Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

AW interviewt: Martijn de Meulder van ‘Het weer in Nederland’

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
9 februari 2017, 20:02
6 min leestijd
AW interviewt: Martijn de Meulder van ‘Het weer in Nederland’

Lees verder na de advertentie.

Martijn de Meulder

Wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?

Mijn naam is Martijn de Meulder, ik ben appbouwer en journalist. Oorspronkelijk kom ik uit Oosterhout in Brabant en woon nu al weer bijna negen jaar met mijn vrouw en dochter in Leiden.

Het bouwen van apps is voor mij begonnen in 2010, nadat ik al een tijdje rondliep met mijn eerste Androidtoestel: een HTC Hero. Ik ben namelijk golfsurfer, en een jaar of vijftien geleden had ik samen met een aantal medesurfers op een forum een php-pagina gemaakt die de golf- en windgegevens uit het meetnet van Rijkswaterstaat verzamelde. Het leek me prachtig als je die gegevens ook native op je smartphone kon opvragen. Maar niemand maakte die app. Toen ben ik zelf begonnen met het leren van Java. Een maand of wat later had ik mijn eerste app gebouwd: dat was Surfcheck.

Toen ik eenmaal de basics van het Androidprogrammeren onder de knie had, was er geen houden meer aan en heb ik me helemaal op het platform gestort. Ik vond en vind het een magische belevenis om je ideeën in een aanraakinterface tot leven te zien komen. Later kwamen daar ook iOS en Windows Phone bij. Op dit moment heb ik 64 apps live staan in de app stores.

Wat maak je?

Ik bouw in eerste instantie apps die ik zelf nodig heb en waarvan ik denk dat meer mensen er wat aan hebben. Mijn grootste app is Het Weer in Nederland, die over de platformen heen ongeveer 300.000 actieve gebruikers heeft. Daarnaast maak ik meerdere andere weerapps – waaronder de maritieme serie rond Zeeweer en Het GetijHet Verkeer (Pro) en Ad Astra, een app voor hobbyastronomen.

Voor welk platform ontwikkel je apps en waarom?

Het gaat me om de apps, niet zozeer het platform. Het begon allemaal met Android omdat ik zelf een Androidtoestel had, en ben voor iOS gegaan ontwikkelen toen meerdere mensen me vroegen waarom ‘Het Weer in Nederland’ niet daar te krijgen was. Windows Phone kwam er bij omdat ik de Metro-interface uit de begindagen van dat platform zo mooi vond.

Welk OS is het makkelijkst om voor te ontwikkelen?

Ik zie geen wezenlijk verschil. Heel lang was iOS makkelijker door Xcode – het programma van Apple dat je gebruikt om software te bouwen. Maar sinds Android Studio de standaard is voor Android, gaat het bouwen van apps even snel op beide platformen. De programmeertalen zijn even snel, de debugmogelijkheden vrijwel gelijk. Windows Phone en Visual Studio vond ik ook prachtig, maar jammer genoeg heeft dat OS nooit echt groot kunnen worden.

Zie je verschillen tussen gebruikers van verschillende platforms?

Niet echt. Het belangrijkste verschil zit in de gebruikersvolumes en de verdiensten. Op Android hebben mijn apps meer gebruikers, maar op iOS leveren ze meer op. Behalve de advertenties in de apps, want het rendement daarvan is beter op Android door hogere cpm-bedragen.

Op welke app/game ben je het meest trots en waarom?

Dat is Het Weer in Nederland. Omdat het een app is met groot aantal gebruikers die vaak al jaren fan zijn. En omdat deze app zich echt onderscheid van alle andere weerapps in de markt. Overigens geldt iets soortgelijks voor Zeeweer: deze app voegt echt iets toe aan de wereld. Dat zag ik niet aankomen toen ik er mee begon, maar heel veel mensen hebben er wat aan. Dat geeft echt een flinke voldoening.

Wat zijn je toekomstplannen, wat ga je in de toekomst ontwikkelen?

Gewoon doorgaan! Ik vind het hartstikke leuk om apps te bouwen waar mensen echt wat aan hebben en ik heb nog zo veel plannen. Nu ben ik bezig met het bouwen van de backend voor een nieuwe app, met hele mooie superlokale data. Ook meteo trouwens, maar wat het precies wordt, weet je in maart 🙂

Wat is je verdienmodel? Kun je ervan leven?

Veel van mijn apps zijn gratis met in-app upgrades, sommige van mijn apps zijn betaald. En advertenties leveren ook een derde van de omzet op. Ik kan er zelfs uitstekend van leven. Gelukkig maar, want er gaat enorm veel tijd en moeite in. Dan is het fijn als dat ook wordt beloond.

Zijn er nog zaken met betrekking tot ontwikkelen voor Android waar Google meer rekening mee moet gaan houden?

Ik zou heel graag een persoonlijk contact willen hebben bij Google. Een soort van accountmanager waar je mee kunt praten, want nu is het een grote anonieme machine waar je als developer mee te maken hebt. Dat laatste is vrij letterlijk trouwens. Er valt nu nauwelijks mee te communiceren.

Heb je nog een tip voor mensen die zelf een app willen ontwikkelen?

Natuurlijk, heel veel! Maar de belangrijkste twee zijn 1: maak iets dat je zelf echt tof vindt. Een app die je graag gebruikt en waar je met plezier tientallen uren of vaak veel meer aan wil werken. Want lol hebben in wat je doet is echt een van de belangrijkste dingen die er voor zorgen dat je iets dat maakt echt mooi wordt. En als tweede: luister naar je gebruikers. Je hoeft niet iedere individuele wens in te willigen, maar als je van meerdere mensen een feature request krijgt, is het misschien wel een slim idee om deze in je app te bouwen.

Welk toestel gebruik je als daily driver? Wat is je favoriete Androidsmartphone? Wat was je eerste Androidsmartphone?

De Samsung Galaxy S6 Edge en de iPhone 7 Plus. Het hangt er vanaf voor welk platform ik app-updates aan het bouwen ben, meestal is het een maand op en af. Op dit moment is dat de S6 Edge. De OnePlus 3 is mijn favoriet, wat een prachtig groot en snel toestel is dat zeg. Als de 4 uitkomt sta ik vooraan in de rij. En mijn eerste was de HTC Hero, alweer 7 jaar geleden.

Wat is jouw favo app?

De nieuwste app waar ik op dit moment aan werk 😀 Ik heb net een hele mooie animatie achter de drijvende vensters in de Weerapp gezet, dus nu deze. Volgende week weer een andere.

Zou je nog iets aan de gebruikers van je app willen meegeven?

Jazeker: als er iets is, een wens of een klacht: gebruik de e-mailknop in de apps. Want de ontwikkeling van een app wordt, als deze eenmaal in Google Play staat, grotendeels gestuurd door gebruikersinput. Het is echt nodig voor een ontwikkelaar om te horen wat gebruikers willen. Dat gaat via de e-mail altijd vele malen beter dan via de reviews, en dan krijg je nog antwoord ook.\

Ben je ook Nederlandse of Belgische ontwikkelaar en lijkt het je leuk in de rubriek ‘AW interviewt’ te verschijnen, stuur dan een mailtje naar redactie at androidworld.nl.

Het Weer: de weerapp

Surfcheck

8,8
Gratis
Via Google Play

Het Weer in Nederland

Surfcheck

8,2
Gratis
Via Google Play

Zeeweer - Maritieme app

Surfcheck

9
Gratis
Via Google Play

Het Getij - Waterstanden

Surfcheck

8,6
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 februari 2017, 14:01

Jammer dat hij andere weerapps consequent een waardering van een ster geeft. Was voor mij een reden om zijn op zich prima apps niet meer te gebruiken.

10 februari 2017, 9:53

Leuke rubriek en interview. Ben nog wel benieuwd waarom hij zoveel apps heeft.

10 februari 2017, 0:01

Leuk interview! Mooi om te zien dat een “hobby project” uit kan groeien tot een vast inkomen. Wat wil je nog meer toch?

9 februari 2017, 23:17

Leuk interview!
En mooi dat hij er goed van kan leven. Was ik wel benieuwd naar nml ?

9 februari 2017, 23:05

Superleuk om te lezen

9 februari 2017, 23:00

Leuk om te lezen, ik blijf het volgen!

9 februari 2017, 22:28

Super tof interview!

Keep up the good work! ??‍?

9 februari 2017, 21:14

Ziet er goed uit, maar waarom zoveel verschillende apps? Kunnen deze niet zo goed allemaal gedupliceerd worden?