Androidworld is een website geschreven voor en door Androidfans. Dat weet iedereen natuurlijk. Maar een besturingssysteem verheerlijken? Nee, soms zetten we ook onze vraagtekens bij Android. Soms vervloeken we het. Althans ik dan.

Lees verder na de advertentie.
Android, nee!
Gelukkig heeft het hoge fangehalte nog gewoon de overhand, maar soms…. Soms dan vervloek ik Android, dat mag je best weten. Er werkt dan iets niet naar behoren of naar mijn idee en dan barst de bom. In mijn wereld moet een besturingssysteem snel, logisch, intuïtief, maar vooral snel werken en dat geldt in mijn ogen niet altijd voor ons geliefde Android. Natuurlijk is Android hier in niet alleen, ook iOS en Windows Phone hebben hun voor- en nadelen. Elk systeem heeft zo zijn verbeterpunten.
95 procent van de tijd ben ik Androidfan, de overige 5 procent haat ik het.
1. Profielfoto’s bij contactpersonen
Google Contacten is een app waar al je contactpersonen zijn te vinden. De app is beschikbaar voor Androidtoestellen die een ‘Android Experience’ bieden zoals de Google en Nexustoestellen. De app heeft deze week nog een update gekregen met een nieuw appicoon, pull-to-refresh en suggesties. Mooi hoor al die verbeteringen maar wanneer wordt die resolutie van de profielfoto’s nou eens aangepakt? Die is echt gewoon zo slecht. Vroeger had je nog apps die dit voor je konden fixen met onder andere Facebook-foto’s maar Facebook heeft die mogelijkheid geblokkeerd.
Nu blijf ik met een wazige Ruud zitten. Bedankt Google.
2. Deeldialoog werkt traag en geeft onlogische suggesties
Stel ik heb zojuist een Hangoutgesprek gehad met Gerhard, een Slackbericht gestuurd naar Ruud en mijn al weken onaangetast in de kast liggen. Vervolgens zie ik een leuk artikel over Snapchat in de Androidworld Reader dat ik wil delen via het deelmenu dat in Android zit. Maar wat schetst mijn verbazing? Het deeldialoog adviseert mij om het artikel te delen via Twitter naar Sander of ene Jos Herni (ken ik niet), naar de Nexus 9 die in de kast ligt of via een Telegrambericht naar ene Eike Muller (ken ik niet).
Ik verwacht suggesties op basis van de meest recente apps, meest gebruikte apps, vaakst gebelde contactpersonen et cetera. Helaas krijg ik vaal onlogische suggesties te zien voor weinig gebruikte apps, onbekende contactpersonen en een combinatie daarvan. Daarnaast duurt het ook nog eens een aantal seconden voordat het menu klaar is met uitvouwen.
3. Voorgeïnstalleerde Google-apps lijden aan obesitas
Ik heb hier nog een Moto E liggen met 8GB opslaggeheugen. Die kan de prullenbak in want 8GB opslaggeheugen was vroeger nog voldoende, nu niet meer dankzij de steeds maar dikker wordende (voorgeïnstalleerde) Google-apps zoals Google Play-services en Google Foto’s. Sommige van deze apps zijn dan nog te verwijderen of uit te schakelen maar dat is natuurlijk geen oplossing maar een lapmiddel. Als iemand vraagt: “Mijn telefoon zit vol. Wat kan ik doen om geheugen vrij te maken?” dan is mijn antwoord bij 8GB opslaggeheugen of minder, “Koop een nieuw toestel met meer geheugen.”
Vorig jaar heeft Google de lijst met apps die verplicht voorgeïnstalleerd moeten worden aangepast. Daarnaast hoeven een aantal apps die voorheen wel verplicht waren, niet langer standaard op Android-toestellen te staan. Hopelijk gaat Google de huidige lijst op dieet zetten of kiezen fabrikanten niet meer voor 8GB opslaggeheugen.
Hoe dan ook, 16GB is voor mij het absolute minimum, ik haat de melding “Geheugen vol”.
4. Niet alle games/apps zijn beschikbaar voor elk Androidtoestel
Onlangs vroeg AW-lezer Jochem ons waarom F1, de officiële F1-game van 2016, niet compatibel is met zijn , de benodigde specificaties voor het spel waren immers aanwezig. Zowel Sony als Codemasters, het bedrijf dat het spel gemaakt heeft, wezen met het vingertje naar elkaar. Jochem vroeg ons vervolgens om advies. Sorry Jochem, wij weten ook niet waarom ontwikkelaars soms ervoor kiezen om hun apps of games niet beschikbaar te maken voor sommige Androidtoestellen.
Maar ik begrijp je frustratie heel goed Jochem, als er een nieuwe game uitkomt die je vervolgens niet kunt spelen omdat je telefoon niet goed genoeg is, je niet de juiste Androidversie hebt, of zo maar.
5. Het updatebeleid
Sinds het begin van Android blijft het een feit dat het voor gebruikers lang duurt voordat nieuwe Androidversies beschikbaar komen voor hun toestellen. Fragmentatie heet dat en we hebben er al veel over geschreven op Androidworld. Zo bestaat Android in vele varianten qua versienummer, waarbij ook nog eens allerlei additionele updates te downloaden zijn, bijvoorbeeld voor de beveiliging van de apparaten. Daarnaast moeten fabrikanten en providers ook nog eens hun stempel drukken op de updates.
Gelukkig brengt Google nu wel maandelijks beveiligingsupdates uit voor de Nexus- en Pixeltoestellen en heeft het eerder al aangegeven dat een producent die Android gebruikt op zijn toestellen minimaal 18 maanden lang update-ondersteuning moet bieden. Er is verbetering, maar of elke fabrikant zich daar aan houdt?
Hoe dan ook, het voordeel van Android is de grote keuze in verschillende devices. Het nadeel is het updatebeleid. Als gebruiker blijf je vaak zitten met de vraag: “Krijgt mijn toestel Android 7.0?“
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten