We sluiten onze week van de duurzaamheid vandaag af, met een app die je keihard confronteert met jouw CO2-voetafdruk. Pak jij vaak de auto? Zijn jouw vakanties altijd per vliegtuig? Maak dan je borst maar nat. De app van de week is ditmaal For Good.
For Good-app
De bedoeling van de app is om je niet alleen een klap in je gezicht te geven wat betreft inzicht in je voetafdruk, het is er juist om je te helpen deze te verbeteren door je ook tips te geven over hoe je dat kunt doen. De app laat je nadenken over wat voor energie je gebruikt, hoe vaak je de auto pakt, enzovoort. Het voordeel is dat het dat niet heel belerend doet, maar dus wel wat confronterend.
Iedereen kan zich aanmelden bij For Good, wel wil de app wat gegevens van je hebben, al dan niet met hulp van Facebook. Bij aanmelding krijg je meteen de vragen voor je kiezen: hoe vaak vlieg je (inter)continentaal, hoe vaak neem je de trein, tram en bus? Maar ook wil het weten hoe vaak je de auto gebruikt en of je bijvoorbeeld vlees eet of vegetariër bent. Er hadden wat ons betreft wel wat meer opties mogen zijn: bij in welk huis je woont missen we bijvoorbeeld de optie om een hoekhuis aan te geven of andere typen woningen.
Vrij eenvoudige app
Qua opties mag het allemaal wel wat uitgebreider en dat geldt ook voor de tips. Je krijgt bijvoorbeeld het advies om regelmatig je verwarmingselementen af te stoffen en je kinderen eens een vegetarische maaltijd voor te schotelen. Die tips zijn helaas niet heel gepersonaliseerd: ik heb bijvoorbeeld geen kinderen en ik eet zelf al vegetarisch. Daarnaast is de app vrij eenvoudig, er is geen uitgebreid programma wat je moet gaan volgen. Wel kun je via een challenge je vrienden en familie uitdagen om een soort voetafdrukrace te doen.
Aan de andere kant gaat deze app vooral om bewustwording en dat biedt hij zeker. Bovendien kun je hem elke week weer opnieuw invullen en zie je dus hopelijk je voetafdruk kleiner worden. Wel mag de app wat ons betreft nog uitgebreider: neem bijvoorbeeld ook mee hoe lang mensen douchen of beloon ze als ze vaak de fiets pakken. Het wordt daardoor een wat positievere app, waarmee je meer kan dan nu. Maar nogmaals: iedereen kan deze app downloaden, dus al doe je het alleen maar om te weten hoe groot je voetafdruk is: vul het in en je weet direct meer over jouw invloed op deze aarde.
Check je CO2-voetafdruk
De For Good-app is nu te downloaden via de Google Play-store en de Apple App Store.
App niet meer beschikbaar
forgood.be.forgood&hl=nl&gl=US
Meer apps!
Je vindt elke week op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Tja, wat is eigenlijk de voetafdruk van deze app en het nutteloze Facebook?
Over duurzaam gesproken.
Voor de vegetariërs onder ons zou ik graag de volgende bedenking willen meegeven: welke vleesvervangers eet je? Als je vleesvervangers uit lokaal geproduceerde producten bestaan, heb je zeker een winst geboekt qua ecologische voetafdruk. Maar als je etenswaren niet lokaal geproduceerd worden en van de andere kant van de wereld moeten komen, stel ik me toch wel vragen bij die ecologische winst. Soja b.v. wordt naar mijn weten niet hier geproduceerd, peulvruchten zijn wel in Europa te vinden. Ook moet je bedenken wat jouw eetgedrag betekent voor de mensen die oorspronkelijk dat voedsel halen. Ik las b.v. ergens dat quinoa (mogelijk foutief gespeld) nu onbetaalbaar geworden is voor de mensen die het vroeger aten. Ik schreef het al eerder: als je ecologisch bewust wil gaan leven, moet je ook met dat soort dingen rekening houden. By the way: vraag die app ook hoeveel chocolade je eet? Naar ’t schijnt is chocolade produceren niet al te best voor ons miljeu. Lap, daar gaat m’n Sinterklaasgenot.
moet ik dat dan na elke scheet meten?
dan heb ik er een fulltime baan bij ?