WhatsApp heeft verdwijnende foto’s uitgebracht, beelden die meteen na het zien verdwijnen. Al kan iedereen naar hartenlust screenshots maken zonder dat de verzender het opmerkt. Waarom meldt de app niet wanneer een screenshot wordt gemaakt? Blijkbaar om gebruikers te beschermen.
WhatsApp’s verdwijnende foto’s
In de bètaversie van WhatsApp bracht de berichten-app alvast zijn verdwijnende foto’s en video’s uit, en in dit artikel leggen we je uit hoe je van de functie gebruikmaakt. De bedoeling is dat media eenmalig te zien is, om dan voor de ontvanger te verdwijnen, maar of dat werkelijk gebeurt is niet zeker.
Je kan namelijk screenshots of schermopnames maken, en de verzender van de foto of video wordt hier niet over ingelicht. We noemden het bij Androidworld eerder al “teleurstellend” dat die functie niet is ingebouwd, anders dan bij sommige andere apps waar je telkens de melding krijgt wanneer je ontvanger van jouw foto’s schermopnames maakt.
Vals gevoel van veiligheid
WABetaInfo, een website met insiderinformatie over WhatsApp, legt nu uit waarom de ontwikkelaars de keuze hebben gemaakt om detectie niet toe te voegen. Dat zou opmerkelijk genoeg gedaan zijn om gebruikers te beschermen, met name om ze geen vals gevoel van veiligheid te geven.
Het is namelijk aan de hand van allerlei apps mogelijk om screenshots te nemen en tegelijk zo’n detectiefuncties te omzeilen. Op die manier zijn gebruikers er onterecht van overtuigd dat hun foto’s niet onderschept worden, terwijl dat in feite geen zekerheid is. Op die manier zouden ze ook bereid zijn om sneller gevoelige foto’s via de app te verspreiden. WhatsApp kan later de code van de screenshotdetectie wel aanpassen om dergelijke apps voor misleiders onschadelijk te maken, maar dan krijg je een kat en muisspel, want de apps blijven gewoon uit de grond schieten.
Klopt het ook?
Hoewel we deze verklaring begrijpen, is het nog maar de vraag of de redenering ook stand houdt. Uiteindelijk zou slechts een klein percentage van de WhatsApp-gebruikers hun weg vinden naar tools om een screenshotdetectie te omzeilen. Als die vorm van detectie er is, zouden de meesten dus wel twee keer nadenken voordat ze een schermopname maken. En uiteraard is het in geen enkel geval aan te raden om via een berichtenapp zoals WhatsApp gevoelige media te delen.
Wat denk jij? Beschermt WhatsApp gebruikers door vooral geen screenshotdetectie toe te voegen. Of vind je die redenering van de berichtendienst toch een beetje te gemakkelijk? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Je vindt ons complete WhatsApp tipsoverzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto’s over WhatsApp op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Facebook kan doen wat Mark wil. Vrijwel niemand gaat weg want bijna niemand gaat weg.
Nog twee jaar dan worden Facebook Messenger en Whatsapp samengevoegd. Velen zullen huilen, weinigen vertrekken.
Het is inderdaad wel een goed punt.. alleen, wat is dan het nut van verdwijnende plaatjes nog?
zelfs al maken ze het onmogelijk of moeilijk (zoals in sommige banking apps) dan nog kan je met een andere telefoon simpel een foto van het Whatsapp scherm maken. Of screenshot detectie bescherming biedt en een melding versturen helpt is maar de vraag
Toen Whatsapp kwam met de melding dat er een screenshot werd gemaakt zij Pavel Durov (Telegram) al dat dit schijnveiligheid was, en terecht.
Je kan nooit voorkomen dat er een screenshot wordt gemaakt, je moet er dus vanuit gaan dat deze wordt gemaakt.
Zoals Sjoerd zegt, verstuur het niet!
Als je niet wilt dat iemand je afbeelding vaker ziet, kun je de afbeelding misschien beter niet versturen.