Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Wat is poled en wat kun je ermee?

Laura Jenny
Laura Jenny
21 maart 2024, 15:00
4 min leestijd
Wat is poled en wat kun je ermee?

Lees verder na de advertentie.

Motorola schijnt binnenkort nieuwe telefoons uit te brengen met een poled-scherm. Daarmee is het niet bepaald de eerste die deze schermtechnologie op een smartphone toepast, maar misschien vraag je je wel af: wat is poled? Soms is het door de oled, lcd, amoled, qled, poled en andere schermtechnologieën (en benamingen) niet bij te houden wat de verschillen zijn. In dit artikel duiken we in poled-technologie, want dat heb je al veel vaker gezien dan je denkt.

Wat is poled?

Uitleggen wat poled is, dat is niet moeilijk: het is plastic-oled. De p staat voor plastic en er is een reden dat er van dit materiaal gebruik wordt gemaakt in plaats van glas: het is flexibel. Het zal je dan ook niet verbazen dat poled populair is om te gebruiken in vouwbare telefoons. Soms wordt het geschreven als poled, soms als pOLED, soms als flexibele oled, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Verder is het echt oled: het bevat organische lichtdoorlatende diodes die zorgen dat er niet in één keer een bak licht schijnt, maar slechts gedeelten. Dat is ook waarom zwart vaak dieper zwart is op een oled, dan op bijvoorbeeld lcd. 

Toen de eerste oled-panelen uit de fabriek kwamen, was dat met glas, maar sinds er meer vraag kwam naar andere vormfactoren, kwam plastic meer in de picture. In eerste instantie werd er flink geëxperimenteerd: met polythyleentereftalaat (PET) en polythyleennaftalaat (PEN). De reden dat er voor polyimide kunststoffen is gekozen voor poled is dat ze beter bestand zijn tegen de productietemperaturen die nodig zijn om dit soort schermen te maken. Daarnaast hebben het specifieke plastic dat wordt gebruikt en het verwarmingsproces invloed op hoe flexibel het scherm uiteindelijk wordt. De keuze voor welke type kunststof is dus essentieel en kan het eindresultaat flink beïnvloeden.

MOTOROLA RAZR 5G Trailer Commercial Official Video HD | MOTO Razr 5G

AMOLED en OLED

Interessant detail: de AMOLED-schermen van Samsung en de OLED-schermen van LG kunnen allebei gebruikmaken van plastic: het wordt er niet altijd bij genoemd (immers heet het ook geen goled, met de g van glas). Wel maken LG en Samsung allebei gebruik van verschillende kwaliteiten van TFT-lagen (thin film transistor), verschillende plaatsing of kwaliteit van de diodes en verschillende typen plastic. Hierdoor is een Samsung-scherm dus wel degelijk anders dan dat van een LG. LG gebruikt poled overigens al vrij lang op zijn toestellen: de LG Wing en LG Velvet maakten ook gebruik van deze technologie. 

Poled is voor fabrikanten een uitkomst, omdat de productiekosten veel lager zijn. Plastic is natuurlijk een veel goedkoper materiaal dan glas. Ook is het minder breekbaar in het productproces en met tests. Het wordt dan ook door veel mensen gezien als een evolutie in de wereld van oled-schermtechnologie, al heeft glas natuurlijk ook nog steeds zo zijn voordelen. Vooral dat het een veel natuurlijker materiaal is en dat het stevigheid biedt. Maar glas breekt, glas krast, en dat geldt in veel mindere mate voor plastic. En plastic weegt ook nog eens een stuk minder.

Google Pixel 2/Pixel 2 Xl Official trailer

Motorola Razr 5G en Google Pixel 2 XL

Verder kan poled meeliften op veel voordelen die we al kennen van oled. Zo gaat de batterij langer mee dan bij lcd, omdat er doorgaans minder licht hoeft te schijnen en is het een schermtechnologie die voor mooie kleuren en echt zwart kan zorgen. Maar ook heeft poled een nadeel dat ook aan OLED kleeft, namelijk dat er soms dingen inbranden. Inmiddels wordt dat door eigenlijk alle gadgetmakers tegenwoordig voorkomen door het beeld steeds een fractie te verplaatsen, naast andere foefjes. 

Motorola Razr 5G gebruikt bijvoorbeeld poled, maar bijvoorbeeld ook de Apple Watch en Google Pixel 2 XL. Het is dus zeker geen materiaal dat alleen gereserveerd is voor vouwbare apparaten. De reden daarvoor gaat verder dan dat kras- en breekbestendige en de lagere productiekosten: de randen rond het scherm zijn ook wat minder dik bij poled, waardoor je meer scherm hebt voor je geld. Je begrijpt wel dat dat zeker op zo’n klein smartwatch-scherm heel waardevol is. Echter zie je niet altijd of een scherm poled of oled met glas is.

En, heeft jouw smartphone of wearable een poled-scherm? Deel jouw ervaringen met dit materiaal in de reacties.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!