Android 12

Lees al het laatste nieuws over Android 12

Een nieuw jaar gaat voor ons Androidworld-fans gepaard met een nieuwe Androidversie en dit jaar is dat Android 12. Alles over deze nieuwe Androidversie zoals nieuwe functies, de lancering ervan en de telefoons die Android 12 krijgen, vind je hier op Androidworld.

Wordt Android 12 getest?

Nieuwe Androidversies worden altijd eerst getest en dat geldt ook voor Android 12. Dat doet Google aan de hand van Developer Previews en bètaversies. Developer Previews zijn testversies die bestemd zijn voor app-ontwikkelaars. Zij kunnen met deze testversie hun apps en games geschikt maken voor de nieuwe Androidversie.

Na de preview-versies volgen de bètaversies waarmee gebruikers aan de slag kunnen. Zulke bètaversies zijn makkelijk te installeren op Pixel-toestellen en worden regelmatig uitgebracht voor andere Android-toestellen van OnePlusNokia en Xiaomi. De previews en bèta's bevinden zicht in een testfase en kunnen instabiel zijn. Mogelijk zijn er onderdelen die niet of niet goed werken. Doorgaans kan een bètaversie als daily driver gebruikt worden maar dat is niet altijd met zekerheid te zeggen. Vind je dit niks, dan kun je ze beter links laten liggen. Hou je wel van een gokje? Dan kun je je voor de bèta's aanmelden via een speciaal bètaprogramma. Het verzamelen van feedback verloopt via de Android Beta Feedback-app.

Android 12

Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google vorig jaar de testversies van Android 11 uitbracht.

Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google in de voorgaande jaren de stabiele versies uitbracht.

Hoe installeer ik testversies van Android 12?

Je kan aan de slag met de developer preview van Android 12 maar we willen je wel op het hart drukken dat deze software bestemd is voor app-ontwikkelaars en niet voor de 'gewone consument'. Als je niet weet wat de termen OEM Unlock en flashen betekenen, dan kun je maar beter wachten op de stabiele versie. Ben je app-ontwikkelaar of durf je het alsnog aan om met deze developer preview op je Pixel aan de slag te gaan? Volg dan de stappen in onderstaand artikel.

De bèta's die over een aantal maanden gelanceerd worden zijn ook niet voor iedereen bestemd. Ook hiervoor raden we je aan om hier rekening mee te houden voordat je je inschrijft voor de Android-bèta. Als het zover is, kun je je aanmelden voor het bètaprogramma van Android 12 via deze pagina. Dat kan alleen als je een geschikte telefoon hebt die je op je Google-account hebt geactiveerd.

-> Let op: de stabiele versie van Android 12 is al aangekondigd

Android 12

Google Klok in Material You-stijl

Wanneer is Android 12 gelanceerd?

Google heeft ook preview- en bètaversies voor Android 12 uitgebracht. Daarna volgde in oktober de officiële lancering. Hieronder zie je de complete tijdlijn met previews, bèta's en de stabiele versie van Android 12: 

Google heeft Android 12 op 4 oktober officieel aangekondigd. In de tijd zullen telefoons een update ontvangen naar de nieuwe versie. Die komt met een heel nieuw uiterlijk, belangrijke privacyverbeteringen en meer. We bespreken de belangrijkste nieuwe functies in dit artikel. In de artikelen hieronder kun je nog meer lezen over Android 12.

Android 12

Menu snelle instellingen in Android 12

Wanneer krijgt mijn telefoon Android 12?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgt jouw telefoon de update? Wij hebben een overzicht gemaakt van de telefoons die Android 12 krijgen en dat bij alle merken die in Nederland en België actief zijn. 

Wat is de dessertnaam van Android 12?

Alhoewel Google voor de buitenwereld al een tijdje geen dessertnamen meer voor Androidversies gebruikt, doet het bedrijf dat wel voor Android 12. De dessertnaam is Snow Cone en meer details over deze naam vind je hier.

Android 12

Welke nieuwe functies zitten in Android 12?

Er zitten heel veel nieuwe functies in Android 12. We moeten nog afwachten of deze functies naar alle telefoons met Android 12 komen of dat ze exclusief voor de Pixels van Google zullen zijn. In de artikelen hieronder kom je er alles over te weten.

Hoe ziet Android 12 eruit?

Android 12 beschikt over een compleet nieuw design genaamd Material You. Dat design is een aangepaste versie van de Material Design-ontwerptaal, en draait volgens Google volledig om de gebruiker. Je kan als gebruiker namelijk de interface van Android 12 aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt of zelf kleuren kiezen. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen zullen die kleuren overnemen. In dit artikel lees je wat je allemaal van Material You kunt verwachten.

Android 12

Nieuwe Android 12 widgets

Dit vind je misschien ook leuk