Tijd voor vernieuwing

Lees verder na de advertentie.
De ANWB is met zijn meer dan vier miljoen leden enorm groot en dat zien we ook terug in de populariteit van de ANWB Onderweg-app. Deze app is inmiddels meer dan 2 miljoen keer gedownload op Android en iOS en op Android alleen ligt dat aantal ruim boven een miljoen.
Een veelgebruikte app verander je niet van de een op andere dag, wat inhoudt dat de afgelopen jaren steeds relatief kleine veranderingen in de Onderweg-app zijn doorgevoerd. Het resultaat is een redelijk complete app, maar wel een met technische mankementen en een uiterlijk dat niet aan de huidige standaarden voldoet.
Startscherm van oude ANWB Onderweg-app
De ANWB heeft daarop besloten een frisse start te maken met de app en deze vanaf de grond af opnieuw op te bouwen. We spraken over de nieuwe applicatie met Mark de Bruin, als strategisch productmarketeer online bij de ANWB verantwoordelijk voor de Onderweg-app, en met online product owner Willem-Jan van den Bichelaer, verantwoordelijk voor de technische kant en aansturing van de ontwikkelaars. Zij konden ons meer vertellen over de manier waarop de nieuwe app tot stand is gekomen en welke keuzes daarbij gemaakt zijn.
Het afgelopen half jaar heeft de ANWB de nieuwe Onderweg-app getest met een testgroep van 150 Android-gebruikers en 150 iOS-gebruikers. Deze hebben het ontwikkelteam voorzien van input over de app en hebben problemen vroegtijdig gemeld.
Startscherm van de nieuwe ANWB Onderweg-app
Uitbreiding bestaande mogelijkheden
Bij de vorige versies van de Onderweg-app werkten de meeste functies voornamelijk lokaal, op het toestel zelf. Bij de nieuwe applicatie verlopen meer processen via de servers van de ANWB. Een voorbeeld daarvan is de bewaking van lopende parkeertransacties met ANWB Parkeren. Wanneer de maximale parkeerduur (bijna) verloopt, krijg je altijd een melding, ook wanneer de app op je toestel op de achtergrond is afgesloten. De veranderingen op het gebied van push-berichten zijn voorbeelden van verbeteringen die je als gebruiker niet in een oogopslag ziet, maar die wel belangrijk zijn bij het dagelijks gebruik.
De ANWB heeft het Parkeren-gedeelte daarnaast verder uitgebreid. Zo is het parkeerregime van 160 steden in Nederland in de dienst opgenomen, waardoor je in de Onderweg-app kunt zien waar en hoe lang je mag parkeren en tegen welke tarieven.
Eén van de meestgebruikte functies van de vorige versies van de Onderweg-app zijn de file alerts. Deze zijn uiteraard ook te vinden in de nieuwe app en nemen een prominentere plaats in. Wanneer je een nieuwe route uit laat stippelen door de app, kun je deze met een druk op de knop toevoegen aan jouw routes en daarbij bepaal je direct of en wanneer je waarschuwingen wilt ontvangen als er files op deze route zijn. Dat kan handig zijn bij vaak gereden routes, zoals de route vanaf en naar je werk.
De informatie over tankstations is een stuk inzichtelijker gemaakt. Voorheen waren tankstations alleen op een kaart te zien, maar voortaan is er ook een lijstweergave. Hierin zie je direct bij welk tankstation in de buurt je het voordeligst kunt tanken. Daarnaast zie je bij een druk op een tankstation wat de openingstijden zijn en welke voorzieningen, zoals een winkel, aanwezig zijn.
ANWB Connected
Tegelijkertijd met de nieuwe Onderweg-app, komt de ANWB ook met een nieuwe dienst voor leden. ANWB Connected is de naam van deze dienst, die een vervolg is op de ANWB Connected Car-proef. Bij ANWB Connected installeer je een bij de ANWB aangeschafte dongle in je auto, de ANWB Connector. Hiermee kunnen de gegevens van de auto uitgelezen worden. Je kunt dan denken aan diagnostische informatie voor wanneer er problemen optreden, maar ook hoe zuinig je rijdt. Voor de techniek achter ANWB Connected werkt de ANWB samen met wegenwacht-diensten in heel Europa. De ANWB Connector kost 50 euro, een abonnement op ANWB Connected kost 5 euro per maand.
Doordat de Connected-dongle een eigen GPS-chip heeft en ook voorzien is van een eigen simkaartje, kan de locatie van de auto altijd opgevraagd worden. Voor het gebruik van ANWB Connected heeft de organisatie een aparte app ontwikkeld, maar wat gegevens zijn ook toegankelijk via de Onderweg-app. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar je auto geparkeerd hebt. Deze integratie wordt nog verder uitgebreid met de mogelijkheid om automatisch een parkeertransactie te stoppen wanneer je wegrijdt.
Meer standaard Android
Waar de oudere ANWB Onderweg-versies voornamelijk iPhone-klonen waren, is de ANWB hier bij Onderweg 3.0 vanaf gestapt. Willem-Jan van den Bichelaer geeft aan dat het team het belangrijk vond dat de applicatie werkt zoals gebruikers gewend zijn van andere apps en niet geconfronteerd worden met niet-standaard-onderdelen.
Het gebruik van standaard Android-onderdelen zien we wel terug bij de kaarten. Waar de oude app gebruik maakte van TomTom-kaarten, is er voor gekozen om op Android over te stappen naar de kaarten van Google Maps. Ook op iOS zijn de kaarten platformspecifiek geworden: daar wordt gebruik gemaakt van Apple Maps. De weergave van de kaarten zorgt er voor dat in de app meteen de bekende kleuren en opmaak van Google Maps te zien zijn. De ANWB voegt daarbij een laag toe met eigen informatie, zoals parkeer- en route-info.
Toekomstige functies en gepasseerde stations
Bij het opnieuw uitdenken van de app, heeft de ANWB er voor gekozen een aantal weinig gebruikte functies niet mee te nemen. Een aantal van deze functies zal mogelijk nog worden toegevoegd in toekomstige versies. Zo zijn in de Onderweg 3.0-app geen laadpaal-locaties voor elektrische auto’s te zien en is de reisplanner voor openbaar vervoer weggelaten. Voor die laatste functie zijn uiteraard op Android prima alternatieven, zoals Google Maps en de 9292-app.
Naast de functies die niet meekomen zijn in de nieuwe applicatie, is er nog iets waar gebruikers rekening mee moeten houden. Ingelogde gebruikers moeten namelijk eenmalig opnieuw inloggen. Daarnaast zijn worden de door de gebruiker opgeslagen routes niet meegenomen naar de Onderweg 3.0-app, wat inhoudt dat deze opnieuw aangemaakt moeten worden. Dat kan vervelend zijn als je veel vaste routes ingevuld hebt, maar wanneer je slechts een paar routes opgeslagen hebt valt het wel mee. Daarnaast worden de routes voortaan ook gekoppeld aan je account en zijn deze opnieuw op te halen als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon krijgt.
Nu de app voorzien is van een nieuw fundament, kan de ANWB verder bouwen en dat is dan ook precies de bedoeling geweest van deze nieuwe app volgens De Bruin. De organisatie zal onder andere gaan beginnen met een testen van een rijmodus, waarbij de applicatie tijdens het rijden door middel van een vereenvoudigde interface en spraak de gebruiker op de hoogte stelt van onder andere vertragingen op de weg. Momenteel test de ANWB deze functie al met de iOS-gebruikers, een bèta voor Android-gebruikers wordt binnen enkele maanden verwacht.
ANWB Onderweg 3.0 downloaden
De vernieuwde ANWB Onderweg-app is een flinke sprong voorwaarts voor de ANWB. De overzichtelijke app heeft niet alleen een volledig nieuw uiterlijk, maar is onder de motorkap een stuk robuuster. De nieuwe mogelijkheden en de belofte dat de ontwikkeling met deze nieuwe basis een stuk sneller gaat, wegen op tegen wat kleine ongemakken.
De nieuwe Onderweg-app is voor alle gebruikers als update te downloaden via de Google Play Store. Je kunt de app updaten of installeren door op de onderstaande knop te drukken.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
ANWB connect is weg privacy en nog betalen ook iedere maand. Zeer slim bedacht door de ANWB.
Klopt. Maar op AliExpress krijg je er geen Nederlandse app bij waar je weet wat er met je data gebeurt en je die voertuigdata kunt koppelen aan Nederlandse apps als Onderweg & Wegenwacht. ANWB kiest voor een kwalitatief hoogwaardig product dat veilig en betrouwbaar is. Er zijn kosten verbonden aan een hoogwaardig en veilig product.
Een obd dongel koop je voor nog geen 10€ bij Aliexpress. De app download je en je hebt allerlei voertuiggegevens tot je beschikking. 5€ per maand is belachelijk.
Mooie update, aanmelden als bètatester gaat niet helemaal goed. Ik krijg de melding: “Je account komt momenteel niet in aanmerking voor het testprogramma van deze app”.