Basis: wachtwoorden opslaan
De basisfunctie van een wachtwoordmanager natuurlijk het veilig opslaan van wachtwoorden en dat doet LastPass. Met een sterke encryptie en praktisch onbeperkte ruimte om wachtwoorden op te slaan heb je ze altijd bij de hand. Hierdoor wordt het tevens eenvoudiger om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Hiervoor heeft LastPass een handige tool, die een score geeft hoe veilig jouw wachtwoorden zijn van de verschillende diensten.
Sinds de laatste update wordt het mogelijk om gratis te syncen tussen meerdere devices. Voorheen was dat alleen het device waarop de app geïnstalleerd was, nu dus gratis tussen desktop, smartphone en tablet. Hier is alleen een extensie voor nodig, meer niet.
LastPass-app
De LastPass-app is niet de mooiste die je ooit gezien hebt, maar werkt wel naar behoren. Na het initieel inloggen kun je een pincode aanmaken of de mogelijkheid instellen om in te loggen met je vingerafdruk. Dit wordt helaas nog niet op alle apparaten ondersteund, zoals bijvoorbeeld de Pixel.
Na het geven van de juiste machtigingen kan LastPass een seintje geven als er een inlog beschikbaar is voor een app of website die je op je smartphone. Dit gebeurt door een pop-up, waarna je via de vingerafdruk of pincode ervoor kunt kiezen om deze in te vullen en te gebruiken in de betreffende app of site. Hierdoor wordt het inloggen op je smartphone eenvoudiger en vooral in sync met de desktop.
Premium -versie
De synchronisatie tussen verschillende devices zit inmiddels in de gratis versie. Mocht je op zoek zijn naar functies als gedeelde mappen (met bijvoorbeeld familie of collega’s), dan is de premiumversie van LastPass een optie. Voor 1 dollar per maand krijg je toegang tot extra functies binnen dit wachtwoord-platform.
De meeste gebruikers zullen waarschijnlijk prima uit de voeten kunnen met de gratis versie, maar zelf ben ik toch voor de premium-optie gegaan. Vooral voor 12 dollar per jaar een redelijke no brainer voor mij persoonlijk.
Beschikbaarheid
LastPass is gratis te downloaden door op onderstaande button te drukken.
Welke wachtwoordmanager-app gebruik jij?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik vind Lastpost helemaal niet zo veilig. Het data center staat in de VS. Ruim een jaar geleden eens geprobeerd en wat dingen ingevoerd. Nu even weer geïnstalleerd en Holy shit, na inloggen staat die info nog steeds op die verrekte server. Hoe kom ik daar weer van af! Voor mij GEEN Lastpost meer!
Gebruik al jaren LastPass en werkt op zich goed en makkelijk. Enige nadeel is dat ik ook een Yubikey gebruik die alleen op mijn vingerafdruk reageerde….tegenwoordig kan zelfs mijn zoontje van 13 zijn grote teen erop zetten en hopla, LastPass is geopend….dus Yubikey is niet zo veilig zeg ik dan….
Snap het niet. De Premium testversie ‘verloopt over 56 dagen’. Blijft de gewone versie dan wel werken en blijft die gratis? Ik heb Lastpass ook op mijn PC.
Ben misschien wat ouderwets, maar heb al sinds jaren, voor er überhaupt sprake was van passwordmanagers, mijn passwords en andere zaken in een met wachtwoord beveiligd Exel spreadsheet. Op de telefoon en de tablet staat WPS Office, vroeger Kingsoft Office, een gratis app en uitstekende vervanger van MS Office op alle gebied, waarmee ik die spreadsheet open en mijn wachtwoorden etc. kan inzien. Voordeel: Alles staat lokaal. Ben niet zo voor alles in the cloud.
Ik gebruik al jaren Norton Identity Safe. Puur alleen voor het opslaan van mijn wachtwoorden. Praktisch is het niet, dat geklooi met al die wachtwoorden op al die websites..
Gebruik al jaren Msecure
Keepass, staat op Dropbox, overal beschikbaar.
Enpass voor mij
12 euro per jaar? Dat is inderdaad een no-brainer… Ik hou het nu nog bij KeePass.. om een of andere reden voelt het gewoon niet goed om wachtwoorden op te slaan in de cloud..nu sync ik mijn KeePass db wel via DropBox dus eigenlijk is het hypocriet maar mijn masterpassword wordt nooit bij dropbox zelf ingevoerd en om een of andere reden voelt dat beter. Ook het hebben van een offline database (voor wanneer er geen internet is of om een backup te maken) vind ik fijn maar misschien kan lastpass dat ook wel.
Beoordelingscriterium AAA: portability van je bestand. Ik heb een wachtwoordje of 300 in een applicatie waar ik ze alleen nog maar uit kan bevrijden in de vorm van een .txt bestand. Ben ik lekker mee… #not
Enpass. Vind ik een hele fijne app! Er is een plugin beschikbaar waarmee je automatisch je wachtwoorden kan laten aanvullen op de betreffende sites.
Keepass
Ik hou het toch bij Safe In Cloud. Eén keer aanschaffen en klaar. Heldere opzet, stevige encryptie, zowel voor Android als voor Windows/Mac, super app. Alleen lees ik daar hier zo weinig over…