Vogelliefhebbers kunnen de BirdNET-app gebruiken om te ontdekken welke soort van vogel zo mooi zingt op de achtergrond. De app kan het gefluit onderscheiden van 3000 verschillende soorten wereldwijd door middel van kunstmatige intelligentie.
BirdNET
Natuurliefhebbers kunnen voortaan met hun telefoon gaan vogelspotten om zo geluiden op te nemen van gezangen. BirdNET laat je die geluiden opnemen, en als je de opname achteraf beluistert, verschijnt op het gepaste moment onderaan de app welke vogels je precies hoort. Je kan zelfs een klein stukje selecteren in het audiofragment om alleen dat stuk te analyseren of op te slaan.
De app bevat informatie van 3000 van de meest voorkomende vogelsoorten wereldwijd, en kunstmatige intelligentie helpt om de dieren van elkaar te onderscheiden. Zodra je de soorten hebt ontdekt kan je ook meer informatie over de betreffende vogels ontdekken, en zo lees je ook waar ze doorgaans voorkomen. De app roept ook op om je opnames in te dienen zodat die bevindingen gebruikt kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden.
Demovideo
BirdNET is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen wetenschappers uit het ‘Cornell Lab of Ornithology’ in de Verenigde Staten en de Duitse ‘Technische Universität Chemnitz’. In onderstaande video zie je alvast een demo van de app, en je kan nog meer informatie lezen over het project op de website van BirdNET.
Op dit moment wordt de app nog niet beschouwd als een finale versie. Ga jij BirdNET gebruiken om vogels te spotten? En als je het geprobeerd hebt, kon de app dan bij jou succesvol alle vogels identificeren? Gebruik je misschien een andere app om te ontdekken welke vogels bij jou in de buurt zitten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Bedankt voor de tip, Ronald!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Afgelopen weken veel gebruikt tijdens mijn vakantie. Ik moet zeggen dat de app er zelden naast zit. Op die manier veel mooie vogels van een naam kunnen voorzien.
Prima app. Gebruik m al een poosje. Zit er zelden naast. Ook makkelijk dat je een selectie uit het spectrum kunt maken om te analyseren, want je hoort natuurlijk vaak meerdere vogels.