De zon schijnt en veel mensen dromen vast van hoe ze hun vakantiegeld gaan spenderen. Heb je een trip naar Ibiza geboekt en wil je wat Spaans leren om de menukaart beter te begrijpen? Of heb je een heel andere reden om een andere taal te leren, bijvoorbeeld omdat je vluchtelingen in huis hebt? Duolingo blijkt op dit moment meer dan ooit te worden gebruikt om bijvoorbeeld Oekraïens te leren. En terecht.
Duolingo
Duolingo is een app waarmee je andere talen kunt leren. Je leert ze vanuit het Engels, dus dat is wel iets om rekening mee te houden: ben je niet goed in Engels, dan kun je de app eventueel ook meteen gebruiken om Engels te leren, maar het is wel een extra moeilijkheid als je niet zo thuis bent in die taal. Laat je overigens niet in verwarring brengen door de titel van de app in de Google Play Store: het heet Leer Engels met Duolingo, maar uiteindelijk heb je de keuze uit tientallen talen.
De belangrijkste reden om Duolingo aan te raden, dat is dat het gratis is. Nu is de app de laatste tijd wel iets enthousiaster geworden in het vragen om geld, want het idee is dat je een zo lang mogelijke ‘streak’ hebt, waarbij je elke dag even een lesje doet van een paar minuten. Mis je je streak, dan kun je je verzamelde credits inwisselen om je streak even te bevriezen. Ook als je teveel fouten maakt, dan kun je credits inzetten om te zorgen dat je door kunt leren.
Betalen of niet betalen?
Die credits kun je kopen, maar je kunt ze dus ook verdienen door lessen te volgen, door advertenties te kijken en door met je echte geld te betalen. Het is daarnaast mogelijk om voor een 90 euro per jaar een abonnement op de app te nemen. Het is soms een beetje irritant dat de app steeds met dit soort dingen op de proppen komt, maar aan de andere kant is de app mede daardoor wel heel goed gratis te gebruiken. De app bevat veel verschillende ‘personages’ die je helpen de taal te leren en barst van de leuke animaties en geluidjes om je het gevoel te geven dat je bijna vloeiend bent.
Duolingo heeft er een goede balans in gevonden om je gemotiveerd te houden om te blijven leren en tegelijkertijd biedt het genoeg kansen voor je om er nooit voor te hoeven betalen. Wel moet je er aan het begin een kleine studie van maken wat nu precies het verschil is tussen de gems en de hartjes en hoe het leren überhaupt in zijn werk gaat, maar zeker vergeleken bij Rosetta Stone dat vrij prijzig is, is Duolingo een klein cadeautje op je telefoon. Je krijgt namelijk ook een veelheid aan verschillende opdrachten: soms moet je zelf iets intypen, soms moet je luisteren, soms moet je spreken, soms moet je de goede woorden aan elkaar koppelen: het is enorm veelzijdig.
Lekker leren
Of je Duolingo nu gebruikt om de basis te leren van de taal in je vakantieland, om een volledig nieuwe taal te leren om vluchtelingen in ons land goed welkom te heten of je een taal die je allang spreekt even op te poetsen: Duolingo biedt veel mogelijkheden zonder dat er per se geld aan hoeft te spenderen. Let wel goed op waar je op klikt en waar je mee akkoord gaat, zodat je niet alsnog met geld over de brug hoeft te komen. Als je je best doet, en misschien af en toe een advertentie kijkt, dan kom je met deze leuke, speelse app een heel eind.
App van de Week
Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.
Maak jij gebruik van Duolingo? Zo ja, welke taal leer je? Laat het nu achter in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
In het begin had ik duolingo, was goed, toen kwamen die irritante hartjes, daar leer je dus niets meer van, blokkade, vreselijk ?
Ik gebruik nu al bijna een jaar Memrise om Italiaans te leren. Voordeel is dat dat gewoon vanuit het Nederlands kan. En de app werkt meer dan prima.