6G moet in de toekomst onder andere zorgen voor een razendsnelle internetverbinding, meer betrouwbaarheid en een grotere capaciteit dan 5G. Hoewel het netwerk naar verwachting pas in 2030 op de markt komt, wordt er op de achtergrond al druk aan de opvolger van 5G gewerkt. Wat kunnen we verwachten van 6G en waar liggen de uitdagingen?

Lees verder na de advertentie.
Wanneer wordt 6G verwacht?
Qualcomm is er al helemaal klaar voor, maar we moeten in Nederland nog wel even geduld hebben voordat we gebruik kunnen maken van het nieuwste netwerk. 6G staat voor ‘zesde generatie’ van het draadloze netwerk. Het is de opvolger van 5G, dat rond 2020 op de markt kwam in ons land. Ongeveer elke tien jaar wordt er toegewerkt naar een grote technologische stap. Het nieuwste netwerk wordt dan ook in 2030 pas verwacht.
Lees verder na de advertentie.
Ondertussen zijn onderzoekers en techbedrijven wereldwijd al druk bezig met 6G. Zo voerde University College London onlangs een test uit. De onderzoekers behaalden met de opvolger van ons huidige netwerk een downloadsnelheid van 938 Gb/s. Dat is meer dan 9.000 keer hoger dan wat je momenteel met 5G kan bereiken.
Hoewel 6G veel sneller zal zijn dan 5G, zal de downloadsnelheid van het nieuwste netwerk in de praktijk niet zo hoog liggen als in de test. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan storingen of onderontwikkelde zendmasten of routers. De verwachting is dat 6G downloadsnelheden van één terabyte per seconde zal kennen, met een latentie van één microseconde. Hoe lager de latentie, hoe minder vertraging er zit tussen het versturen en ontvangen van informatie.
Niet alleen in Engeland zijn ze al met 6G bezig. In Japan werken de bedrijven NTT, NEC, Fujitsu en DOCOMO namelijk al zeker drie jaar aan een 6G-apparaat. Eerder dit jaar werd hier een prototype van onthuld. Het eerste apparaat met 6G kan 100 gigabits per seconde ontvangen en is daarmee zo’n twintig keer sneller dan 5G.
In ons eigen land wordt door het Future Netwerk Services consortium gewerkt aan 6G. Ruim zestig partners werken daarbij samen met de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) aan de ontwikkeling van het nieuwste netwerk. De samenwerking moet communicatienetwerken sneller, betrouwbaarder en veiliger maken.
Voordelen van 6G
Naast een enorm snelle downloadsnelheid, moet 6G ook meer betrouwbaarheid en een grotere capaciteit dan 5G bieden. Niet alleen je internet op je telefoon zal sneller zijn met 6G, maar er zijn nog veel meer elektronische apparaten die gebruik gaan maken van de razendsnelle verbinding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autonome auto’s. Zo moet het dankzij de opvolger van 5G veiliger worden om gebruik te maken van een zelfrijdende auto. Maar ook de IT-omgeving van ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld worden verbeterd door 6G. Hierdoor wordt de zorg beter en ook nog eens betaalbaarder. Universiteit Twente leidt momenteel een project om de gezondheidszorg met behulp van 6G te verbeteren.
Lees verder na de advertentie.
De uitdagingen van 6G
Hoewel dit allemaal fantastisch klinkt, zijn er ook nog de nodige uitdagingen met het nieuwste netwerk. Zo is ten eerste duurzaamheid een belangrijk thema. 6G moet namelijk zorgen voor een lagere CO2-voetafdruk. Dat doet het volgens TNO door minder energie en materiaal te gebruiken dan het huidige mobiele netwerk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het elektriciteitsverbruik nam tot nu toe namelijk alleen maar toe bij elke nieuwe mobiele generatie.
Daarnaast wordt er verwacht dat de kosten van fabrikanten door 6G mogelijk gaan stijgen. Uiteindelijk zullen die hogere kosten mogelijk ook bij de consument terecht komen, waardoor het niet uitgesloten is dat je meer voor je data gaat betalen dan bij 5G.
Ook is het mogelijk dat de hoeveelheid straling bij 6G toeneemt. Hier is momenteel nog weinig onderzoek over bekend. Een hogere internetsnelheid zorgt echter wel vaak voor meer straling. Dat was bij de overgang van 4G naar 5G ook het geval. Dat komt onder andere doordat er meer 5G-torens nodig zijn om de internetsnelheid zo hoog te krijgen. Al met al zal er de komende jaren nog veel onderzoek gedaan worden naar 6G, voordat we precies kunnen inschatten welke impact het nieuwste netwerk op ons gaat hebben.
Met dank aan Ties Ruesink.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De vraag is een beetje wat ga je overhouden bij de provider. Vaak voor elke nieuwe generatie hoor je mooie verhalen en als puntje bij paaltje komt. Is het uiteindelijk best droevig te noemen. Op veel plaatsen mag je blij zijn als je met 5G 40Mb/s gaat halen. En op andere plaatsen ineens meer dan 400Mb/s maar veel meer is het ook niet.
Leuk voor de huidige protestgroepen tegen 5G. Zo hebben ze iets nieuws om naar uit te kijken. Ze kunnen al hun acties beginnen voorbereiden.