Back to school: de beste telefoons tot 250 euro

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
22 augustus 2021, 13:32
13 min leestijd
Back to school: de beste telefoons tot 250 euro

Lees verder na de advertentie.

Reikt je budget tot maximaal 250 euro en ben je op zoek naar de beste smartphone voor het nieuwe schooljaar, dan zit je hier op de juiste plek. Voor onze koopgids bekeken wij de beste goedkope telefoons. Of er ook een telefoon voor jouw ‘schoolcarrière’ tussen zit, dat lees je hieronder. 

Dé beste goedkope telefoons 

Bij de lokale elektronicagigant word je overspoeld door een aanbod van telefoons, waardoor het bijna onmogelijk lijkt om gericht op zoek te gaan naar een telefoon die bij jou (en jouw budget) past. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om 1.000 euro op een telefoon stuk te slaan voordat je de alleskunner in huis haalt, ook rond de 250 euro – het budgetssegment – is er veel te kiezen.

Voor deze koopgids bezochten wij de krochten van het internet om de beste telefoons uit te kiezen en daarvan de eigenschappen op te lijsten. Alle telefoons in deze koopgids zijn direct te bestellen met een budget van minder dan 250 euro en een groot deel van de telefoons is zelfs pas in 2021 uitgebracht, zodat je er zeker van kan zijn dat de smartphone voorlopig up-to-date zal zijn.

Toch kan het zo zijn dat de telefoons je niet bevallen en je liever op zoek gaat naar een andere telefoon. Om die reden leggen wij hieronder eerst uit waar je op moet letten als je een nieuwe telefoon koopt, en specifiek ook telefoons van rond de 250 euro. Met die eisen kan je later zelf gaan zoeken naar de perfecte telefoon voor jouw schoolcarrière.

Telefoon kopen: hier moet je op letten

Ga je in 2021 op zoek naar een midrange-telefoon, dan moet je allereerst letten op de gebruikte chipset. Dat lijkt in eerste opzicht een flinke klus waar je ook een bak technische kennis voor in huis moet hebben, maar dat is gelukkig niet (altijd) het geval. Hieronder vind je per fabrikant de chipsetreeksen die je mag verwachten in een midrange-telefoon van rond de 250 euro.

  • Qualcomm: een Snapdragon 6xx-serie chipset is wel het minimum, kijk of je telefoons kan vinden uit de Snapdragon 7xx-serie. Hoger is bijna altijd beter.
  • MediaTek: ook wel eens omschreven als MTK, heeft een uitgebreid gamma. Ons advies is telefoons aan te schaffen die minimaal een Dimensity 720 SoC bevatten, ook hier geldt dat hoger (Dimensity 8xx, 9xx of hoger) beter is.

Eventueel kan je online de verschillen opzoeken, of kijken wanneer een chipset is uitgebracht. Een oude (uit 2018) afstammende Snapdragon 7xx-chipset kan slomer zijn dan een 6xx-chip die in 2021 is gelanceerd. Probeer te zoeken naar een chipset die maximaal twee jaar geleden uit is gebracht, dat kan namelijk ook impact hebben op de softwareondersteuning.

Voldoende werkgeheugen

Waar je ook op moet letten bij het aanschaffen van telefoons van rond de 250 euro, is hoeveel werkgeheugen de fabrikant meelevert. Sommige fabrikanten proberen je nog af te schepen met 4 GB (RAM), terwijl dat eigenlijk onder de maat begint te raken. Zoek daarom het liefst naar een telefoon met 6 GB-werkgeheugen, tenzij het écht niet anders kan. Aanvullend hierop: je mag op een telefoon van 250 euro tegenwoordig wel 128 GB-opslaggeheugen verwachten. Neem dus niet zomaar genoegen met een telefoon die 64 GB-opslaggeheugen bevat.

Helder (en snel) scherm

Het derde element waar je op moet letten, is het scherm. In bijna alle gevallen krijg je een LCD-scherm: daar is niks mis mee. Wel mag je wat vinden van de verversingsfrequentie. Veel oudere telefoons bieden nog schermen met een 60 Hz-verversingsfrequentie, terwijl 90 Hz binnen dit segment inmiddels tot het minimum behoort. Door de hogere verversingsfrequentie voelt je telefoon soepeler en vlotter aan dan het geval zou zijn als het toestel een 60 Hz-scherm zou bevatten.

Niet onbelangrijk is de helderheid van het scherm op de telefoon. Dat is lastig te testen zonder meetapparatuur. Zorg er dus voor dat je verschillende reviews leest om te achterhalen hoe het scherm presteert in sterk zonlicht.

Niet ’te veel’ camera’s

Waar je ook reviews bij nodig zult hebben, zijn de camera’s van een midrange-telefoon. Steeds vaker zie je telefoons met vier of zelfs vijf camerasensoren achterop. Dat klinkt leuk, maar in de praktijk zijn vaak slechts één of twee sensoren daadwerkelijk geschikt voor dagelijks gebruik. De andere sensoren zijn dan camera’s met lage megapixel-aantallen, waardoor ze simpelweg geen scherpe foto’s kunnen reproduceren. Zo vind je vaak 2 MP-sensoren die dienstdoen als macrosensor; of portretsensors die geen foto’s maken, maar enkel helpen bij het maken van foto’s in de portretmodus door zogenaamd de diepte op te meten.

Laat je dus zeker niet misleiden door marketingverhalen van fabrikanten of verkopers, lees de nodige reviews en concludeer zelf of de foto’s en video’s die gemaakt kunnen worden aan jouw standaard voldoen.

Softwareondersteuning en extra’s

Afsluitend moeten we het hebben over de software(-ondersteuning) en andere extra’s die je op telefoons tegenkomt. Laten we beginnen met de software(-ondersteuning). Belangrijk daarbij is om eerst een elektronicawinkel in te wandelen om de software uit te proberen. MIUI werkt weer heel anders dan One UI, en Moto UI lijkt vergelijkbaar met de software op Pixel-telefoons, maar biedt toch een andere functieset. Bevalt de software, dan is het nog belangrijk om uit te vogelen hoelang een telefoon wordt ondersteund. Ontvangt een telefoon helemaal geen updates meer, dan is het advies om deze niet te kopen. Probeer een telefoon te zoeken die nog zo ongeveer twee jaar van updates wordt voorzien.

Naast de software, is het belangrijk om te letten op de aan- of afwezigheid van de audiopoort, eventuele dual-sim mogelijkheden, uitbreidingsmogelijkheden van het opslaggeheugen en de ondersteuning van 5G-netwerken. Dat laatste maakt het toestel toekomstbestendiger, maar het is zeker geen dealbreaker als het niet aanwezig is.

Bovenstaande eisen zijn zo goed als mogelijk meegewogen bij onderstaande keuzeopties. Wel geven wij het advies om de telefoons zelf nog eens na te lopen en te controleren of ze echt aan jouw eisen voldoen. Ook geldt voor onderstaande opties dat mogelijk niet elke telefoon door de redactie is getest, en dat keuzes soms zijn gemaakt op basis van extern verkrijgbare informatie.

1. Poco X3 Pro: zoek niet verder 

Toen Poco, het dochtermerk van Xiaomi, dit jaar de Poco X3 Pro lanceerde werd vriend en vijand verrast door een telefoon met een ongekend prestatieniveau. Tenzij je de achterkant aanraakt, die van plastic is gemaakt, zal het je snel ontgaan dat je bij de X3 Pro te maken hebt met een telefoon die minder dan 250 euro kost.

Voor die prijs krijg je een razendsnelle Snapdragon 860-chipset, de opvolger van de high-end Snapdragon 855 uit 2018 en een vloeiend 120 Hz-scherm. Daarmee is dit het perfecte toestel voor degenen die graag gamet. Na het gamen hoeft de telefoon ook niet zo vaak aan de oplader vanwege de grote 5.000 mAh-batterij en met de 33 watt-oplader zit hij ook binnen het uur weer vol, zodat je altijd met een gevulde accu zit.

Specificaties

Afmetingen:165,3 x 76,8 x 9,4 mm
Scherm:6,67-inch Full HD+ (2.400 x 1.080), LCD, 120 Hz
Processor:Qualcomm Snapdragon 860
Werkgeheugen:6 GB of 8 GB
Opslag:128 GB of 256 GB
Camera:48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
Selfiecamera:20 MP
Batterij:5.160 mAh
Softwareversie:Android 11 / MIUI 12.5 (Poco UI)

Androidworld nam Poco X3 Pro eerder uitgebreid onder de loep en merkte daarbij op dat de specificaties niet alleen op papier fenomenaal zijn voor het prijskaartje, maar dat ze de telefoon in de realiteit ook laten uitblinken. Voor de ‘beste camera’s’ of de ‘beste software’ moet je niet bij de X3 Pro terecht. Wil je juist een razendsnelle alleskunner? Dan is dit de telefoon voor jou.

2. Motorola Moto G60s: razendsnel opgeladen

Als je Motorola’s smartphonegamma in het midrangesegment doorzoekt, raak je al snel door de bomen het bos kwijt. Op elk ‘gewenst prijspunt’ heeft de Lenovo-dochter een telefoon. Zo koop je voor 249 euro de Moto G60s die in augustus 2021 is gelanceerd. Het toestel heeft, net als de Moto G9 Plus, een groot 6,8-inch scherm en is daarmee perfect voor het kijken van video’s of het maken van aantekeningen. Dit kan je gerust de hele dag doen: met de 5.000 mAh-batterij komt het toestel namelijk zonder moeite de dag door. Is hij leeg? Dan gooi je ‘m even aan de 50 watt snellader om hem in een oogwenk op te vullen.

Het prijskaartje ligt met 249 euro wel iets hoger dan de uitzonderlijk lage (aanbiedings)prijs van de Poco X3 Pro. Voor die hogere prijs krijg je Motorola’s eigen Moto UI-software, die veel wegheeft van de software op Pixel-telefoons. Ook is de G60s voorzien van een IP52-classificatie, waardoor je zonder zorgen een druppel water op het toestel kan laten vallen of hem mee kan nemen naar het strand.

Specificaties

Afmetingen:169.7 x 75.9 x 9.6 mm
Scherm:6,8-inch Full HD+ (2.460 x 1.080), LCD, 120 Hz
Processor:MediaTek Helio G95
Werkgeheugen:6 GB
Opslag:128 GB
Camera:64 MP + 8 MP + 5 MP + 2 MP
Selfiecamera:16 MP
Batterij:5.000 mAh
Softwareversie:Android 11

Met de relatief schone software en het 120 Hz-scherm van de Motorola Moto G60s, kan de Helio G95-chipset ook prima prestaties leveren voor dagelijks gebruik. MediaTek’s chipset is ook iets vlotter dan de Snapdragon 730G in de G9 Plus; bij dat toestel vielen de prestaties wat tegen bij zwaardere taken. Moto’s G60s is, in tegenstelling tot de X3 Pro, geen gamingmonster. Je koopt de telefoon juist voor de lange batterijduur, het grote scherm, de fijne Moto-software en zijn 50 watt snellader om het toestel altijd draaiende te houden.

3. TCL 20 5G: als je niet zonder 5G kan 

Heb je wel eens van TCL gehoord? Grote kans dat je de naam wel eens tegen bent gekomen bij televisies, maar dat je het nog niet kent van zijn telefoons. Verrassend is het niet: TCL’s bracht pas dit jaar zijn eerste telefoon naar de Nederlandse markt. Een van de toestellen die TCL heeft uitgebracht, is de TCL 20 5G. Met de Snapdragon 690-chipset aan boord neemt TCL het onder andere op tegen OnePlus’ Nord N10 5G, die dezelfde chipset gebruikt.

Net als menig fabrikant in het midrangesegment, moet TCL’s 20 5G zich onderscheiden met zijn 6,67-inch LCD-scherm, dat een Full HD+-resolutie heeft. Opvallend is dat het beeldscherm van de telefoon slechts een 60 Hz-verversingsfrequentie heeft. Dit zorgt ervoor dat de beelden op het scherm minder soepel weergegeven worden. Wel is het scherm helder genoeg en toont het prima kleuren.

Specificaties

Afmetingen:166.2 x 76.8 x 9.1 mm
Scherm:6,67-inch Full HD+ (2.400 x 1.080), LCD, 60 Hz
Processor:Qualcomm Snapdragon 690 5G
Werkgeheugen:6 GB
Opslag:256 GB
Camera:48 MP + 8 MP + 2 MP
Selfiecamera:8 MP
Batterij:4.500 mAh
Softwareversie:Android 10 (TCL UI)

Onder de streep heeft TCL nog weinig om zich écht te onderscheiden. De gebruikte chipset zal prima prestaties leveren, en dat je standaard 256 GB-opslaggeheugen meekrijgt is een mooie bijkomstigheid, maar nog geen reden om hem te kopen. Wat ons wel erg bevalt aan de TCL is zijn fijne software, 5G-ondersteuning en de lange batterijduur. Een uitblinker is het dus niet, maar wel een telefoon met een prijs-kwaliteitverhouding die past binnen dit segment.

4. OPPO A74 5G: (te) veel camera’s

Eerder in dit artikel las je nog dat een Snapdragon 6xx-chipset eigenlijk wel het minimum is dat je mag verwachten op telefoons van rond de 250 euro. Qualcomm’s Snapdragon 480 5G is één van de uitzonderingen op die regel. Vele fabrikanten in het midrangesegment gebruiken de 480 om de stap naar 5G te kunnen maken, en dat geldt ook voor de OPPO A74 5G die eerder in 2021 op de markt werd gebracht. Het is zeker niet de vlotste telefoon die je in dit segment en als je graag een zware game speelt, is dit niet jouw telefoon, maar bij browsen op het internet en het spelen van spellen als Candy Crush zal de chipset je op je wenken bedienen.

OPPO heeft de chipset gelukkig gekoppeld aan 6 GB-werkgeheugen en het scherm van de A74 5G is er een met een 90 Hz-verversingsfrequentie, waardoor de telefoon alvast iets sneller zal aanvoelen dan telefoons met 60 Hz-schermen. Met een 6,5-inch diagonaal is de OPPO A74 5G ook een van de kleinste telefoons in het midrangesegment. Klein is hierbij verhoudingsgewijs; echt klein is de OPPO A74 5G natuurlijk niet.

Specificaties

Afmetingen:162.9 x 74.7 x 8.4 mm
Scherm:6,5-inch Full HD+ (2.400 x 1.080), LCD, 90 Hz
Processor:Qualcomm Snapdragon 480 5G
Werkgeheugen:6 GB
Opslag:128 GB
Camera:48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
Selfiecamera:16 MP
Batterij:5.000 mAh
Softwareversie:Android 11

Net als op veel andere telefoons, vinden we op de A74 5G veel camera’s: vijf in totaal, waarvan vier achterop de telefoon. OPPO’s A74 5G is een goed voorbeeld van een camerasysteem met twee 2 MP-sensoren die je eigenlijk niet zal gebruiken. Het is jammer om te zien dat OPPO de besparingen op zijn chipset niet door heeft laten vloeien naar de camera’s. Net als bij de TCL, weet OPPO ons niet direct uit het water te blazen. Wel is het een prima telefoon die je, als je graag gebruikmaakt van de ColorOS-software, erg graag zal gebruiken en het kleinere formaat van het scherm maakt de telefoon ook lekker handzaam. Zeker als je kleine(re) handen hebt is het een aanrader.

5. Xiaomi Mi 10T Lite: dé 5G-specificatietopper 

Voor een haar minder dan 250 euro kan je tegenwoordig de Xiaomi Mi 10T Lite kopen, een telefoon met een van de beste specificatielijstjes die je kan vinden op dit prijspunt. Onderhuids bevat de Xiaomi Mi 10T Lite een Snapdragon 750G-chipset, 6 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen. Hoewel je bij de twee laatstgenoemde details niet van je stoel zal springen, mag dat wel voor de Snapdragon 750G. Hij is niet zo snel als de Snapdragon 860 die je in de X3 Pro vindt maar in vergelijking met menig concurrent, blijft het een uitblinker.

Veel telefoons in dit segment gebruiken een goedkopere Snapdragon 690 of Snapdragon 720-chip. In alledaagse taken maakt het dat de Mi 10T Lite een behoorlijk vlotte telefoon is, die prima mee kan komen met telefoons van ver boven zijn prijspunt. Wat daarbij helpt is dat Xiaomi de Mi 10T Lite een 120 Hz-scherm heeft meegegeven, dat bijdraagt aan een vloeiende weergave van de MIUI-softwareschil.

Specificaties

Afmetingen:165.4 x 76.8 x 9 mm
Scherm:6,67-inch Full HD+ (2.400 x 1.080), LCD, 120 Hz
Processor:Qualcomm Snapdragon 750G
Werkgeheugen:6 GB
Opslag:64 GB of 128 GB
Camera:64 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
Selfiecamera:16 MP
Batterij:4.820 mAh
Softwareversie:Android 10 (upgrade naar Android 11) / MIUI 12

Er is slechts één punt waar Xiaomi het onderspit moet delven met de Mi 10T Lite, en dat is op het gebied van zijn MIUI-software. Vanuit de doos komen notificaties van belangrijke apps als WhatsApp namelijk niet of nauwelijks door. Dit kan aangepast worden, maar is wel iets om in je achterhoofd te houden als je de Xiaomi Mi 10T Lite gaat aanschaffen. Androidworld nam de Mi 10T Lite eerder ook onder de loep, lees dus zeker de volledige review om alles over het toestel te weten te komen.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van Back to School. Dit artikel is onderdeel van de themaweek en je kan nog veel meer van ons verwachten op het gebied van Android en onderwijs. Van apps tot Chromebooks, van tips tot nuttige vergelijkingen. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 augustus 2021, 15:44

Poco Powerrrrrrrr.???

22 augustus 2021, 15:41

Prima artikel Maar wat zijn de eisen die je aan een back to scool / budget telephone stelt ?
Een handig schema waarmee je je eisen ( accuzuur , software ondersteuning etc ) kan afstrepen zou fijn zijn .