Politie waarschuwt voor WhatsApp-instellingen voor groepen, maar klopt dit wel?

Politie waarschuwt voor WhatsApp-instellingen voor groepen, maar klopt dit wel?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De politie waarschuwt momenteel voor oplichters die je zomaar toevoegen aan WhatsApp-groepen en je vervolgens benaderen met spam, leningen en andere vormen van oplichterij. Hoe zit dat precies? Wij zochten het uit.

Voorkomen dat mensen je toevoegen in een WhatsApp-groep

Voor oktober 2019 kon iedereen je aan een groep toevoegen zonder dat je daar toestemming voor hoefde te geven. Met de aanpassing van de instellingen voor groepen werd dit verleden tijd. Je kan sinds die tijd namelijk kiezen uit drie opties, 'Iedereen', 'Mijn contacten' en 'Mijn contacten, behalve...'. Op deze manier ben jij in controle over de personen die je aan een groep mogen toevoegen.

Gerelateerde artikelen

Om ervoor te zorgen dat niemand je kan toevoegen aan groepen, kan je bij de derde optie iedereen in één keer aanvinken. Je zal dit dan wel opnieuw moeten doen als je een nieuwe contactpersoon aan je adresboek toevoegt. Bij de tweede en derde optie kunnen mensen een uitnodiging naar je sturen om lid te worden van een WhatsApp-groep. Hier kun je dus zelf besluiten om lid te worden of om alsnog de uitnodiging af te wijzen.

Politie waarschuwt voor WhatsApp-instellingen voor groepen, maar klopt dit wel?

Waarchuwing van de politie

De politie waarschuwt nu op sociale media voor phishing, fraude en oplichting omdat WhatsApp de instellingen van groepen zou hebben aangepast: "WhatsApp heeft de instellingen gewijzigd, waardoor iedereen je aan een groep toe kan voegen zonder dat je het weet. Dit kan gevaar opleveren mbt phishing, fraude, oplichting etc." Dat ontdekte Opgelicht.nl?!

Standaard staat de instelling op 'Iedereen' dus iedereen met jouw telefoonnummer kan je dan toevoegen aan een groep. Dat is op zich helemaal geen probleem want je kan er altijd nog zelf voor kiezen om weer uit die groep te stappen. Zoals aangegeven kun je ook al sinds 2019 zelf de controle houden over de groepsuitnodigingen. Daarnaast is er bij ons niets bekend over een wijziging in die instellingen door WhatsApp. Dat zou het bedrijf zeker ook niet zo maar doen, want dat zou een lawine aan negatieve reacties opleveren.

De kans dat jij slachtoffer wordt van phishing, fraude, oplichting doordat je de instelling op 'Iedereen' is dus niet groter dan anders. Ondertussen zijn de berichten al wel veelvuldig gedeeld en passen mensen de instelling alsnog aan. Dat is sowieso een goed idee natuurlijk.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk