APUS Browser: kleine, fijne en snelle browser

APUS Browser: kleine, fijne en snelle browser

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

APUS Browser

Misschien komt de naam APUS je bekend voor en dat kan best, want de ontwikkelaar heeft onder andere de APUS Launcher uitgebracht die we weleens uitgebreid hebben beschreven. Sinds een maandje staat ook de APUS Browser in de Play Store en deze browser-app is al tussen de 500.000 en 1.000.000 keer gedownload. De kernwoorden van de browser zijn snel, makkelijk en klein en om met dat laatste te beginnen dat klopt zeker.

De browser is slechts 0,6MB groot aldus de ontwikkelaar, hier was dat echt 1,6MB na installatie zonder enige vorm van synchronisatie van bookmarks of met wat ingenomen geheugen door bijvoorbeeld de historie; nog steeds niet groot te noemen maar toch. Snel en makkelijk in gebruik is de app ook te noemen ja met weinig poespas en opties, precies waarvoor een browser bedoeld is.

Eerste keer gebruiken

Als je APUS Browser de eerste keer opgestart hebt wordt er gevraagd of je bookmarks wilt importeren wat dan kan van één van de al door jou geïnstalleerde browsers zoals Chrome, maar die keuze is aan jou. Het eerste scherm wat je ziet bevat naast een APUS-logo, de zoekbalk en vier grote rechthoeken waarvan er drie gerelateerd zijn aan APUS-apps of -diensten en ook een rechthoek met een Facebook-logo is te zien. Als je iets naar beneden scrollt zie je nog enkele van deze rechthoeken zoals die van Twitter of YouTube. Als je op één van die rechthoeken klikt wordt je (zoals je wel kunt raden) doorgeleid naar desbetreffende website en deze 'bookmarks' zijn gelukkig ook aan te passen. Kwestie van even vasthouden en verwijderen of zelf een nieuwe 'bookmark' toevoegen van je favoriete site. Tevens zou het wel leuk zijn om zelf een icoontje of plaatje te kunnen kiezen als bookmark, zodat je alles wat consistenter kunt maken, maar dat is niet mogelijk.

APUS Browser

Instellingen en knoppen

Conclusie

Al met al is dit voor mij persoonlijk een browser om zeker geïnstalleerd te laten staan door alle hierboven beschreven mogelijkheden. Ook speelde APUS Browser elke video af die ik vond op het internet, gewoon in de browser zelf en dat is weleens anders met andere browsers. Bij Chrome heb ik nog weleens het probleem dat verschillende teksten, zoals onderschriften op fora, opeens heel groot worden weergegeven en met deze browser was dat ook niet het geval.

Een nadeel voor gebruikers kan trouwens zijn dat de app geen ondersteuning biedt voor Nederlands en ook 'Quick Controls' werken niet in deze browser. Hiermee kun je vanaf de zijkant van het scherm naar binnen vegen, waarbij je een waaiertje te zien krijgt waarna je bijvoorbeeld de bookmarks of instellingen kunt openen. Dat is iets waar ik een zeer grote fan van ben en onder andere daarom maak ik nog gebruik van een oudere AOSP-browser voor Android die daarvoor nog wel ondersteuning biedt.

Beschikbaarheid

APUS Browser is gratis te downloaden vanaf Android 4.0.3 via onderstaande knop.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk