Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Prijssegmenten vergeleken: waar moet je smartphone aan voldoen?

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
18 december 2024, 14:00
6 min leestijd
Prijssegmenten vergeleken: waar moet je smartphone aan voldoen?

Lees verder na de advertentie.

Hoewel het fijn is dat smartphones in allerlei prijssegmenten verkrijgbaar zijn, is het niet altijd even duidelijk wat je nou precies zou moeten krijgen voor de prijs die je betaalt. Met dit artikel proberen we grofweg een spiekbrief te maken, zodat dat iets duidelijker wordt.

Nieuwe smartphones kopen

Als je in de markt bent voor een nieuwe smartphone, dan is het soms lastig om te bepalen voor welk model je gaat. Helemaal als je met een budget te maken hebt. Niet iedereen heeft zo’n groot besteedbaar inkomen dat het mogelijk maakt ieder jaar voor een ultravariant te gaan. Dat hoeft gelukkig ook niet, omdat – met name – midrange smartphones tegenwoordig meer dan degelijk zijn. Sterker nog: we durven best te stellen dat je op die markt het meeste waar voor je geld krijgt, omdat fabrikant daar nog een prikkel hebben om te innoveren.

Fabrikanten zijn het spoor bijster als het gaat om prijzen voor vlaggenschepen. We vinden het niet erg om voor dingen te betalen die goed of handig zijn, maar er zitten tegenwoordig veel functies op die we niet altijd gebruiken. Midrangers, en de nog goedkopere modellen, pogen vaak een ervaring aan te bieden die wat meer tot de kern komt, waardoor je niet teveel betaalt. Per prijscategorie zijn er echter wel een aantal eisen waar een smartphone aan zou moeten voldoen, en die hebben we hieronder voor je geschetst. Hopelijk helpt dit je.

Lees verder na de advertentie.

Smartphones tot 200 euro

Als je voor een smartphone tot 200 euro gaat, dan moet je rekening houden met een basale ervaring. Toestellen hebben meestal een lcd-scherm, een accu van 5000 mAh, een plastic omhulsel en een koptelefoonaansluiting. Hoe dichter je bij de 200 euro komt, hoe hoger de specificaties: soms is er draadloos laden aanwezig, bijvoorbeeld. En anders heeft het scherm een full hd-resolutie; zaken waar toestellen van 100 euro of minder meestal niet over beschikken. Ook zijn de schermranden wat dikker in het segment onder de 200 euro.

Als je onder de 100 euro zakt, dan krijg je meestal te maken met 2 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan interne opslagruimte. Verdubbel je de prijs, dan verdubbel je ook de hoeveelheden ram en rom. De camera’s zijn ook vaak veel beter op een toestel van 200 euro. In veel gevallen tref je er drie lenzen op aan, met een hoog aantal megapixel, terwijl goedkopere modellen teruggaan naar twee. In beide gevallen moet je video’s in 1080p kunnen opnemen.

Tussen de 200 en 500 euro

Nu maken we een grote sprong naar toestellen tussen de 200 en 500 euro. Als je er ongeveer 400 tot 500 euro voor betaalt, dan heb je meestal te maken met een midranger die een vlaggenschip kan ondermijnen. De toestellen in deze prijscategorie hebben een aantal belangrijke overeenkomsten. Zo levert een fabrikant meestal 6 GB aan werkgeheugen en minimaal 128 GB aan opslagruimte (maar steeds vaker is dat 256 GB). Goedkopere smartphones bieden dan nog een micro-sd-kaartsleuf aan; maar hoe hoger de prijs, hoe hoger de kans dat dit niet het geval is.

In dit brede segment hebben smartphones veelal een amoled-display met een fhd+-resolutie en een minimale verversingssnelheid van 90 Hertz (maar steeds vaker is dit 120 Hertz, zeker wanneer je tegen die 500 euro aan schuurt). Lager geprijsde smartphones hebben een plastic body, maar duurdere modellen krijgen vaak een aluminium frame. Verder is de accucapaciteit hetzelfde met minimaal 5000 mAh en een oplaadsnelheid van 25 watt. Goedkopere toestellen hebben nog de audiojack, maar duurdere varianten leveren die in voor een IP67-certificaat.

Ongeacht de prijs zou een smartphone over minimaal drie lenzen moeten beschikken (dat geldt voor elke smartphone vanaf dit prijspunt), die op z’n minst in 4k kan opnemen.

Van 500 tot 700 euro

Zodra je voorbij de 500 euro gaat, dan mogen je verwachtingen omhoog. Dit zijn de type smartphones die vooral inzetten op specificaties die er goed uitzien op specsheets. Je krijgt bijvoorbeeld minimaal 8 GB aan werkgeheugen, 256 GB aan opslagruimte en een IP68-cerificaat. Ook is er een amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hertz en een fhd+-resolutie. Verder bieden ze alles wat de toestellen rond de 500 euro ook aanbieden, zoals een aluminium frame, accu van 5000 mAh en soms ook een optische vingerafdrukscanner.

Tussen de 700 en 1000 euro

Vanaf de 700 euro gebeuren er echt gekke dingen. De meeste vlaggenschepen zijn tussen de 700 en 1000 euro beschikbaar, en daar heerst dan ook veel concurrentie. Deze smartphones zijn goed vergelijkbaar met modellen die nog duurder zijn, maar daar komen we zo nog op terug. Op dit prijspunt mag je minimaal 12GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte verwachten. De micro-sd-kaartsleuf is meestal afwezig. Daarnaast is er een amoled-display met een qhd-resolutie en een beeldverversing van 120 Hertz. Ook zit de frontcamera in het scherm verwerkt.

De accu van minimaal 5000 mAh kan in veel gevallen met 65 watt of hoger opgeladen worden. Daarnaast zijn er functies aanwezig als draadloos en omgekeerd opladen (handig voor je oordopjes, bijvoorbeeld). Het omhulsel is gemaakt van aluminium of glas. En in veel gevallen ontbreekt de koptelefoonaansluiting. Maar je krijgt daar wel een IP68-certificaat voor terug, evenals een vingerafdrukscanner die in of onder het scherm zit.

Lees verder na de advertentie.

Smartphones na de 1000 euro

Ga je dan nog een stapje verder, dan krijg je toegang tot alles wat de vorige categorie aanbiedt – en meer. Dan betaal je ook voor design, specifieke camera(modules) en allerlei andere onderdelen die je wellicht niet meteen op een lijst met specificaties aantreft. De prestaties worden veelal gemaximaliseerd (tot het onnodige aan toe) en de integratie met een eventueel aanwezig ecosysteem is daarnaast van hoog niveau. Je betaalt bovendien puur voor gemak: als je bijvoorbeeld je camera ergens op richt, moet je moeiteloos mooie foto’s kunnen maken.

De opslagruimte is meestal verdubbeld in dit prijssegment (1 TB), terwijl het werkgeheugen hetzelfde blijft (of in een enkel geval op 16 GB gezet wordt). Je krijgt verder toegang tot nieuwe displaytechnologie, die meestal iets goeds doet voor de accuduur (denk dan aan LTPO 2.0). Verder is er eigenlijk niet heel veel anders dan bij de smartphones van 700 tot 1000 euro. Het gaat voornamelijk om kleine dingen en gemakken die ervoor zorgen dat je jaren vooruit kunt met je smartphone en je geen andere apparaten meer nodig hebt.

Geen definitieve lijst

We voegen hier nog even aan toe dat de genoemde onderdelen in deze lijst niet definitief zijn en meer zijn bedoeld als algemene richtlijnen zodat je een beetje weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een smartphone. Wellicht kun je zodoende beter bepalen welk toestel goed bij je past op het moment dat je de prijs ziet en de specificaties bekijkt. Het is daarnaast verstandig om recensies op te zoeken van smartphones of koopadvies in te winnen, omdat die de nodige context aanbieden of vergelijkingen maken met toestellen uit hetzelfde prijssegment.

Als jij een nieuwe smartphone koopt, wat vind je dan het belangrijkste? En wat geef je daar normaliter aan uit? Deel je ervaringen in de comments!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!