Passkeys, ook wel wachtsleutels, zijn steeds vaker een optie om je accounts extra te beveiligen. Verschillende bedrijven voegen deze mogelijkheid aan hun diensten toe, zoals Apple en Google. Ook 1Password sluit zich nu aan om deze methode te ondersteunen.
1Password brengt passkey-ondersteuning naar Android
Passkeys zijn steeds meer te vinden als beveiligingsmethode en met goede reden. Een passkey is net een soort digitale sleutel die op je smartphone of tablet wordt bewaard. Je kan deze sleutel alleen gebruiken om ergens in te loggen als je een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruikt.
In december 2023 was het al mogelijk om met 1Password-bèta mee te doen en zo passkey-ondersteuning te gebruiken. De wachtwoordmanager ondersteunde al passkeys op desktop-browsers zoals Windows en iOS, maar heeft deze nu ook voor Android beschikbaar gemaakt. Om passkeys te gebruiken moet je 1Password-app de meest recente update hebben gehad en Android 14 draaien.
Zo stel je een passkey in via 1Password
Je stelt een wachtwoord in door in je 1Password-app naar de Watchtower-tab te gaan. Hier vind je de score van jouw wachtwoorden, een overzicht van zwakke en hergebruikte wachtwoorden en websites die niet veilig zijn. Ook staat hier een tabblad met het aantal items waar een passkey toegepast kan worden. Zo kan je zelf gemakkelijk het rijtje websites en apps af.
1Password raadt zelf aan om met apps als WhatsApp, Amazon en meer te beginnen, die vaak gevoelige informatie zoals je contacten en adresgegevens bevatten. Passkeys zijn goed bestand tegen phishing-aanvallen terwijl ze het inloggen bij websites en apps eenvoudiger maken.
Het is helaas nog niet mogelijk om de passkey te gebruiken in Google Chrome. Dit komt omdat de techgigant de API voor passkey-gebruik nog niet heeft vrijgegeven. 1Password zegt wel werkbaar te zijn met de meest populaire browsers zoals Chrome, Brave, Firefox en meer.
Let op: passkeys komen niet zonder problemen. Gebruik je een passkey, maar gebruik je zwakke wachtwoorden of makkelijke pincodes, dan blijf je kwetsbaar voor aanvallen. Zie passkeys dus eerder als een aanvullende beveiligingsmethode in plaats van als een vervanger.
Ga jij de passkey-ondersteuning van 1Password, of maak je gebruik van een andere wachtwoordmanager die passkeys aanbiedt? Laat het weten in de reacties!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten