Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2022

Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2022

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Op vrijdag 1 april begint de ramadan en dat is voor veel moslims een periode van bezinning en verbroedering. Je Androidtelefoon met Google Play Store kan tijdens deze vastenmaand uitkomst bieden. Hoe? Dat lees je hier.

Wat is ramadan precies?

De Ramadan is voor moslims een periode van bezinning, zuivering en vasten. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims dan ook niets eten en drinken. Moslims mogen tussen deze uren ook niet roken of seks hebben. Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk tijdens de ramadan. Op bezoek gaan bij familie tijdens de ramadan is een voorbeeld van saamhorigheid. Dat gebeurt vaak na zonsondergang. Moslims komen dan met familie samen om het vasten te verbreken met een maaltijd: de iftar.

Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2022

Wanneer is de ramadan?

De dag waarop deze vastenmaand begint en eindigt, hangt af van de stand van de maan. De precieze start is daarom pas enkele dagen van te voren bekend. De ramadan start dit jaar op 1 april en duurt dertig dagen. 30 april is dus ongeveer het einde van de ramadan.

Wie doen er mee aan de ramadan?

Nederland telt 900.000 moslims, vertelt Maurits Berger, hoogleraar islam aan de Universiteit Leiden tegen NU.nl: "Voor deze groep is de ramadan erg belangrijk. Veruit de meerderheid doet mee aan de ramadan." Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) geeft aan dat de ramadan is, net zoals veel aspecten van het geloof, een persoonlijke ervaring is voor Moslims. Volgend Köktas kunnen zieke mensen, zwangere vrouwen, kinderen tot elf jaar en mensen die op reis zijn, ervoor kiezen om niet mee te doen aan ramadan. Zij kunnen de vastenperiode later inhalen.

Ramadan apps in de Play Store

Er zijn in de Google Play Store vele apps die Moslims kunnen helpen tijdens deze vastenmaand en ook buiten deze periode. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Muslim Pro Ramadan, Quran

Muslim Pro is volgens de makers de populairste moslim-app met meer dan 80 miljoen gebruikers. Muslim Pro bevat de volledige tekst van de Koran in het Arabisch, fonetisch schrift, vertalingen en audiorecitaties. De app bevat tevens een Qibla-kompas, een Islamitische Hijri-kalender en ook een kaart met onder andere Halal-restaurants en moskeeën.

De functie Azan/Adhan geeft meldingen voor oproepen tot gebed, waarbij je kunt kiezen uit meerdere muezzin-stemmen. Je kan in de app ook zoeken op de vasttijden (Imsak en Iftar) tijdens de ramadan Tajweed gebruiken om je uitspraak te verbeteren als je uit de Koran leest. De app is volledig vertaald in het Nederlands, Turks, Arabisch, Maleis, Indonesisch en diverse andere talen.

Muslim Pro Ramadan, Quran

Muslim Pro Ramadan, Quran

Muslim Pro is volgens de makers de populairste moslim-app met meer dan 80 miljoen gebruikers. Muslim Pro bevat de volledige tekst van de Koran in het Arabisch, ..

Ramadan Calendar : Dua & Quran

Ramadan Calendar : Dua & Quran is bijgewerkt naar het jaar 2022 en geeft een mooi overzicht van de gebedstijden en de nieuwste kalender van de ramadan in 2022. De makers zeggen dat de app ook het beste te gebruiken is voor het salah-tijdschema. De app bevat tevens een tasbeeh-teller, een Qibla-zoeker en een Namaz-alarm voor de adhan, de oproep tot gebed.

Ramadan Calendar : Dua & Quran

Ramadan Calendar : Dua & Quran

Ramadankalender 2021: Snelle tijdschema geeft een mooi overzicht van de gebedstijden en de nieuwste kalender van Ramadan 2021. De makers zeggen dat de ..

Ramadan Wallpaper HD

Als je eenmaal een app met overzichten van gebeds- en etenstijden hebt gevonden, kan je telefoon natuurlijk niet zonder een speciale achtergronden-app met mooie wallpapers voor tijdens de ramadan. Ramadan Wallpaper HD bevat honderden wallpapers in hoge kwaliteit die te maken hebben met de ramadan. Je kan de wallpapers makkelijk vanuit de app instellen op je beginscherm en vergrendelscherm en ook eenvoudig delen met familie en vrienden.

Ramadan Wallpaper HD

Ramadan Wallpaper HD

Je telefoon kan natuurlijk niet zonder een speciale achtergronden-app met mooie wallpapers voor tijdens de ramadan. Ramadan Wallpaper HD bevat honderden wallpapers i ..

Ramadan 2022

Ramadan 2022 wil je helpen met het vasten op de juiste begin- en eindtijden en om aan je verplichtingen te voldoen tijdens deze heilige maand. De app bevat tevens gebedsmeldingen en meldingen voor iftar- (maaltijd 's avonds) en de suhoor-tijden (maaltijd 's ochtends). Daarnaast is er een complete gids voor het volgen van de vastenregels tijdens de ramadan.

Ramadan 2022

Ramadan 2022

Ramadan 2022 wil je helpen met het vasten op de juiste begin- en eindtijden en om aan je verplichtingen te voldoen tijdens deze heilige maand. De app bevat tevens ge ..

Google Qibla Finder

Kibla is de vaste richting naar de Ka'aba in de Grote Moskee in Mekka (Saudi-Arabië). Dit is de richting waarin alle moslims bidden, waar ter wereld ze ook zijn. Om je te helpen bij het beantwoorden van de vraag, "Wat is de richting van de Qibla?", heeft Google in 2017 de Qibla Finder gelanceerd, een webapp die augmented reality gebruikt om je de richting van de Qibla te laten zien waar je ook bent in de wereld.

Google gebruikt voor de Qibla Finder de locatie van de Ka'aba (breedtegraad 21.4224779, lengtegraad 39.8251832) en jouw locatie. Voor jouw locatie wordt het kompas van je apparaat gebruikt. Denk er aan om het kompas voor gebruik te kalibreren om er zeker van te zijn dat de richting zo nauwkeurig mogelijk is. Op deze manier kan de tool een zo direct mogelijke route tussen twee punten op de aarde te bepalen. Dit wordt berekend met de haversinusformule. Wanneer de lijn wordt bekeken op een platte kaart, kan deze soms gebogen lijken vanwege de kromming van de aarde.

Googles Qibla Finder kan offline gebruikt worden en je kan een snelkoppeling naar de Qibla Finder op je startscherm plaatsen om de app snel te starten.

Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2022

Heb jij nog tips voor handige apps voor tijdens of na de ramadan? Laat het hieronder weten in de reacties. Ramadan mubarak!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk