Wordt je telefoon heet en merk je tegelijk dat de accu snel leeg is? Er zijn tal van mogelijke redenen voor dit probleem en de oplossing is niet zeker niet altijd te zoeken bij da aanschaf van een nieuwe smartphone. We leggen het uit.
Warme telefoon, lege accu
Laten we beginnen met een onderscheid te maken tussen een telefoon die wat warmer is en eentje die problematisch heet wordt. Als je je telefoon een tijdlang intensief gebruikt, bijvoorbeeld om veeleisende games te spelen, of het is buiten erg warm, dan is het niet abnormaal dat je telefoon ook warmer aanvoelt.
Pas wanneer je zonder duidelijke aanleiding een melding krijgt dat hij oververhit is, wanneer je hem niet meer in handen kan houden, of als hij plots zomaar afsluit, dan is er een probleem. Je kan de gratis app AIDA 64 gebruiken om de temperatuur van je smartphone te meten. Als je telefoon actief is dan is een temperatuur tussen 37 en 45 graden bij normaal gebruik acceptabel. Wordt hij warmer dan kan je er best wat aan doen.
Voor we overgaan tot het bespreken van de verschillende oorzaken van die warmte en de oplossingen, willen we gauw het verband onderstrepen tussen een warm toestel en een accu die snel leeg is. De fysica legt ons uit dat warmte het gevolg is van energie die verloren gaat. Dat kan tal van oorzaken hebben in combinatie met je smartphone, maar er is zeker een duidelijke link tussen de twee.
Mogelijke oorzaken
1. Accuprobleem
Als een telefoon warm wordt, is die hitte vaak afkomstig van de batterij, de processor of het scherm. Soms kan de accu van je telefoon dus zelf de oorzaak zijn van die warmte, en dat kan te maken hebben met een accu die versleten is.
Lithium-ion batterijen hebben een vast aantal levenscycli en doorgaans merk je na een aantal jaren van gebruik al dat je telefoon minder lang meegaat. Wanneer een accu volledig versleten is, merk je dat de accu sneller leegloopt en je telefoon ook warmer kan aanvoelen. In bepaalde gevallen kan de spanning van je accu ook te laag worden, waardoor je telefoon op onverwachte momenten afsluit.
Een foute, niet originele accu kan ook problemen opleveren en warmte genereren. Ben je handig en heb je zelf de accu van je telefoon vervangen, dan kan dat dus ook een mogelijke oorzaak zijn. Neem best contact op met de fabrikant van je smartphone om naar de kostprijs te vragen voor de vervanging van je accu. Maar meestal wanneer de batterij is versleten, is je telefoon al zou oud dat hij vast geen beveiligingsupdates meer ontvangt. Op dat moment moet je je de vraag stellen of je niet beter een nieuwe kan kopen.
2. Een overload aan processen
Meestal wanneer je warm aanvoelt, is hij hard aan het werk. Heb je verschillende apps die je regelmatig opent, terwijl je al urenlang een zware game met fancy 3D-graphics speelt? Als je je telefoon al die taken voor lange tijd uitvoert dan moet je niet verschieten hij heet wordt en dat de accu sneller leegloopt.
Er zijn verder nog een paar zaken in het bijzonder die je telefoon extra hard aan het werk zetten. Als je voor langere tijd filmt met de camera-app, en in het bijzonder in een 4K- of 8K-resolutie, dan vergt dat veel energie.
Sommige smartphones of chipsets kunnen ook gewoonweg beter met warmte omgaan dan andere. Soms kiezen fabrikanten ervoor om zelfs de prestaties softwarematig af te remmen en zo een betere accuduur mogelijk te maken. Voel je dat je telefoon abnormaal heet wordt, dan leg je hem best even aan de kant, en wanneer je hem niet intensief hebt gebruikt, is er een andere oorzaak mee gemoeid.
3. Opladen
De accu produceert automatisch meer warmte wanneer je je telefoon aan het werk zet en hem op hetzelfde moment oplaadt. Dat komt door de batterij-inputs- en outputs of dezelfde moment. Zorg er ook voor dat je tijden het opladen je telefoon niet laat liggen op een oppervlak dat warmte vasthoudt. Met andere woorden: hij kan maar beter niet geklemd liggen tussen je hoofdkussen en de matras van je bed. Je kan hem ook beter van de oplader halen nog voor hij volledig is opgeladen.
In dit artikel vertellen we je alles over zorg dragen voor de accu tijdens het opladen. Alles om een lange levensduur van de batterij te garanderen.
Gebruik verder steeds de originele oplader en oplaadkabel, want een slechte oplader kan eveneens problemen op leveren. Ben je de originele oplader al enige tijd kwijt? In dit artikel leggen we je alles uit over snelladen en welke oplader je het beste aanschaft in combinatie met je smartphone.
4. Slecht signaal
Wanneer je telefoon de hele tijd een slecht signaal heeft ten opzichte van de zendmast, dan kan warmte veroorzaken. Je processor wordt dan extra hard aan het werk gezet in een poging een goede ontvangst mogelijk te maken. Dit kan in combinatie met andere factoren tot oververhitting leiden, en het is een lastig probleem om op te lossen. Beter is om in de eerste plaats de andere factoren aan te pakken die voor de hitte zorgen, want je wil in de meeste gevallen natuurlijk wel bereikbaar blijven.
5. Hoesjes en warm weer
Zoals gezegd kan niet elke smartphone of chipset even goed met warmte omgaan. Het hoesje kan er daarnaast ook nog eens mee voor zorgen dat een telefoon niet alleen warm wordt, maar ook ontzettend heet. Als je een telefoon stevig inpakt in een zwarte TPU-lederen bookcase die je dan buiten in de zon laat liggen, dan kan je dat effect krijgen. Het is niet erg vreemd dat je telefoon op zulke wijze oververhit als de temperaturen buiten extreem warm zijn.
Wanneer je dat opmerkt, is het trouwens geen goed idee om hem snel af te koelen door hem in een koelkast of vriezer te stoppen, want die sterke temperatuurschommeling is een ramp voor de chemische elementen van een lithium-ion-batterij. Zet hem beter even uit of leg hem op een iets koelere plaats.
6. Softwareproblemen en malware
Wordt je telefoon gloeiend heet zonder dat een van bovenstaande redenen echt van toepassing is? In dat geval moet je het probleem bij de software zoeken. Mogelijk werkt een app na het ontvangen van een update niet goed waardoor je chipset onnodig aan het werk wordt gezet. Een andere mogelijke verklaring is dat je smartphone een nieuwe software-update heeft gekregen waar een ernstig probleem mee is.
En dan is er nog malware. Mogelijk heb je ongewild een of meerdere apps geïnstalleerd die op de achtergrond actief zijn. In dat geval kan je dat probleem best zo snel mogelijk aanpakken. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je malware onderscheidt van andere softwareproblemen en hoe je het bestrijdt.
Heb jij een telefoon die snel warm wordt, of heb je het probleem misschien in het verleden meegemaakt. Ken je nog andere tips waarmee je dit kan herkennen, of hoe je het verhelpt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tips over Android? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Koop gewoon Xiaomi
Niet game us de oplossing dat die je op een pc laptop of xbox playstation.
Mobiel is daar niet voor gemaakt dat is voor de dummy’s.