4 sterke Chromebook-functies onderweg met Chrome OS 94

4 sterke Chromebook-functies onderweg met Chrome OS 94

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat gebruikers trakteren op een aantal opvallende nieuwigheden voor Chromebooks. Er zijn verbeteringen voor de camera-app en Google rolt ook een functie uit waarbij je bij het opstarten verder kan met de apps waar je gebleven was. We bespreken alle nieuwe mogelijkheden.

1. Selecteer om uitgesproken te worden

Laten we eerst kijken naar een verbeterde toegankelijkheidsfunctie. Chromebooks hadden al de mogelijkheid om tekst te selecteren waarna je Chromebook die hardop voorleest. Voortaan klinkt die voorleesstem een stuk natuurlijker zodat ze ook beter te begrijpen is. Daarvoor werkte Google samen met onderwijzers die erin gespecialiseerd zijn om les te geven aan mensen met dyslexie.

De natuurlijke voorleesstem werkt in 25 talen, waaronder het Nederlands. Dat liet Google Nederland aan onze redactie weten. De nieuwigheid maakt deel uit van Chrome OS 94, dat zegt Google in een blogbericht. Je kan de functie gebruiken met de toetsencombinaties: 'zoekknop + S' of 'launcher-knop + S'. Welke het is, hangt af van de indeling van je toetsenbord.

via GIPHY

2. Stel een achtergrond in vanuit Google Foto's

Deze functie klinkt heel logisch, maar toch zal ze nu pas deel gaan uitmaken van Chrome OS. Je kan binnenkort vanuit Google Foto's een achtergrond instellen voor je Chromebook. Bij 9To5Google hebben ze een verandering ontdekt in de code van de Achtergronden-app van Chrome OS en die duidt erop dat de Google Foto's integratie eraan komt.

Wanneer dat het geval zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zal de functie deel uitmaken van de grotere redesign in de Achtergronden-app en die wordt nu al getest in de testversies van Chrome OS. Als je dat nieuwe uiterlijk op Chrome OS Dev wil activeren kan dat met een Chrome-flag. Ga met je browser naar de pagina chrome://flags. Daarna zoek je op de flags-pagina naar Enable new wallpaper experience. Kies naast de functie voor Enabled en herstart je apparaat.

3. Verbeterde camera-app

Een andere Chrome OS 94-functie moeten we zoeken bij de camera-app. Google ziet dat er steeds meer lichte en mobiele Chrome OS-apparaten worden uitgebracht en dan wordt zo'n camera-app interessanter. Het is met de nieuwe app mogelijk om documenten te scannen. De app gaat dan automatisch de achtergrond van het document wegsnijden. Dat werkt het best met camera's aan de achterkant van een Chromebook en wanneer de achtergrondkleur in de foto genoeg afwijkt van een wit papier. Google verhuist verder ook de QR-codescanner naar de Camera-app. De veranderingen maken deel uit van Chrome OS 94, de update die in de komende dagen wordt uitgerold.

De documentscanner in de camera-app

De documentscanner in de camera-app

4. Ga verder waar je gebleven bent

In je Chrome-browser is het al langer mogelijk om je tabbladen te herstellen nadat je je Chromebook hebt opgestart. Google wil dat ook mogelijk maken voor andere apps, zodat je meteen verder kan met bijvoorbeeld Google Documenten waar je bent gebleven

Deze functie is al langer in ontwikkeling, maar voor bepaalde gebruikers werkt ze nu ook met Chrome 94. Het lijkt erop dat Google de functie breder beschikbaar heeft gemaakt. Als het bij jou nog niet werkt, dan kan je het al wel activeren met een Chrome-flag. Hoe je dat doet, bespreken we uitgebreid in dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Ben je op zoek naar een nieuwe Chromebook? In dit artikel hebben we er vier vergeleken. Of neem een kijkje naar de nieuwe line-up die Acer op donderdag voorstelde. Heb jij de update naar Chrome 94 al ontvangen en merk jij nog meer nieuwigheden in deze versie? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk