Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Zit kunstmatige intelligentie smartphone-innovatie in de weg? (ja)

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
11 december 2024, 11:45
4 min leestijd
Zit kunstmatige intelligentie smartphone-innovatie in de weg? (ja)

Lees verder na de advertentie.

Heel veel bedrijven zetten momenteel in op kunstmatige intelligentie. Niemand wil de boot missen, maar in al dat gehaast vraagt niemand zich nog af of we überhaupt wel op die boot willen zitten. Zit AI smartphone-innovatie in de weg? Spoiler: ja, en flink ook.

Kunstmatige intelligentie op je smartphone

We gaan niet doen alsof we enkele AI-functies niet kunnen waarderen op onze smartphones, want er zijn wel degelijk dingen die handig kunnen zijn. Die hebben voornamelijk te maken met (amateuristische) foto-, video- of audiobewerking. Even iets wegpoetsen voor de socials en de content is klaar voor de post. Veel effecten kunnen leuk zijn, maar van echte creativiteit is geen sprake. Toch staren bedrijven zich nu blind op AI en dat gaat ten koste van een heleboel andere dingen, zoals innovaties voor smartphones.

Lees verder na de advertentie.

De effecten van AI

Door die focus op AI zien we een aantal dingen gebeuren op de smartphonemarkt. Zo valt het op dat fabrikanten (we noemen even geen namen) het ook wel snel prima vinden, omdat kunstmatige intelligentie nog vrij nieuw en jong is. Daardoor is er nog niet echt sprake van waarde. Maar ondanks dat stijgen de prijzen van smartphones alsnog. Dat heeft meerdere redenen – maar als er op gebied van hardware geen echte vooruitgang is, dan vinden veel consumenten het moeilijk te verkroppen dat ze zoveel meer geld kwijt zijn aan toestellen.

Natuurlijk zullen er voorlopig nog budgetsmartphones blijven die niet altijd AI-opties aanbieden. Maar over het algemeen is het zo dat je toch voor al die rommel betaalt wanneer je een duurder apparaat koopt, of je nou voornemens bent die mogelijkheden te benutten of niet. Het zou bedrijven daarom sieren kritischer te zijn over het AI-aanbod, en waarde boven nieuwigheid te verkiezen. En als blijkt dat die waarde er niet echt is, dan komen consumenten daar vanzelf achter. We hopen daarom dat de obsessie met kunstmatige intelligentie snel overgaat.

Geen hardware-innovatie of probleemoplossing

Kunstmatige intelligentie op smartphones kent wellicht wat leuk trucjes, maar lossen geen problemen op. Als er kritiek is op een smartphone, dan is de kans klein dat een aanbieder daar iets mee of aan doet. Sommige premium smartphones hebben camera- of processorproblemen, maar ook videokwaliteit en batterijduur kunnen de nodige aandacht gebruiken. Dit soort euvels blijven nu helaas onopgelost, omdat daar geen aandacht voor is. Voor veel mensen is de smartphone allereerst een stuk gereedschap. Wat je ermee kunt, is later van belang.

Daarnaast is iedereen (of je nou Android of iOS gebruikt) het erover eens dat de innovatie op het gebied van smartphonehardware een klap opgelopen heeft. Toegegeven, daar kan AI ook niet veel aan doen; de smartphone an sich is ook wel uitontwikkeld. Maar toch gaat er waardevolle tijd en gereserveerd budget op aan functies op basis van kunstmatige intelligentie, die slechts door een klein deel van de doelgroep gebruikt wordt. Smartphones hebben echt nog wel groeiruimte, en anders kunnen ze her en der wat verfijning gebruiken. Daar zou de focus moeten liggen.

Lees verder na de advertentie.

Het gebruik wordt niet simpeler

Tot slot vinden we nog een laatste punt belangrijk. Door de komst van kunstmatige intelligentie op smartphones is het niet zo dat het gebruik van een smartphone per se simpeler geworden is. De user interface, of het menu van een app, dienst of systeem, staat vol met mogelijkheden waar sommige gebruikers nog nooit van gehoord hebben. Maar als je iets zoekt, moet je wel langs al die iconen, teksten, uitleg, opties… Scrollen, scrollen, scrollen, totdat je eindelijk gevonden hebt wat je zocht (of het jongere familielid dat je daar meestal voor inschakelt).

Zeker wanneer je wat minder behendig bent in de wereld van tech, dan kan het knap lastig zijn om mee te komen met nieuwe smartphone-ontwikkelingen. Het ziet er altijd zo simpel uit in een presentatie. En hoewel dat voor een groot deel van de mogelijkheden ook geldt, is dat niet altijd het geval. AI-opties hebben een steile leercurve en het resultaat is niet altijd wat je daarvan verwacht. Je moet er dus mee leren omgaan en tijd aan besteden om alles uit te vogelen. Nee, dit is de toegankelijkheid van de smartphone niet echt ten goede gekomen.

Betalen voor AI?!

We weten dat sommige partijen in de toekomst geld willen gaan vragen voor de verschillende AI-mogelijkheden op smartphones, en natuurlijk Android in het bijzonder. Veel van onze lezers hebben al aangegeven daar niet mee akkoord te gaan; want waarom zou je voor iets betalen dat je niet gebruikt? Een abonnement aanbieden is overigens prima, mits het optioneel is en wellicht iets aan de hogere smartphoneprijzen kan doen. Als die deels omlaag gaan en partijen de AI-kosten op echte gebruikers verhalen, dan is er sprake van meer balans op de smartphonemarkt.

Wat vind jij van de AI-opties op je smartphone? Gebruik je ze vaak of überhaupt? Deel je mening in de comments.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

11 december 2024, 16:11

Ik mis eén woord in de titel van dit artikel: “opinie”. Ik ben het eens met Claudia en haar bemerkingen. Daarbij merk ik ook dat er qua taalgebruik en zinsopbouw in dit artikel het een en ander rammelt. Dit is geen analytisch artikel, maar een dat op emotionele argumenten gestoeld is =opinie. Ik heb m’n bedenkingen bij ai, maar wil eerst nog even de zaak aankijken, voordat ik uitspraken doe of ik het nuttig vind of niet.

11 december 2024, 13:39

Over het algemeen zit kunstmatige intelligentie (AI) de innovatie in smartphones niet in de weg, maar versnelt en verbetert het juist de mogelijkheden. Denk aan het beheren van het accugebruik, gepersonaliseerde app-aanbevelingen, en het gebruik ervan bij vingerafdrukherkenning. AI stimuleert ook hardwareontwikkeling. Er zijn wel enkele aandachtspunten:

– Sommige innovaties verschuiven naar de cloud, waardoor lokale hardware mogelijk minder belangrijk wordt
– De focus op AI kan investeringen in andere innovatiegebieden verminderen
– Niet alle gebruikers hebben behoefte aan AI

Hoe dan ook, ik denk dat over tien jaar de smartphone is verdwenen en AI-toepassingen en -hardware als een bril of chip het overnemen. En hopen dat “de obsessie met kunstmatige intelligentie snel overgaat” Kun je vergeten. AI gaat onze levens veranderen, of je het nu wil of niet.