We gebruiken onze smartphone steeds vaker, meestal vaker dan een laptop of PC. Elke generatie smartphones is dan ook sneller, groter en beter waardoor je er ook steeds meer mee kunt. Zo kun je net zo gemakkelijk een Word- of Excel bestand bewerken op je telefoon, zonder dat je daarvoor je computer hoeft aan te slingeren.
Doordat we steeds meer met die smartphone doen, hebben we daar ook steeds meer gegevens op staan. Gegevens die je echt niet met de hele wereld wil delen. Maar doordat we vrijwel alles met ons toestel doen, ligt de dreiging altijd op de loer. Wat extra beveiliging kan dus nooit kwaad. Daarom hebben we het vandaag over de voordelen van VPN op je Androidtelefoon.
1. Veilig, anoniem en versleuteld
VPN staat voor Virtual Private Network en betekent zoveel als dat je een veilige ‘tunnel’ creëert tussen jouw toestel en een beveiligde server. Op het moment dat deze verbinding staat, wordt al je verkeer via die server geleid en die fungeert als een proxy. Daarmee zijn direct jouw gegevens afgeschermd: niemand ziet meer wie je bent (bijvoorbeeld via je IP-adres) of waar je bent, want die gegevens blijven achter de proxy.
Bovendien is al het verkeer en dus ook de data die erbij hoort, versleuteld. Dus als er al iets onderschept wordt, is er niets van te maken. Alleen de rechtmatige ontvanger krijgt de gegevens te zien zonder versleuteling. Deze kenmerken maken dat veel bedrijven gebruikmaken van een VPN om medewerkers vanaf alle locaties veilig verbinding te laten maken met het bedrijfsnetwerk.
Al met al kunnen we dus wel concluderen dat je met een VPN op je Android-toestel veilig kunt werken, wat je ook doet. En dat heeft wel een aantal belangrijke voordelen.
2. Verbinding met openbare WiFi of hotspots
Soms ontkom je er niet aan: dan moet je verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk of hotspot om gebruik te kunnen maken van internet. En inmiddels weten we allemaal dat dat lang niet altijd even veilig is. Dat is nog niet zo erg als je een beetje aan het surfen bent of een spelletje speelt, maar je zit er niet op te wachten dat andere gebruikers jouw gegevens, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, of bankgegevens, kunnen achterhalen.
Doordat je verbinding via VPN beveiligd is en de gegevens via de verbinding altijd versleuteld worden, kun je veilig gebruik maken van een openbaar netwerk, waar je ook bent en wat je ook doet.
3. Veilig bestanden verzenden
Bestanden kunnen informatie bevatten die je enkel met de ontvanger wil kunnen delen. Maar al maak je gebruik van een vertrouwd netwerk, dan nog kunnen gegevens onderschept worden. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van clouddiensten als WeTransfer, maar ook wanneer je e-mail niet goed beveiligd is.
Wil je veilig bestanden verzenden, via je smartphone, dan is het aan te raden een VPN-verbinding op te zetten. Zoals we al zeiden: de verbinding is veilig, jij bent anoniem en je gegevens worden versleuteld.
4. Censuur omzeilen
Ben je op reis en kom je in een land waar men censuur toepast op bijvoorbeeld welke (social) media je mag benaderen, of welk nieuws doorgelaten wordt? En wil je weten wat er speelt in de wereld? Met VPN kun je het doen voorkomen of je op elke gewenste plek op de wereld bent, waardoor je overal censuur kunt omzeilen. Vooral in onveilige landen, kan dit ervoor zorgen dat je zelf veilig bent en blijft.
5. Content ontgrendelen waar je ook bent
Veel streamingsdiensten maar ook App Stores en andere diensten waar je content kunt kijken, luisteren of downloaden, maken gebruik van iets dat geoblocking heet. Dat betekent zoveel als dat de aangeboden content wordt aangepast aan de regio waar jij je bevindt.
Een bekend voorbeeld is Netflix: in Nederland heb je andere series en films dan in, pak ‘m beet, de Verenigde Staten. Dit heeft vaak met licenties en auteursrecht te maken, zo kan het zijn dat een bepaalde studio afspraken heeft met Nederlandse zenders voor het uitzenden ven bepaalde series, waardoor deze niet zomaar op Netflix aangeboden mogen worden.
Maar ook kunnen ze zo reguleren wanneer series en films wereldwijd gelanceerd worden. Enorm balen als het nieuwe seizoen van jouw favoriete serie al wel in de VS te zien is, maar hier pas maanden later komt. Of wanneer je een spel wil spelen, dat hier (nog) niet beschikbaar is, of waarvoor in-game aankopen niet gelijk zijn.
Met VPN kun je het laten lijken alsof je waar ook ter wereld bent. Zo kun je alle content die normaal voor jou onbereikbaar is, ontvangen. Ook kun je op deze manier in een mobiel casino spelen, iets wat tot op heden nog niet wordt aangeboden in Nederland.
Volkomen legaal
Het lijkt misschien alsof je met een VPN iets doet wat niet mag. Niets is minder waar: het gebruik van een VPN op zich is volkomen legaal. Niet voor niets gebruiken legio bedrijven dit om hun netwerk te beschermen wanneer medewerkers er van buitenaf op willen inloggen. Dat VPN-verbindingen wellicht wel eens gebruikt worden voor minder legale zaken, zou best kunnen.
Het vergelijk wat je kunt maken is met een mes: op zich niet illegaal als je het op de juiste manier gebruikt, maar je kunt er ook verkeerde dingen mee doen. Het mes wordt ook niet verboden.
Wel is het belangrijk om te weten dat aanbieders van diensten die gebruikmaken van geoblocking, vaak in hun voorwaarden hebben staan dat je dit niet mag omzeilen. Dat kan expliciet zijn, of impliciet, zoals Netflix doet. Zij zeggen dat het abonnement alleen bedoeld is voor gebruik in de regio waar je je aanmeldt.
Wanneer je dus VPN gebruikt om content uit andere regio’s te raadplegen, dan is dat tegen hun voorwaarden. Het kan echter best een tijd gedoogd worden. En het ergste wat je kan gebeuren, is dat ze je abonnement opzeggen. Vervelend, maar de consequenties vallen dus ontzettend mee. Het is alleen goed om na te gaan of het je waard is.
Maar ben je veel onderweg, gebruik je regelmatig openbare netwerken en/of hecht jij veel waarde aan anoniem werken op je smartphone? Dan is een VPN een goede keuze voor jou.
Je las zojuist een advertorial: een gesponsord artikel. De inhoud ervan staat los van de redactie van Androidworld. Je herkent advertorials altijd aan de (adv) achter de titel van het bericht.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten