OnePlus 13T hands-on: kruipt dichter naar Apple

Laura Jenny
Laura Jenny
5 juni 2025, 13:20
3 min leestijd

Nee, hij komt nog steeds niet uit in Europa, maar we hebben we OnePlus 13T wel al even in ons hand mogen houden. Het nieuwe toestel van OnePlus is vooral verfrissend qua AI-aanpak en aantrekkelijk voor mensen die een kleiner toestel willen.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 13T

OnePlus brengt in China en India de OnePlus 13T uit (al heet hij in India 13S), een toestel dat direct omgerekend zo’n 500 euro kost, maar waarschijnlijk aanzienlijk duurder zou zijn als hij wel bij ons zou uitkomen. Ondanks dat OnePlus het toestel al veelvuldig heeft geteased en hem nu zelfs door Europese journalisten liet bepotelen, houdt het merk voet bij stuk: deze smartphone komt niet naar Europa.

Lees verder na de advertentie.

Waarom dan een hands-on op Androidworld, zou je zeggen. Wel, omdat het wel nieuwe innovaties bevat die OnePlus zomaar eens aan toekomstige smartphones kan toevoegen. Zo hadden we het eerder al over de nieuwe AI-knop Plus Key die in plaats van de sliderknop is gekomen en de Mind Space die daarbij hoort.

Verschil met 13

Het vlaggenschip van OnePlus van dit jaar, de 13 en 13T verschillen van elkaar. Ten eerste is de 13T veel compacter: deze telefoon heeft een scherm van 6,82 inch in plaats van 6,32 inch. Zijn uiterlijk heeft wat weg van een iPhone als je hem vasthoudt. Hij heeft verder gebogen randen en een aluminium behuizing. De batterij van deze nieuwe telefoon is 260 mAh groter dan de OnePlus 13 met zijn 6.000 mAh-accu. Je kunt hem opladen met 80 Watt.

Waar de 13 een 50 megapixel hoofdcamera, 50 megapixel ultragroothoek en 50 megapixel periscoop-telelens, ontwikkeld in samenwerking met Hasselblad. De selfiecamera is 32 MP. OnePlus 13T levert in: het heeft een dubbele achtercamera met een 50 megapixel hoofdsensor en een 50 megapixel telelens. De frontcamera is 16 megapixel.

Er zijn ook overeenkomsten, zoals de Snapdragon 8 Elite-chipset. Ook zijn er van beide smartphones varianten met 1 terabyte opslag, al heeft de 13T geen 24 GB werkgeheugen, maar 16 GB. OnePlus 13T is vooral een telefoon die lekker compact is, nieuwe AI-mogelijkheden heeft en een grotere batterij.

Lees verder na de advertentie.

De Edge van OnePlus

Misschien komt het door Samsung met zijn Edge, maar ik vind het soms moeilijk om deze nieuwe toestellen te plaatsen. Is de 13 nog het vlaggenschip als er een toestel is met bijna dezelfde specs, maar meer vernieuwing? Net als bij de Edge zijn er grote voordelen, zoals zijn compacte uiterlijk, AI-innovatie en grote batterij, maar je levert ook in, met name op de camera’s.

Het maakt het toestel wat moeilijk te plaatsen. Toegeven, minder moeilijk dan de Edge van Samsung. Het voelt bij de 13T alsof OnePlus zichzelf in de vinger schiet door de 13R te hebben gemaakt en niet gewoon meteen deze. Veel mensen willen juist een compactere telefoon en dat biedt OnePlus met dit mooie toestel. Hij ligt lekker in de hand, de nieuwe AI-afdeling met Mind Space is leuk om even mee te experimenteren en het toestel ziet er aantrekkelijk uit, al zal hij voor sommige fans te veel op een iPhone lijken.

Tegelijkertijd valt of staat een toestel als dit met de prijs. Als OnePlus 13T in Europa bijvoorbeeld 1.300 euro zou kosten, dan is dat een heel andere markt dan de 900 euro die het vlaggenschip inmiddels kost. Zou het merk hem juist goedkoper maken, dan kan het een groot aantal mensen aanspreken die nu meer in midrange tot high end zitten. Maar goed, het is natuurlijk allemaal koffiedik kijken en hypothetisch: de telefoon komt hier immers helemaal niet naartoe. Toch, OnePlus?

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
5 juni 2025, 13:33

Voor mij een zeer interessant toestel, omdat ik hoop dat een eventuele opvolger in 2026 wél naar Nederland komt. Leuk dus dat er aandacht aan wordt besteed.

Wel lijkt het artikel heel haastig in elkaar gezet, waardoor er vele slordigheden in zitten. De inhoud is prima, maar wellicht goed om het geheel nogmaals door te nemen en bij te werken.