In Nederland wonen een half miljoen mensen met een (licht) verstandelijke beperking die moeite hebben met lezen en schrijven. Mensen die dus niet zoals ‘de rest’ WhatsApp kan gebruiken. Daar is nu gelukkig een Nederlands alternatief voor, Visitaal Chat. We bespreken wat er zo handig is aan deze App van de Week.
Visitaal Chat
Visitaal Chat is een gratis app waarmee je berichten naar elkaar kunt sturen die bestaan uit zwart-wit-pictogrammen. Duidelijke iconen om te converseren, om aan te geven wat je wel of niet wil en leuk vindt en om je in het algemeen verstaanbaar te maken. Het is namelijk voor mensen met een verstandelijke beperking helemaal niet zo vanzelfsprekend om een drukke, snelle app als WhatsApp te gebruiken.
Als je geen beperking hebt, dan ben je daar waarschijnlijk nooit mee bezig, maar veel apps zijn nogal druk en tot op zekere hoogte ingewikkeld. Hierdoor is het fijn dat er een soort WhatsApp is gekomen voor mensen die het beter doen zonder al die prikkels en ingewikkeldheden zoals taal en spelling. Visitaal Chat is dan ook niet per se alleen handig voor mensen met een verstandelijke beperking: we kunnen ons zomaar voorstellen dat bijvoorbeeld ook mensen in het spectrum baat hebben bij de wat rustigere natuur van Visitaal Chat.
De app Visitaal Chat lijkt voor een gebruiker van gewone apps erg saai, want het menu is zwart wit, zit enorm simpel in elkaar en er is overal veel uitleg voor. Bijvoorbeeld wanneer je de tekstgrootte kiest, dat je dan altijd later nog kunt wijzigen. Wel zo fijn, want iemand kan in de stress schieten van zo’n vraag. Deze app doet niet belerend, maar vertelt je op eenvoudige en vriendelijke manier wat je precies kiest en of dat definitief is.
Vrienden zoeken
Vervolgens wordt het wel een beetje ingewikkeld, want mensen moeten je QR-code scannen als je ze wil toevoegen als vriend. Gelukkig is er ook een andere manier, namelijk om iemand uit te nodigen via mail of andere apps. Niet altijd ideaal, omdat mensen juist niet die apps willen gebruiken, maar eventueel met hulp kunnen mensen anderen uitnodigen. Vervolgens kun je kiezen uit een flinke, maar niet te grote selectie pictogrammen om te praten. Erg handig, want zo blijft het simpel en is er waarschijnlijk minder kans op miscommunicatie.
Visitaal Chat is samen met cliënten, begeleiders en specialisten van de Rijswijkse zorginstelling Middin ontwikkeld. Enerzijds om praktische dingen te bespreken, maar ook gevoelens kun je in de app kwijt. Je kunt het ook iets ingewikkelder maken door emoji, foto’s en gifjes te sturen. In de app zitten 350 pictogrammen die emoties, handelingen, plaatsen en personen uitbeelden. Het is mogelijk om groepsgesprekken te starten en berichten worden ook door de app voorgelezen, wat dit ook een ideale app maakt voor mensen die visueel wat minder stevig in hun schoenen staan of ouderen.
Tien voor toegankelijkheid
Als je beseft dat nog steeds heel veel sites van zelfs de overheid nog niet goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, dan is het extra fijn dat er wel instanties zijn die werken aan initiatieven om deze mensen te helpen. Met recht een App van de Week dus, en een tien voor toegankelijkheid.
App van de Week
Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.
Heb jij mensen in je omgeving met een beperking, of misschien jijzelf? Als je nog goede tips hebt voor toegankelijke apps, laat die dan achter in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Misschien kwam deze app al eens eerder hier voorbij, maar kennen jullie de app “be my eyes”? Het komt erop neer dat je als vrijwilliger iemand met een visuele beperking op afstand kan helpen. Stel dat ik b.v. niet weet wanneer een potje yoghurt niet meer geschikt is om te eten =vervaldatum verstreken of niet? , dan kan ik via deze app hulp vragen aan de vrijwilliger die dan beschikbaar is. Wees gerust, je kan zelf bepalen wanneer je tijd hebt en wanneer niet door actief of niet actief te zijn in deze app, alles is anoniem en vrijblijvend.
Misschien moet ik er ook bij vertellen dat de persoon met visuele beperking exact kan bepalen wat jij als vrijwilliger te zien zult krijgen. De camera achterop de smartphone wordt gebruikt, dus de vrijwilliger die even z’n ogen leent (de ogen is van de persoon met visuele beperking) ziet enkel wat die camera ziet. Degene die helpt, weet niet wie hij helpt en ook degene die geholpen wordt, weet niet wie hem of haar helpt. Je moet dus als vragensteller exact weten wat je wil weten en als vrijwilliger goed aangeven wat er in beeld is. Voorkennis is meestal niet nodig, wel goede wil aan beide kanten.
Dank bij voorbaat als je vrijwilliger zou worden.
Da’s inderdaad om een mooi initiatief! We hebben deze app al wel eens besproken, maar extra aandacht kan zeker geen kwaad: https://androidworld.nl/android-apps/be-my-eyes-helping-the-blind-see