Look to Speak is een experimentele Google-app die mensen met een beperking helpt om te praten door met hun ogen in een bepaalde richting te kijken. De app is nu beschikbaar in de Google Play Store en we tonen hoe ze werkt.
Look to Speak
Voor mensen met een motorische beperking en een spraakbeperking bestaat er een hulpmiddel waarmee ze met hun ogen kunnen communiceren. Google heeft nu de Look to Speak-app beschikbaar gemaakt in de Play Store.
Op het scherm staan allerlei zinnen die veelgebruikt worden in gesprekken. Met behulp van de selfiecamera weet je telefoon welke richting je opkijkt en zo kijk je telkens naar de zin die je wil gebruiken. Dat doe je vier keer na elkaar tot alle andere zinnen op het scherm verdwenen zijn en door de speaker van je telefoon wordt jouw zin dan voorgelezen. Hoe dat werkt ontdek je in de video.
Ook in het Nederlands
De app is ontzettend handig, ook voor Nederlandse gebruikers. Via het zijmenu en de optie ‘Edit Phrases’ kan je namelijk zelf woorden instellen. Belangrijk is wel dat je telkens ver genoeg kijkt tot naast de randen van je telefoon, want alleen dan wordt het goed geregistreerd.
Dat duidelijk kijken is door de ontwikkelaars zo gemaakt zodat de app niet per ongeluk foute keuzes zou vaststellen en in de praktijk werkten we ook dat Look to Speak heel nauwkeurig werkt. Valse registraties hebben we tijdens het testen nooit gehad. En maak je ook geen zorgen, want voor je de app kan gebruiken, krijg je nog een handig woordje uitleg in een tutorialvideo.
Wat vind jij van de Look to Speak-app? Ken jij mensen die met deze app geholpen kunnen zijn of ga je deze app zelf gebruiken? Laat het ons weten in de reacties.
De populairste artikelen over toegankelijkheid
- Honderden overheidsapps niet toegankelijk voor mensen met beperking
- Google toont eerste prototype slimme augmented reality-bril
- Zo waarschuwt Android doven en slechthorenden voor belangrijke geluiden
- Je Android-telefoon bedienen met je gezicht, zo werkt het in Android 12
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik kan deze app zelf niet uitproberen, want kan niet kijken. Maar ik stel me wel de vraag hoe je als persoon met een motorische beperking zelf tekst kan intypen als je onvoldoende handig bent. Ik zou eigenlijk eens met m’n tante moeten praten en vragen of m’n neef b.v. zelf tekst had kunnen toevoegen en/of gericht genoeg kon kijken om deze app te gebruiken. Ik ben er zeker van dat sommigen hier zeker mee geholpen zijn, maar voor sommige mensen met een motorische beperking die b.v. geen vlieg van hun gezicht kunnen wegmeppen, weet ik niet of ze zelfstandig zinnen kunnen toevoegen.
Zowiezo zou deze app eerst in het Nederlands beschikbaar moeten zijn, want m’n neef kon b.v. nauwelijks Engels en z’n directe omgeving is deze taal ook onvoldoende machtig. Maar ik maakte nu even abstractie van de taal zelf en focuste me op de hanteerbaarheid van de app om zelfstandig gebruikt te worden door personen met een zware motorische beperking. De ene motorische handicap is zeker niet de andere, maar ik weet niet of m’n neef ooit zelf een touchscreen bediend heeft en ermee kon schrijven, ook weet ik niet of hij gericht genoeg kon kijken, hij zag ook niet 100% goed.
Nee, dat zal zeker onder begeleiding moeten. Iemand moet al die Engelse zinnen aanpassen en wat andere relevante zaken toevoegen.
Gaat niet zo heel vlot, maar mooie ontwikkeling ?
Ik merkte ook dat mijn ogen na een tijdje nogal vermoeid raakten, want je moet best ver zijdelings kijken