Bij blockchain denken we meteen aan crypto en dat is deels juist. Alleen heeft de technologie die cryptotransacties veilig en efficiënt maakt nog meer gebruiksdoelen. Het kan bijvoorbeeld een belangrijke rol gaan spelen bij de beveiliging van onze smarthome-apparaten.
Wat is blockchain?
Hoewel er al decennia lang gewerkt wordt met blockchainprotocollen is de technologie achter onder andere Bitcoin nog steeds relatief onbekend. Er wordt ook nog door computerwetenschappers onderzoek gedaan om het volledige potentieel achter de technologie te ontdekken. Zo is er een onderzoek van de Charles Sturt University in Australië dat bespreekt blockchain onze alledaagse smarthomeproducten kan beveiligen Om te begrijpen hoe dat werkt, moeten we eerst bespreken wat blockchain juist is.
Het is in de eerste plaats een efficiënte vorm om gegevens te beheren en uit te wisselen. Het systeem is decentraal en heeft ingebouwde controlemechanisme die het veilig maken en autonoom. Toegegeven, dat klinkt allemaal erg abstract en daarom is het interessanter om de essentie van blockchain te schetsen met een eenvoudig voorbeeld.
Een sinaasappel voor Mark
Stel je staat voor een groep van 10 mensen met een sinaasappel in de hand en je geeft de sinaasappel aan Mark. Vervolgens stel je in groep de vraag wie de sinaasappel heeft gekregen en de rest antwoordt met: “Mark”. Dat is precies de manier waarop een blockchain gegevens uitwisselt.
Elke transactie bevat ook de historie van alle transacties uit het verleden. Zodra er dus iets fout is met één onderdeel van die gegevens wordt dat opgemerkt. Een blockchain in decentraal, dus niet alle gegevens worden op één plek bewaard. Het uitwisselen van data gebeurt onmiddellijk en om toegang te krijgen tot de blockchain moeten gebruikers een persoonlijke sleutel gebruiken, dat is een soort van lange code die dient als wachtwoord.
Een probleem met smarthome
Smarthome-apparaten zijn niet meer uit ons leven te denken, want iedereen is gek op zijn slimme lampen die je vanuit je luie zetel bedient of zijn smart speaker met een virtuele assistent die altijd voor je klaarstaat. We halen in Nederland ook steeds meer slimme apparaten in huis, dat blijkt uit een recent onderzoek van Multiscope. Ruim 4,5 miljoen gezinnen hebben al slimme apparaten.
Ondanks het gebruiksgemak zijn er ook risico’s verbonden aan smarthome. Elk apparaat staat in verbinding met je router en velen hebben toegang tot gevoelige informatie en dat maakt ze een potentieel doelwit voor cybercriminelen. In 2019 was er een groot datalek bij het bedrijf Ring, bekend van de videodeurbellen. En Ring is nog een bekende speler en een onderdeel van Amazon, want beveiligingsonderzoekers maken zich nog het meeste zorgen over merkloze producten. Denk aan camera’s, deurbellen en andere slimme producten die je zo bij de Lidl, Aldi of Action in promotie koopt.
1. Veilige authenticatie
Een van de sterke punten van blockchain begint al bij het verlenen van toegang tot gegevens. Elke gebruiker of apparaat dat met de blockchain communiceert krijgt kan alleen in interactie gaan met een specifieke informatie en al de rest blijft afgeschermd.
Elke gebruiker of apparaat heeft een unieke sleutel waarmee hij toegang krijgt tot de benodigde gegevens. Die sleutel is lastig om te kraken en hackers moeten dus al veel energie stoppen om dan nog maar toegang te krijgen tot één beperkt onderdeel van je data. Dat werkt extra ontmoedigend. Bij sommige smarthome die je vandaag kan kopen staan standaard wachtwoorden zo in de handleiding, en kwaadwillenden kunnen ook veel schade aanrichten als ze via slechts één apparaat binnenbreken.
2. Beter bij technische problemen
Een blockchain heeft decentrale gegevens, waardoor je smarthomeproducten ook beter blijven functioneren in geval van technische problemen. Als één onderdeel het laat afweten is de kans groter dat andere diensten wel blijven functioneren.
Wanneer er daarentegen een kritiek probleem is bij Googles datacenters dan is de kans groter dat zowel je Nest Hub als je smart speaker, Chromecast en Nest Doorbell het meteen opgeven. Bij een klassiek cloudsysteem kan het licht helemaal uitgaan bij netwerkproblemen.
3. Gegevens beschermen
En in in het geval kwaadwillenden toch een apparaat dat in verbinding staat met de blockhain hebben gehackt, dan zijn gegevens niet alleen verspreid zijn maar ook dankzij hashing beschermd worden. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke data is omgezet in een onleesbare code die door hackers niet kan worden omgezet in het origineel.
En dan is er nog het controlemechanisme van de sinaasappel waar we het eerder over hadden. Zodra er gegevens verdwijnen of worden aangepast, dan treedt dat mechanisme in werking omdat elke uitwisseling van data ook de geschiedenis van alle vorige bewerkingen bevat. Of met andere woorden, wanneer één iemand foutief zegt dat niet Mark maar Tom de sinaasappel heeft, gaat al de rest nog steeds schreeuwen dat Mark hem heeft. Om toch iets te wijzigen aan de blockchain, moeten hackers aanpassingen maken op alle servers.
Technologie in zijn kinderschoenen
Toch is er ook een keerzijde aan de medaille, want hoewel er veel voordelen zijn, is het linken van smarthome aan een blokchain erg complex. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar hoe dat in de praktijk kan werken. Wat denk jij? maak jij je zorgen om de beveiliging van de slimme apparaten in je huis? Is dat voor jou misschien een reden om smarthome links te laten liggen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Heb je tips of ideeën?
Deze week is het Cryptoweek op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik zit helemaal niet op slimme apparatuur te wachten. In huis kan ik alles prima zelf aan en uit zetten en boodschappen doen. Kom je ook aan lichaamsbeweging toe. Er zit echt geen voordeel in gebruik alexa of google Assistant of siri van Apple. Niets dat ik niet beter en gerichter zelf kan of kan met de telefoon. Ik blijf de baas in mijn netwerk.Ik wil niet dag en nacht voor iedereen bereikbaar zijn. Home automation maakt ons tot dikke luie wezens zonder creativiteit.
In de toekomst van Blockchain geloof ik heel zeker, in tegenstelling tot die van cryptocurrency.