Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Beste e-reader apps voor het meeste leesplezier (2022)

Sebastien Marien
Sebastien Marien
9 december 2022, 16:50
6 min leestijd
Beste e-reader apps voor het meeste leesplezier (2022)

Lees verder na de advertentie.

Smartphones en tablets zijn ontzettend veelzijdig. Ze kunnen bijvoorbeeld als een e-reader worden gebruikt mits je de juiste app inschakelt. Met zo’n app blader je in een enorme boekenwinkel en de beste e-reader-apps hebben een goede leesmodus die je naar wens kan personaliseren. Dit zijn volgens ons de beste apps van het moment.

1. Kobo Books

Kobo Books is zowat de meest complete app voor e-books die je kan vinden, en daarom pronkt ze bij ons op plaats één in onze lijst. Je vindt een groot aanbod aan Nederlandstalige en Engelstalige boeken via Kobo en de interface is zo gemaakt dat ze voor al het nodige comfort zorgt tijdens het lezen.

Je past je lettertype- en grootte aan en je kan een nachtmodus activeren via deze app. Handig zijn ook de persoonlijke aanbevelingen waarmee je steeds nieuwe boeken ontdekt die je interesseren. Kobo komt ook met abonnementen voor echte leesfanaten en heeft ook luisterboeken.

Boeken lezen met Kobo Books

Kobo Books

7.0
Gratis
Via Google Play
Download de Kobo-app

2. Google Play Boeken

Google Play B heeft net als Kobo een mooie bibliotheek met zowel Nederlandstalige als Engelstalige titels en de app pakt eveneens uit met luisterboeken. Play Boeken komt met een handig systeem waarbij je eerst een aantal bladzijden kan lezen alvorens je beslist om te kopen.

De app is ook op zowat elk platform beschikbaar, dus ook via de webbrowser. Er is geen abonnementsformule. Voor zakelijk gebruikers is het interessant dat je in Play Boeken notities kan maken, die je via Drive kan synchroniseren met teamgenoten. Minder goed is de interface die net iets minder handig is en met minder goede aanbevelingen komt dan Kobo.

Google Play Boeken

Google LLC

9.0
Gratis
Via Google Play

3. eReader Prestigio

eReader ¨Prestigio is een veelzijdige app voor e-books. Ze ondersteunt heel veel verschillende formaten, en ze heeft een leuke interface. Je kan al je boeken bijvoorbeeld in een virtuele kast plaatsen. De leesfunctie is erg uitgebreid, want je kan de tekstgrootte, de achtergrond en het lettertype naar wens instellen.

In eReader Prestigio kan je zelf boeken kopen en je vindt er ook gratis boeken, maar de app is ook erg geschikt om je bestaande boekencollectie te laden. Wie al een grote collectie heeft, kan gebruik maken van de handige filters om precies te vinden wat hij zoekt.

eReader Prestigio: Lezer

Prestigio development team

9.0
Gratis
Via Google Play
eReader Prestigio: Book Reader

4. Amazon kindle

Amazon Kindle is de voorbije jaren sterk verbeterd als het om Nederlandstalige content haat. Eerder zag je nog wel eens dat Nederlandstalige content soms minder vaak voorkwam of een hogere prijs had vergeleken met het Engelse boek, maar dat is verleden tijd.

Net als Kobo heeft ook deze app een geïntegreerd woordenboek waarmee je onmiddellijk naar een verklaring kan zoeken of meer duiding op Wikipedia. Daarnaast krijg je tijdens het lezen genoeg opties om de het lezen comfortabel te maken. Interessant is dat Kindle ook een zogenaamd Print Replica toont van je digitale boeken, dat is een weergave van de oorspronkelijke gedrukte versie in een hoge resolutie.

Je bibliotheek aan boeken wordt bij Kindle op alle mogelijke platformen gesynchroniseerd en het is een voordeel bij Kindle dat je ook magazines en andere nieuwspublicaties terugvindt. Al zal je wel soms advertenties te zien krijgen. 

Amazon Kindle

Amazon Mobile LLC

9.0
Gratis
Via Google Play

5. Scribd: Audiobooks & Ebooks

Scribd behoort tot de populairste e-reader-apps, want ze heeft alleen in de Play Store al 10 miljoen downloads wereldwijd. Geen enkele andere app komt zo dicht bij een soort Netflix-model voor e-books, en dat terwijl je bij de meeste andere diensten betaalt per boek die je koopt. Bij Scribd is er daarentegen een maandabonnement van 10,99 euro en daarmee krijg je toegang tot een enorme bibliotheek die bestaat uit miljoenen e-books, luisterboeken, podcasts, magazines en andere documenten.

Scribd laat je wel eerst goed kennis maken met de fomule, want je kan de app 30 dagen gratis gebruiken. Een ander voordeel is dat heel vaak nieuwe functies en verbeteringen worden uitgerold voor Scribd en er is zelfs een bètaprogramma in de Play Store waar je aan kan deelnemen.

App niet meer beschikbaar

com.scribd.app.reader

Gratis
Via Google Play
Helaas, we konden deze app niet ophalen van Google Play

6. ReadEra

Heb je al een grote collectie e-books, maar zoek je in de eerste plaats een degelijke apps om ze te lezen? In dat geval introduceren we graag ReadEra. De app laat je boeken gratis lezen in de formaten pdf, epub, doc, docx, rtf, mobi, fb2, djvu, txt en chm. Ze kan je boeken offline tonen en het werkt zonder advertenties. Slim aan ReadEra is dat de app de voortgang van boeken die je leest automatisch bewaart, ook als bestanden zijn verplaatst, of verwijderd en vervolgens opnieuw gedownload.

De app komt ook met een ingebouwde split-screen modus waarmee je meerdere publicaties tegelijk kan openen, en er zijn tal van instellingen om het lezen naar jouw wens aan te passen. Minder goed aan deze app is dat er geen eigen winkel is, dus als je ze wil gebruiken moet je eerst een andere dienst gebruiken die je toelaat om je boeken op andere platformen over te dragen. De vormgeving van ReadEra is ook niet erg spannend.

Wie ReadEra een fijne app vindt, moet ook eens kijken daar ReadEra Premium. Dat is een app die je eenmalig koopt voor 10,99 euro. Je kan daarmee e-books synchroniseren op je apparaten. Verder kan je onder meer ook lettertypes toevoegen, de weergave van je bibliotheek aanpassen en kleuren wijzigen in citaten.

ReadEra: ebook reader pdf epub

READERA LLC

9.8
Gratis
Via Google Play

7. Moon+ Reader Pro

Een alternatief voor ReadEra is de betalende app Moon+ Reader Pro. Deze app ziet er allereerst mooier uit.  Moon+ Reader heeft erg veel manieren waarmee je lezen comfortabeler maakt voor je ogen en je kan ook letterlijk een virtuele boekenkast bewaren.

De instellingen gaan zo ver dat je zelfs de scroll-snelheid kan aanpassen en je kan snelkoppelingen op je startscherm bewaren die je naar specifieke boeken leiden. Er is ook een gratis versie van deze app, maar die bevat advertenties die vrij storend kunnen werken. Je ontdekt de gratis versie hier.

Moon+ Reader Pro

Moon+

8.6
€ 11,99
Via Google Play

8. Storytel

Storytel is de beste app voor wie in de eerste plaats in geïnteresseerd in luisterboeken. Je kan onbeperkt boeken beluisteren voor 12,99 euro per maand en er is ook een proefperiode van twee weken.

Je kan in Storytel luisterboeken offline bewaren, het is mogelijk om de afspeelsnelheid aan te passen en er is ook een slaaptimer, voor wie met een verhaal in slaap wil vallen. Storytel pakt verder uit met een speciale modus die gericht is op kinderen en het is interessant om in de app je uitgebreide luisterstatistieken te bekijken. De app helpt je zelfs om meer te lezen, want je kan een doel instellen voor het aantal verhalen die je voltooit.

Storytel - Luisterboeken app

Storytel Sweden AB

9.0
Gratis
Via Google Play

Heb jij nog andere suggesties apps voor lezers van e-books of bepaalde winkels die je ons kan aanbevelen? Verkies jij een telefoon en tablet boven een e-reader, en heb je al eens een luisterboek geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Meer apps!

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

10

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

10 december 2022, 16:09

Zeg eens Androidworld, we weten allemaal dat er niet zo heel veel gebeurt in de ontwikkeling van nieuwe en bestaande ereader apps, maar dat is nog geen reden om een copy/paste review van enkele jaren geleden te publiceren.

Enkele van jullie eigen keuzes:

De ereader Prestigio app kijkt niet verder dan de default device storage, alsof er geen SD cards bestaan…

Is Kobo Books de meest complete app? Toe nou… dit laat duidelijk zien dat je deze review zonder testen hebt uitgevoerd, of is de review een copy/paste van enkele jaren eerder?

Er zijn momenteel completere apps te krijgen, zoals de MoonReader+ en de PocketBook reader for Android, die ik hier overigens niet eens aantref. Ik zou bijna zeggen: neem eens kontakt op als je echt iets van e-Readers en ereader apps wilt weten, want dit soort reviews zijn aandoenlijk slecht; degenen die informatie zoeken zijn hier niet mee gediend.

10 december 2022, 8:22

Yep moon reader pro de best heb boeken in de cloud en kan ze overal lezen thuis op de tablet, op mobiel bij de tandarts, noem het maar op en zelfs het geluid bij bladeren. Top

4 augustus 2020, 23:30

Is er een app waarmee je op meerdere apparaten je e-boeken kunt lezen?
Dus als ik op mijn tablet begonnen ben bijv. verder kan gaan op mijn mobiel?

15 augustus 2019, 11:40

Ik wil niet dat zo’n app toegang heeft tot al mijn mappen en bestanden. Is het bij Moon+ Reader Pro mogelijk om een enkele map toe te kennen waar al je pdf en epub bestanden instaan? Dat de app alleen daar toegang tot heeft. Of eventueel een andere app waarbij dit kan? Moon+ is Chinees, ReadEra is Russisch. Ik ben een beetje wantrouwig. Waarom toegang tot alles, tenslotte staan er veel meer bestanden op je telefoon/tablet waar ze niets mee te maken hebben.

15 augustus 2019, 10:41

Beetje vreemd dat jullie zeggen e-reader apps te beoordelen, maar vervolgens vooral de aanwezigheid van een bibliotheek met boeken belangrijk vinden… Geef mij maar de beste reader, boeken regel ik zelf wel. Moon reader dus. In combinatie met Calibre voor het beheer van mijn collectie…

15 augustus 2019, 2:57

Moon reader. Zo veel dingen die je kunt instellen naar je wensen. Een betere is er naar mijn mening niet

15 augustus 2019, 0:57

Overigens het enige verschil tussen de Kobo en Bol.com Kobo app is het kleurtje, verder exact dezelfde app. Abonnementen en shop die erachter zitten is dezelfde.