App van de Week: Visitaal Chat: WhatsApp voor mensen met een verstandelijke beperking

App van de Week: Visitaal Chat: WhatsApp voor mensen met een verstandelijke beperking

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

In Nederland wonen een half miljoen mensen met een (licht) verstandelijke beperking die moeite hebben met lezen en schrijven. Mensen die dus niet zoals ‘de rest’ WhatsApp kan gebruiken. Daar is nu gelukkig een Nederlands alternatief voor, Visitaal Chat. We bespreken wat er zo handig is aan deze App van de Week.

Visitaal Chat

Visitaal Chat is een gratis app waarmee je berichten naar elkaar kunt sturen die bestaan uit zwart-wit-pictogrammen. Duidelijke iconen om te converseren, om aan te geven wat je wel of niet wil en leuk vindt en om je in het algemeen verstaanbaar te maken. Het is namelijk voor mensen met een verstandelijke beperking helemaal niet zo vanzelfsprekend om een drukke, snelle app als WhatsApp te gebruiken.

Als je geen beperking hebt, dan ben je daar waarschijnlijk nooit mee bezig, maar veel apps zijn nogal druk en tot op zekere hoogte ingewikkeld. Hierdoor is het fijn dat er een soort WhatsApp is gekomen voor mensen die het beter doen zonder al die prikkels en ingewikkeldheden zoals taal en spelling. Visitaal Chat is dan ook niet per se alleen handig voor mensen met een verstandelijke beperking: we kunnen ons zomaar voorstellen dat bijvoorbeeld ook mensen in het spectrum baat hebben bij de wat rustigere natuur van Visitaal Chat.

De app Visitaal Chat lijkt voor een gebruiker van gewone apps erg saai, want het menu is zwart wit, zit enorm simpel in elkaar en er is overal veel uitleg voor. Bijvoorbeeld wanneer je de tekstgrootte kiest, dat je dan altijd later nog kunt wijzigen. Wel zo fijn, want iemand kan in de stress schieten van zo’n vraag. Deze app doet niet belerend, maar vertelt je op eenvoudige en vriendelijke manier wat je precies kiest en of dat definitief is.

App van de Week: Visitaal Chat: WhatsApp voor mensen met een verstandelijke beperking

Vrienden zoeken

Vervolgens wordt het wel een beetje ingewikkeld, want mensen moeten je QR-code scannen als je ze wil toevoegen als vriend. Gelukkig is er ook een andere manier, namelijk om iemand uit te nodigen via mail of andere apps. Niet altijd ideaal, omdat mensen juist niet die apps willen gebruiken, maar eventueel met hulp kunnen mensen anderen uitnodigen. Vervolgens kun je kiezen uit een flinke, maar niet te grote selectie pictogrammen om te praten. Erg handig, want zo blijft het simpel en is er waarschijnlijk minder kans op miscommunicatie.

Visitaal Chat is samen met cliënten, begeleiders en specialisten van de Rijswijkse zorginstelling Middin ontwikkeld. Enerzijds om praktische dingen te bespreken, maar ook gevoelens kun je in de app kwijt. Je kunt het ook iets ingewikkelder maken door emoji, foto’s en gifjes te sturen. In de app zitten 350 pictogrammen die emoties, handelingen, plaatsen en personen uitbeelden. Het is mogelijk om groepsgesprekken te starten en berichten worden ook door de app voorgelezen, wat dit ook een ideale app maakt voor mensen die visueel wat minder stevig in hun schoenen staan of ouderen.

Tien voor toegankelijkheid

Als je beseft dat nog steeds heel veel sites van zelfs de overheid nog niet goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, dan is het extra fijn dat er wel instanties zijn die werken aan initiatieven om deze mensen te helpen. Met recht een App van de Week dus, en een tien voor toegankelijkheid.

Visitaal Chat

Visitaal Chat

In Nederland wonen een half miljoen mensen met een (licht) verstandelijke  beperking die moeite hebben met lezen en schrijven. Ze zien anderen berichten naar el ..

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Gerelateerde artikelen

Heb jij mensen in je omgeving met een beperking, of misschien jijzelf? Als je nog goede tips hebt voor toegankelijke apps, laat die dan achter in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk