De meeste Nederlanders regelen hun bankzaken tegenwoordig online. Dit is te zien aan de ontwikkeling van de diensten die de banken online aanbieden, maar ook aan het verdwijnen van fysieke banken. De meeste banken hadden voorheen een pand in de dorpen waar je bankzaken kon regelen. Deze lijken allemaal te verdwijnen. Alleen in de grote steden zijn de banken nog echt fysiek terug te vinden. Dat je overal en altijd je bankzaken kan regelen klinkt ideaal, maar bankzaken online regelen heeft ook een keerzijde. Cybercriminelen liggen op de loer. Om veilig het internet op te gaan, is een betrouwbare Internet Service Provider zoals Solcon een goed begin.
Angst voor derden
Het meest vreselijke scenario wat er kan gebeuren, is het verliezen van al je geld. Al het geld dat nu op je betaalrekening staat, maar ook al het geld dat op je spaarrekening staat. Wat als je dat allemaal kwijt raakt? Er zijn genoeg voorbeelden van mensen, oplichters en criminele organisaties die maar al te graag jouw bankgegevens willen bemachtigen. Het is belangrijk om je veilig online te bewegen en te begeven. Dat begint bij de informatiebeveiliging. Zorgen dat jouw informatie veilig is en niet in te zien is door derden. Dat kan met 3 zeer sterke en toch eenvoudige regels. Het zijn tips die je kan gebruiken in je online omgevingen. Dan kan op je laptop, pc of smartphone zijn.
3 tips voor veilig online bankieren
Tip 1: Installeer apps via een officiële app store
Er is een reden waarom apps en software via de officiële app store en legitieme sites worden aangeboden. Op die manier ben je er zeker van dat je ook niet ongewenste derden naar binnen haalt. Op Android toestellen is het mogelijk om apps te installeren die komen uit onbekende bronnen. Maar is dit nu wel zo handig. In sommige gevallen kan het legitiem zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waar werknemers gebruik maken van een speciale app, speciaal voor hun werkzaamheden en om in te loggen op bedrijfsspecifieke systemen. Maar vaak gebruiken mensen het om apps te installeren, waar ze dan niet voor willen betalen. Het probleem is echter, dat je dan nooit zeker weet wat er met de app is gebeurd. Het komt voor dat oplichters of criminele organisaties een stukje malware in de app stoppen. Op het moment dat je de app of software installeert, kunnen deze partijen meekijken met alles wat jij doet. Dit wordt ook wel een man-in-the-middle-attack genoemd. Zo kunnen ze alle gegevens zien die jij invult, als je bijvoorbeeld inlogt om je bankzaken te regelen. Kies voor de veilige weg en installeer alleen apps of software die legitiem zijn via de officiële weg.
Tip 2: Wees alert met persoonlijke gegevens delen
Zou je op straat zomaar je persoonlijke gegevens met een vreemde delen? Nee toch. Doe dit dan ook niet online. Vul niet zomaar je gegevens in om een prijs te winnen, die achteraf te mooi is om waar te zijn. Zodra jouw gegevens in handen zijn van kwaadwillenden, worden ze voor de meest uiteenlopende dingen misbruikt. Je naam, adres, geboortedatum en geslacht worden veel misbruikt voor datingsites, valse online identiteiten en bestelling van producten. Dit is eenvoudig te voorkomen door eerst na te denken en je af te vragen of jij de gevraagde gegevens wel wil delen. Helemaal als de partij die erom vraagt misschien niet helemaal betrouwbaar is. Denk bijvoorbeeld aan online winkels die je bankgegevens vragen, maar dit niet nodig hebben voor jouw aankoop.
Tip 3: Pas op voor smishing
Een trend die veel voorkomt is smishing. Bij smishing worden linkjes via de sms of WhatsApp gestuurd, die je leiden naar ongewenste sites of apps. Bijvoorbeeld een berichtje van je bank dat je pas bijna verloopt. Als je op deze link klikt, moet je vervolgens via de link inloggen op je bank. Dit doe je door je bankgegevens in te voeren. Dit zou een bank nooit doen. Deze linkjes leiden naar een site, die precies lijkt op de echte banksite. Alleen hier kunnen cybercriminelen mee kijken. Vervolgens zijn zij in handen van je bank inloggegevens. Klik nooit zomaar op linkjes. Vertrouw je het niet, maak er dan melding van bij het bedrijf. Of dat nu een bank, belastingdienst of een creditcardmaatschappij is.
Met deze tips kan je een stuk veiliger online bankieren.
Dit artikel is een samenwerking met Solcon / Photo by Pickawood on Unsplash
Je las zojuist een advertorial: een gesponsord artikel. De inhoud ervan staat los van de redactie van Androidworld. Je herkent advertorials altijd aan de (adv) achter de titel van het bericht.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten