Zo voorkom je dat Android-apps op de achtergrond data verbruiken

Zo voorkom je dat Android-apps op de achtergrond data verbruiken

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Android-apps gebruiken steeds vaker (mobiele) data om op de achtergrond alvast gegevens op te halen. Met een beperkte mobiele databundel is het zaak om zulk achtergrondverbruik zo veel als mogelijk te beperken. Met een paar stappen kun je gelukkig ‘voor eens en altijd’ afscheid nemen van zulk achtergrondverbruik.

Achtergrondgebruik Android-apps

Apps als Instagram, Facebook en Gmail laden allemaal gegevens in terwijl je de app niet gebruikt. Zit je op een wifi-netwerk, dan is dit achtergrondgebruik geen reden tot zorgen. Zodra je overstapt naar mobiele data kan het wel tot ongewenst gebruik leiden – elke MB die een app op de achtergrond in beslag neemt, kun je immers niet nog eens gebruiken voor normaal gebruik van je telefoon. Vrijwel alle apps gebruiken de data om bijvoorbeeld notificaties op te halen of je locatiegegevens naar hun servers te verzenden.

Gerelateerde artikelen

Bij sommige apps, zoals WhatsApp, wil je wellicht dat er data wordt gebruikt op de achtergrond zodat berichten worden opgehaald, maar voor Facebook of Instagram is zulk ‘achtergrondgebruik’ eigenlijk overbodig. Gelukkig kun je dit soort dataverbruik in slechts een paar stappen stopzetten. In Android kan het gebruik van (mobiele) data namelijk per app worden gereguleerd.

Dataverbruik uitschakelen

Het uitschakelen van mobiel dataverbruik op Android is extreem gemakkelijk en vereist slechts zes korte stappen. In principe dienen de stappen wel herhaald te worden per app, het is namelijk niet mogelijk om dit voor alle apps uit te schakelen. Let er daarnaast op dat sommige apps de toegang tot (mobiele) data nodig hebben – welke apps dit zijn hangt af van de apps die op je telefoon staan. Selecteer dus niet zomaar een random app om daar vervolgens het achtergrondverbruik van uit te schakelen.

Zo voorkom je dat Android-apps op de achtergrond data verbruiken
  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Apps en meldingen
  3. Klik op Alle ... apps weergeven
  4. Klik op de app waarvan je het achtergrondverbruik wilt beperken
  5. Klik vervolgens op Mobiele data en wifi
  6. Zorg ervoor dat de schakelaar achter Achtergrondgegevens is uitgeschakeld

Na stap zes kunnen Android-apps geen mobiele data meer verbruiken in de achtergrond. Het blijft wel mogelijk om mobiele data te verbruiken zodra de app actief – door jou als gebruiker – wordt gebruikt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk