Opladen
Iedereen heeft weleens een bijna lege batterij terwijl er nog een afspraak staat op die dag, dus even zijn of haar smartphone wil bijladen. Maar met meerdere opladers in huis met verschillende specificaties is het soms niet helemaal duidelijk welke oplader of kabel je nou moet gebruiken om de meeste power te verkrijgen. Hier bijvoorbeeld gebruik ik vaak de oplader van mijn tablet om mijn smartphone wat bij te laden, want deze oplader heeft namelijk een output van 2,1 Ampere, terwijl een andere door mij veel gebruikte lader ‘slechts’ 1A biedt. Dat houdt echter helaas niet in dat het toestel daadwerkelijk 2,1 maal zo snel wordt opgeladen, want dat heeft te maken met allerlei andere technieken en beperkingen van de gebruikte apparatuur of het op te laden toestel zelf.
Met de Ampere-applicatie kun je snel en makkelijk checken welke combinatie van oplader en / of USB-kabel de beste combinatie is en de meeste stroom doorvoert. Kwestie dus van een oplader pakken met een kabel, in het stopcontact steken en de applicatie toont na even berekenen de input in mA. Hoe hoger deze is, hoe meer stroom er dus in het toestel wordt gepompt en hoe sneller deze dus wordt opgeladen. Niet alleen de oplader kan hier veel invloed op uitoefenen, maar ook de gebruikte USB-kabel. Zo heb ik wat originele kabels gebruikt en getest, maar ook wat kabeltjes die ik gekocht heb voor 50 cent uit China en ook hierin zijn regelmatig flinke verschillen te zien, altijd fijn om te weten.
Hoeveel verbruikt mijn device?
Je kunt met de applicatie ook inzien hoeveel stroom er juist wordt verbruikt, zodat je hier eventueel wat instellingen op kunt aanpassen. Hiervoor moet je rechtsboven even op het tandwieltje klikken, om bij basisinstellingen de optie voor ‘enhanced measurement’ oftewel uitgebreid meten aan te zetten. Hierna krijg je in het hoofdscherm ook te zien hoeveel mA je toestel verbruikt in dat huidige scenario. Zo kun je onder andere inzien of het verschil tussen een lage of hoge beeldschermhelderheid inderdaad heel veel accu kost of dat het wel meevalt en hierop anticiperen.
Beschikbaarheid
Ampere is gratis te downloaden via onderstaande button vanaf Android 4.0.3. Via een in-app-aankoop van € 1,21 is het wel mogelijk om de advertenties af te kopen en om meer functies te unlocken. Om bovenstaande verhaal zelf te kunnen testen heb je deze PRO-features echter niet nodig. Wel koop je dan ook de mogelijkheid vrij om bijvoorbeeld informatie te zien via handige widgets, maar die keuze is dus aan jou.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
920 mA, volgens mij? Al las ik laatst wel dat hoe sneller hoe beter het is voor je accu.
Bron: http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2015/39/tu-delft-helpt-bij-verbetering-van-li-ion-batterijen
Werkt bij Android 6.0 enkel in “oude meetmethode” op Nexus5 en 9.
Hmm mijn kabel verliest wel veel snelheid 🙁 begin van het opladen 960 na een uur Is die nog maar 480….
Ik ga hem ook testen, bedankt voor de tip!
Werkt niet in combinatie met mijn snellader van Asus…
Al sinds het begin gebruiker erg handige app
Deze ga k eens proberen. T stikt van de kabeltjes in huis maar dochters willen altijd die van mijn OPO omdat ie zo snel is. Fijne tip, dankjewel AW!
Gewoon een anker qi lader met anker kabel kopen en je wilt nooit meer anders
Interessant, ga hem zeker even proberen. Ben zelf al tijden fan van mijn WSken X Cable, deze laad 2.4A door. En werkt met een metalen plugje die je voor altijd in je smartphone laat zitten want hij is geschikt voor laden en data. Met deze kabel slijt ik een stuk minder kabels. Ook handig: deze kabel is magnetisch
Werkt helaas niet goed op een LG G3 met LP. Ik krijg altijd 4650 mA
Handige app!