Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Gaat je energierekening omhoog? Met deze 4 tips kun je energie besparen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
4 april 2022, 18:01
5 min leestijd
Gaat je energierekening omhoog? Met deze 4 tips kun je energie besparen

Lees verder na de advertentie.

De energieprijzen rijzen de laatste maanden de pan uit. Het is daarom verstandig om te besparen waar het kan en daar kunnen smarthome-apparaten een grote rol in spelen. Met deze vier tips kun besparen op energie en dus ook je energierekening.

1. Installeer een slimme thermostaat

Meten is weten. De hoge prijzen voor gas en elektriciteit zorgen ervoor dat onze verwarming duur is geworden, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we koud moeten lijden. Een slimme thermostaat zoals de Tado V3+ of de Nest Learning Thermostat kunnen een overzicht geven van je verbruik zodat je het op de voet kan opvolgen.

Zo’n thermosstaat verlaagt de temperatuur automatisch wanneer je weg bent en weet precies hoe lang je verwarming nodig heeft om je huis weer op temperatuur te brengen voor je thuiskomst. Dat kan geheel automatisch werken op basis van de gps-functie van je telefoon.

Een slimme thermostaat bedient daarnaast je boiler en laat je een energieschema per kamer samenstellen. De Tado V3+ detecteert wanneer je een raam hebt laten openstaan en stuurt je dan een waarschuwing. Hij past de temperatuur aan afhankelijk van de weersvoorspelling zodat de temperatuur constant blijft en je niet te veel hoeft te verbruiken. Zowel de Nest-thermostaat als de Tado werken met de Google Assistent.

Slimme thermostaat review

Slimme thermostaat kopen

De Tado V3+-starterskit

2. Sluit apparaten aan op slimme stekkers

Een slimme stekker is een lifesaver voor je energiefactuur, en zeker als het gaat om elektronische apparaten die echt energie verslinden. Ik heb bijvoorbeeld een elektrische kachel die een ruimte in mijn huis verwarmt. Een slimme stekker zorgt ervoor dat het apparaat alleen kan werken wanneer het nodig is volgens een vast programma. Het is dan niet erg wanneer ik een keertje vergeet om de kachel uit te zetten, want dat gebeurt dan automatisch.

Dat is slechts een voorbeeld van een toepassing voor een slimme stekker, maar er zijn veel mogelijke situaties waarin ze je helpen om zuiniger met energie om te gaan. En los daarvan krijg je er ook andere handigheden bovenop. Je kan zulke stekkers vanop afstand bedienen, er is een timerfunctie, afwezigheidsfunctie, spraakbediening en slimme integraties met de bekende smarthomeplatformen. Vaak geldt dat hoe meer stekker je samen koopt, hoe lager de prijs in verhouding uitkomt.

Slimme stekker kopen

De TP-Link Tapo P100

3. Kies voor slimme verlichting

Niet alleen je verwarming en elektrische apparaten zorgen voor een hoog verbruik, maar ook je verlichting. Je verlichting laten branden is snel gebeurd en daar komen smart lampen bij kijken, want daarmee kan je ze vanop afstand doven. Zorg alleen dat je niet kiest voor lampen die je enkel met bluetooth kan bedienen, want die kan je niet vanop afstand uitzetten. 

Verder kan je ook handige programma’s instellen voor je slimme verlichting. je lampen gaan dan aan en uit op vaste tijdstippen. Anderzijds kan je ook bewegingssensors als accessoire gebruiken voor ruimtes waar de lampen automatisch aan en uit mogen als je ze binnentreedt en verlaat.

Er zijn tal van uitstekende merken voor slimme lampen die je vanop afstand kan bedienen. Degelijke keuzes zijn de lampen van: Philips Hue, Innr, WiZ of IKEA TRÃ…DFRI. Elk van deze merken verkoopt lampen of spotjes met E27, E14 en GU10-fitting.

Slimme verlichting vergeleken

Slimme lampen kopen

Een Philips Hue starterpakket inclusief Bridge en schakelaar

4. Besproei je planten automatisch

Een slim besproeisysteem helpt je geen stroom besparen, maar het kan wel een positieve invloed hebben voor je waterafrekening. Anderzijds helpt het om in de zomer ons grondwaterpeil gezond te houden. Je kan namelijk instellen hoe lang je planten besproeid moeten worden zodat de kraan nooit te lang blijft openstaan.

Een voorbeeld van zo’n slim beschrijvingssysteem is de Gardena smart Irrigation Control Sensor Set. Je kan daarmee tot maximaal zes beregeningsventielen aansluiten op het systeem. Voor de besproeiing gebruik je sproeiers, sprinklers of een druppelsysteem. In de Gardena Smart-app kan je dan tot 6 verschillende bewateringszones instellen en vervolgens kan je volgens ingestelde programma’s besproeien.

Deze set komt daarnaast met een Smart Sensor die de vochtigheid van de grond meet. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel besproeit. Ten slotte slotte is er nog de Smart Gateway de  appraten vanop afstand aanstuurt.

Slimme besproeiing kopen

  • Gardena smart Irrigation Control Sensor Set – CoolblueAmazon.nl – vanaf 340 euro
De slimme besproeiing van Gardena

Zijn er nog andere smarthome-apparaten die jij gebruikt om je energiekosten te beperken of op een andere manier te besparen? Heb jij ervaring met de producten die we in dit artikel hebben besproken, of ken je goede alternatieven? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Popualire artikelen over smarthome

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

11

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

11 mei 2022, 14:21

Hangt er vanaf hoe goed of de Tapo werkelijk is want veel kachels zijn 2kw. https://teatv.ltd/dl/
https://hellodear.in

7 april 2022, 17:49

Thermostaat werkt helaas niet als je geen CV hebt. Gaan wel over een paar maanden verhuizen naar een nieuwbouwrijtjeshuis. Met waterpomp, zonnepanelen, vloerverwarming en geen gas.

5 april 2022, 8:56

Thermostaat kan niet in mijn huis. Daarnaast heb ik nog 2,5 jaar een vast tarief / contract. Dus 40 euro per maand overleef ik wel

4 april 2022, 23:54

Lekker besparend voor de mensen die alles moeten aanschaffen.

4 april 2022, 20:49

Ik kan mijn Philips Bluetooth lampen wel op afstand bedienen als ik niet thuis ben

18 december 2021, 14:18

Alle genoemde functies bij de Tado zijn tegen meer prijs (€24 per jaar). Daarnaast heeft de Tado geen lerend vermogen zoals de Honeywell Chronotherm IV uit 1999. Tado kan niet uitrekenen hoelang hij met verwarmen moet starten om op tijd warm te zijn. Dus hoe laat je kachel begint met opwarmen moet je zelf in het schema zetten.

17 december 2021, 16:10

Redactie is zeker geen fan van LSC. Tientjes goedkoper dan andere merken. Dat is ook zuinig.

17 december 2021, 14:19

Voor wie inzicht wil in zijn energie verbruik is slimmemeterportal.nl wel een handige, mits je een slimme meter hebt uiteraard.

Met punt 2 is veel te verdienen, s’nacht 100w besparen is al snel 300kwh per jaar. ?

Het loont om te kijken wat je in de nacht verbruikt en of dit nodig is. ?

17 december 2021, 13:41

Slimme thermostaat die uur voor opstaan al aanslaat.
Beste is gewoon handmatig e.a. te regelen.