Android 12

Een nieuw jaar gaat voor ons Androidworld-fans gepaard met een nieuwe Androidversie en dit jaar is dat Android 12. Alles over deze nieuwe Androidversie zoals nieuwe functies, de lancering ervan en de telefoons die Android 12 krijgen, vind je hier op Androidworld.

Voor wie is Android 12 bestemd?

We kunnen al snel een glimp opvangen van wat Android 12 voor ons in petto heeft. Vorig jaar werd namelijk de eerste Android 11 Developer Preview al in februari uitgebracht. De Developer Preview is een testversie die bestemd is voor app-ontwikkelaars. Zij kunnen met deze testversie hun apps en games geschikt maken voor de nieuwe Androidversie.

Na de preview-versies volgen de bètaversies waarmee gebruikers aan de slag kunnen.  Zulke bètaversies zijn makkelijk te installeren op Pixel-toestellen en worden regelmatig uitgebracht voor andere Android-toestellen van OnePlusNokia en Xiaomi. De previews en bèta's bevinden zicht in een testfase en kunnen instabiel zijn. Mogelijk zijn er onderdelen die niet of niet goed werken. Doorgaans kan een bètaversie als daily driver gebruikt worden maar dat is niet altijd met zekerheid te zeggen. Vind je dit niks, dan kun je ze beter links laten liggen. Hou je wel van een gokje? Dan kun je je tezijnertijd voor de bèta's aanmelden via een speciaal bètaprogramma.

Het verzamelen van feedback verloopt via de Android Beta Feedback-app.

Android 12

Wanneer komt Android 12?

Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google vorig jaar de testversies van Android 11 uitbracht.

Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google in de voorgaande jaren de stabiele versies uitbracht.

Android 12

Google heeft dit jaar drie developer previews, vier bèta's, een release candidate en de uiteindelijke versie op de planning staan. Net als vorig jaar verwachten we ook kleinere updates tussendoor voor het oplossen van problemen. De stabiele versie van Android 12 wordt in augustus of september gelanceerd.

Android 12

Tijdlijn Android 12

Google brengt bijna altijd preview- en bètaversies uit op een woensdag (meestal om 19.00 uur). Dit jaar is dat overigens niet altijd het geval. Hieronder zie je de data waarop de previews van Android 12 zijn aangekondigd. 

Android 12

Wat is de dessertnaam van Android 12?

Alhoewel Google voor de buitenwereld al een tijdje geen dessertnamen meer voor Androidversies gebruikt, doet het bedrijf dat wel voor Android 12. De dessertnaam is Snow Cone en meer details over deze naam vind je hier.

Android 12

Welke nieuwe functies kunnen we verwachten?

Uiteraard kijken we met zijn allen uit naar de nieuwe functies in Android 12 en een aantal daarvan zijn nu uitgelekt. We sommen ze voor je op.

Android 12

Zoals ieder jaar is het nog onduidelijk of deze functies in de stabiele versie van Android 12 te vinden zijn. Als dat wel het geval is, moeten we ook nog afwachten of ze naar alle telefoons met Android 12 komen of dat ze exclusief voor Pixel zullen zijn. 

Hoe gaat Android 12 eruit zien?

Android 12 beschikt over een compleet nieuw design genaamd Material You. Dat design is een aangepaste versie van de Material Design-ontwerptaal, en draait volgens Google volledig om de gebruiker. Je kan als gebruiker namelijk de interface van Android 12 aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt of zelf kleuren kiezen. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen zullen die kleuren overnemen. In dit artikel lees je wat je allemaal van Material You kunt verwachten.

Android 12

Welke telefoons krijgen Android 12?

De Pixeltelefoons van Google zullen als eerste in aanmerking komen voor de bètasoftware.

  • Pixel 3a
  • Pixel 3a XL
  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL
  • Pixel 4a 5G
  • Pixel 4a
  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 5

Er worden vaak ook niet-Pixel-telefoons aan het bètaprogramma toegevoegd en vorig jaar waren dat telefoons van OPPO, Xiaomi, Poco, OnePlus en Realme. Deze fabrikanten brengen dan hun eigen bèta's uit en dat zal ergens in de zomer zijn. Daarna volgen alle andere telefoons die smartphonefabrikanten willen voorzien van Android 12.

Hoe installeer ik Android 12?

Je kan aan de slag met de developer preview van Android 12 maar we willen je wel op het hart drukken dat deze software bestemd is voor app-ontwikkelaars en niet voor de 'gewone consument'. Als je niet weet wat de termen OEM Unlock en flashen betekenen, dan kun je maar beter wachten op de stabiele versie. Ben je app-ontwikkelaar of durf je het alsnog aan om met deze developer preview op je Pixel aan de slag te gaan? Volg dan de stappen in onderstaand artikel.

De bèta's die over een aantal maanden gelanceerd worden zijn ook niet voor iedereen bestemd. Ook hiervoor raden we je aan om hier rekening mee te houden voordat je je inschrijft voor de Android-bèta. Als het zover is, kun je je aanmelden voor het bètaprogramma van Android 12 via deze pagina. Dat kan alleen als je een geschikte telefoon hebt die je op je Google-account hebt geactiveerd.

Zodra je de stabiele versie van Android 12 in augustus of september wordt aangekondigd, is het aan de verschillende smartphonefabrikanten om deze versie uit te brengen voor hun telefoons. Vele fabrikanten komen dan met een updateschema en gaan ook aan de slag met eigen testversies van Android 12. De eerste telefoons zullen nog voor de kerst Android 12 krijgen. Uiteraard lees je op Androidworld alles hierover.

Android 12
Google Pixel 5

Android 12 nieuws

Lees al het laatste nieuws over Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties