Google Pixel 9a: tijdelijk met Google TV Streamer cadeau!

Wat is RAM, wat kun je ermee en hoeveel heb je ervan nodig?

Laura Jenny
Laura Jenny
27 februari 2022, 12:47
3 min leestijd

Eén van de standaard dingen die altijd voorbij komen als het om de specificaties van een smartphone of tablet gaat, dat is de RAM. Random Access Memory voluit, maar wij kennen het vooral als werkgeheugen. Tijd om eens in die RAM te duiken, zodat je bij een volgende telefoon- of tabletaankoop precies weet waar je mee te maken hebt.

Lees verder na de advertentie.

Kortetermijngeheugen

RAM of werkgeheugen is eigenlijk het kortetermijngeheugen van je apparaat. Het is de plek waar je toestel geopende programma’s opslaat, maar ook openstaande documenten, browsertabbladen en software die zorgt dat het besturingssysteem werkt. RAM is geheugen dat supersnel geschreven kan worden, in tegenstelling tot het opslaggeheugen waar vooral langer houdbare items te vinden zijn. Vandaar dat het aantal GB’s van het RAM-geheugen altijd minder is dat van het opslaggeheugen (vaak 6 GB, 8 GB of 12 GB). 

Om het even met een Word-documentje te vergelijken: als je het opslaat, dan gaat het naar het opslaggeheugen. Maar als je Word opstart, begint te typen maar niets opslaat, dan staat het in het RAM. Dat betekent dus dat wanneer je toestel zou crashen, je document weg is. RAM is namelijk permanent gewist zodra je toestel wordt afgesloten. RAM is er dan ook vooral om meerdere apps tegelijk open te kunnen hebben: verdere opslag van foto’s, documenten en meer gaat dus allemaal naar dat opslaggeheugen.

Processor en RAM

De connectie tussen de processor en dat RAM is heel belangrijk, zij communiceren binnen nanoseconden, want de processor moet met de rekenkracht komen om te zorgen dat de RAM goed kan functioneren. Hoe beter die link is, hoe sneller apps werken en hoe meer er naast elkaar open kan staan. Het voordeel van RAM is dat de data binnenin niet per se meteen volledig moet zijn gelezen: waardoor het allemaal nog sneller werkt. 

Overvraag je je werkgeheugen, dan merk je dat vrij snel. Apps sluiten daardoor plotseling en het duurt aanzienlijk langer om apps te openen. Wil je er iets aan doen en het RAM vergroten, dan heb je helaas pech. Waar je in bijvoorbeeld desktopcomputers wel mogelijkheden hebt om het uit te breiden of te vervangen, is dat bij een smartphone niet zo vanzelfsprekend. RAM zit namelijk direct op de printplaat gesoldeerd.

Hierdoor werkt het nog sneller en kunnen dunne smartphones worden gemaakt, maar de enige manier om je toestel met meer RAM te krijgen, is dus om een nieuw toestel te kopen met meer RAM. Veel high-endtelefoons zijn in verschillende gigabytes (GB) aan RAM verkrijgbaar. Er is wel een manier om virtueel extra RAM te krijgen, maar hierbij wordt gebruikgemaakt van een stukje van het opslaggeheugen en dat betekent dat het waarschijnlijk alsnog wel wat langzamer is. Daarnaast is dit niet op elke telefoon mogelijk.

Hoeveel GB heb je nodig?

Kortom, het is bij smartphone-aankopen nog belangrijker om te weten hoeveel RAM je nodig hebt. Vroeger hadden smartphones helemaal niet zoveel RAM nodig, maar inmiddels vragen we zoveel meer, dat dat ook steeds hoger wordt. Als je op je huidige toestel merkt dat hij erg langzaam wordt als je veel apps of tabbladen open hebt staan, dan is het waarschijnlijk slim om of je gedrag te veranderen en dus minder apps tegelijk te openen. Je kan ook voor een smartphone gaan met meer RAM dan je huidige toestel.

Kun je je gedrag aanpassen en hoef je niet zoveel apps tegelijk te openen, dan kom je weg met 6 GB, maar ben je een echte multitasker, dan is 8 GB waarschijnlijk beter. Game je er ook nog graag bij, dan is 12 GB RAM waarschijnlijk de beste keuze.

Let jij op de aantallen RAM als je een smartphone koopt? Waarom wel of niet? Laat het nu achter onder dit artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
28 februari 2022, 19:46

RAM is vooral belangrijk voor gaming. Maar het ene RAM is het andere niet. Het hangt ook van de kwaliteit af van de processors.
Over Apple gesproken. Er is geen gamer die speelt op een IPhone.
RAM is voor mij in ieder geval het eerste waar ik naar kijk.

28 februari 2022, 10:15

Maakt niet veel uit. Iphone heeft 4Gb RAM dus ach

Gewist profiel
27 februari 2022, 18:29

De Apollo 11 Guidance Computer had 2 kilobytes nodig.
Genoeg om 2 mensen op de maan te brengen.?

27 februari 2022, 18:23

Waarom is 6 bij telefoons een minimum, en 3 à 4 bij veel tablets normaal? Net eens op gsmarena gekeken : 70 tablets met android 10, 11 of 12. Slechts 34 met minimum 6 GB ram, dus net minder dan de helft. 19 met 8 of meer.

27 februari 2022, 17:13

Ik ben een geboren Ram ? tja wat moet je er mee ?