WhatsApp Call: alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

WhatsApp Call: alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Bellen met WhatsApp

Er was al tijden een 'bellen'-functie in WhatsApp te vinden, alleen was dit eigenlijk gewoon een 'snelkoppeling' naar een normaal telefoongesprek: de functie maakte gewoon gebruik van het mobiele netwerk om contactpersonen te bellen. De nieuwe functie, die WhatsApp Call genoemd wordt, maakt het mogelijk om te bellen als er een actieve internetverbinding is, of dit nu mobiele data of WiFi betreft. Hierdoor kan er 'gratis' gebeld worden met contactpersonen op WhatsApp, los van de kosten die een databundel eventueel met zich meebrengt. Over het algemeen is dit minder prijzig dan bellen via het mobiele netwerk, maar dat is wel afhankelijk van je abonnement. Check dit dan ook eerst voordat je ermee aan de slag gaat.

Telefoontjes naar bijvoorbeeld het buitenland worden wel veel interessanter hiermee, vooral als beide personen op een WiFi-netwerk zitten, er zijn dan simpelweg geen kosten aan verbonden.

Nieuwe interface

Zodra WhatsApp Call wordt geactiveerd, zal er direct een nieuwe interface ontstaan in de app. Hierbij wordt er een extra kolom toegevoegd aan de app waarin de gesprekken staan die gevoerd zijn. Denk hierbij aan een soortgelijke kolom als 'chats' en 'contacten', met daarin een lijst van alle contactpersonen die gebeld zijn in een bepaalde periode. Gelijk aan de oproepgeschiedenis van de reguliere dialer in Android.

In deze lijst worden niet alleen de contactpersonen getoond, maar ook de duur van de gesprekken. Via een klik hierop, wordt een detailweergave geopend waarmee extra info getoond wordt over de contactpersoon, de duur van de oproep en de tijd ervan. Los van de belschermen, is de rest van de interface onveranderd.

WhatsApp Call: alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

Een binnenkomende oproep ziet er vergelijkbaar uit met een reguliere oproep, met het enige verschil dat er een iPhone-achtige slidebalk aanwezig is die het gesprek kan aannemen of weigeren. Vervolgens wordt er in de statusbalk informatie getoond over het lopende gesprek, waarbij we onder andere de contactpersoon en duur van het gesprek kunnen aflezen. Ook voor uitgaande roepen wordt er een fullscreen-scherm met daarop een profielfoto en grote rode balk om het gesprek te beëindigen. WhatsApp heeft er dus voor gekozen om interface vergelijkbaar te houden met Android en lijken erg op de screenshots die Androidworld enkele maanden geleden naar buiten bracht. Een binnenkomende oproep kan ook afgewezen worden met een aantal vooraf gedefinieerde berichten die, uiteraard, via WhatsApp verzonden zullen worden.

WhatsApp heeft ook extra informatie toegevoegd aan de statistieken waarbij onder andere gekeken kan worden hoeveel inkomende en uitgaande gesprekken zijn geweest.

WhatsApp Call: alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

Het bellen zelf, gaat via het scherm van de contactpersoon, waarbij naast de 'bijlage-paperclip' een belbutton is toegevoegd. Door hierop te drukken, zal de andere contactpersoon gebeld worden, mits de juiste versie van WhatsApp geïnstalleerd is. Bij iPhone-gebruikers wordt deze melding op dit moment gegeven, zodat het opzetten van een telefoongesprek met WhatsApp niet mogelijk is. Dit zal in de nabije toekomst wel geactiveerd worden.

WhatsApp Call: alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

Kwaliteit van gesprekken

Nu is natuurlijk de grote vraag of de gesprekken ook daadwerkelijk de kwaliteit leveren die we gewend zijn van oproepen via het reguliere mobiele net. Zoals te verwachten wordt deze kwaliteit vooralsnog niet gehaald, maar het voeren van een gesprek is geen probleem. Een test van Androidworld wijst uit dat het, vooral in het begin, soms lastig is elkaar te verstaan. Maar als het gesprek via WhatsApp Call een aantal seconden aan de gang is, loopt dit vrij goed. Soms klinkt het wel wat blikkerig, ook als beide partijen op een meer dan stabiele WiFi-verbinding zitten (minimaal 100/10 mbit/s), daar zou het dus niet mee te maken moeten hebben. Los van de andere, wat metalen klank is de persoon aan de andere kant wel goed te verstaan en dat is wederzijds. We kunnen dus stellen dat de kwaliteit niet zo is als gesprekken via de eigen provider, maar voldoende om goede gesprekken te voeren.

Hou er wel rekening mee dat succesvolle WhatsApp Call-gesprekken afhankelijk zijn van je internetverbinding en een mindere mobiele verbinding kan dus voor haperingen zorgen. Dit zal vooral het geval zijn bij 3G of zelfs GPRS-internet, waarbij gesprekken op bepaalde momenten niet meer haalbaar zijn.

WhatsApp Call activeren

Update: bellen met WhatsApp is nu door iedereen te gebruiken. Er is geen uitnodiging meer nodig. Dit wil zeggen dat, als je de laatste versie van WhatsApp uit de Play Store hebt gedownload, de belfunctie geactiveerd moet zijn. Dit herken je onder andere aan het nieuwe uiterlijk van de contactenlijst en de tabjes die daarbij staan met onder andere oproepen. Ook zie je een telefoontje in het chatscherm, waarmee direct gebeld kan worden.

Heb jij WhatsApp Call al kunnen activeren?

Update 30-3: bellen met WhatsApp is nu voor iedereen beschikbaar

Update 13-3: Activeren is weer mogelijk, check het forumtopic!

Update 7-3: Inviten is weer geblokkeerd door WhatsApp, zodra dit weer mogelijk wordt, zullen we het artikel weer van een update voorzien!

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk