemaakt in Zwitserland en het apparaat wil sterk inzetten op veiligheid met een aantal extra functies. Zo kan hij bijvoorbeeld een nepportefeuille weergeven om je echte portefeuille te verbergen. Hij kan ook dienen voor meer dan het beveiligingen van je cryptomunten. De Bitbox 02 werkt ook als een accessoire dat tweestapsverificatie (2FA) mogelijk maakt als je op accounts wil inloggen.
Het apparaat ziet eruit als een stevige usb-c-stick met een schermpje, en je verbindt hem zo rechtstreeks met een telefoon via de BitBox-app of met een pc. Het belangrijkste nadeel van dit accessoire is dat je enkel de cryptomunten Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin kan bewaren.
De BitBox 02 is voor zo’n 119,95 euro te koop bij on der meer BTC Direct.
5. Ledger Nano X
De Nano X is een krachtigere versie van de Nano S die verbinding via bluetooth ondersteunt en hij kopt ook met een accu. Je hoeft het apparaat dus niet meer fysiek aan te sluiten op een pc of smartphone. De Nano X is ook het enige product van Ledger dat ook gebruikt kan worden om NFT’s veilig te stellen. Dat werkt in combinatie met de Ledger Live-app. De Nano X ondersteunt meer dan 1.300 cryptovalutata, net zoals de Nano S.
Je kan de Ledger Nano X kopen voor 149,95 euro bij onder meer BTC Direct.
Hardware wallet kwijt?
Maar wat als je je hardware wallet bent kwijtgeraakt, ben je dan ook voor altijd de toegang kwijt tot je cryptomunten? Gelukkig niet. Daarvoor bestaat de zogenaamde ‘seedphrase’ die met elke hardware wallet komt. Dat is een soort van back-up-code die bestaat uit een reeks van 12 tot 24 willekeurige woorden, en de vier letters van elk van die woorden dienen zo als back-up identificatie.
Zorg alleen dat je die seedphrase liefst niet online bewaart, want zo vervallen deels de voordelen van je hardware wallet. Gebruik jij al een hardware wallet of kies je toch voor andere oplossingen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Dit weekthema wordt gesponsord door BLOX. BLOX heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die de redactie van Androidworld publiceert.
Heb je tips of ideeën?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteurs een tip sturen? Dan kan dat ook!
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Pas gehoort op rtl z het medium zei dat er banken gaan omvallen. Dus maak je borst maar nat fijne vooruitzichten zat ze te vertellen. Dus in crypto heb totaal geen vertrouwen.
Dus banken gaan omvallen en dan heb je geen vertrouwen in crypto? Verklaar u nader.