Waar vind ik de SAR-waarde of straling van mijn telefoon?

Waar vind ik de SAR-waarde of straling van mijn telefoon?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Telefoons staan de hele dag in verbinding met zendmasten en daardoor wordt ook ons lichaam blootgesteld aan straling. Elke smartphone moet daarom aan SAR-normen voldoen om de gebruiker te beschermen. Maar wat zijn de SAR-metingen precies en hoe vind je ze voor jouw telefoon?

*Update 10/01 om 14:50 uur: Dit artikel werd bijgewerkt met een extra aanvulling gericht op Samsung-telefoons

Wat is SAR?

SAR staat voor Special Absorption Rate en het is een meting van de hoeveelheid elektromagnetische straling waaraan je lichaam wordt blootgesteld via je mobiele telefoon. Er is de voorbije decennia ontzettend veel onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico's die kunnen optreden als ons lichaam aan straling wordt blootgesteld.

Op basis van die wetenschappelijke bevindingen adviseert de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overheidsorganen van over de hele wereld in verband met een gezonde stralingslimiet voor mobiele telefoons. De Europese Unie heeft daarom regels opgelegd voor smartphonefabrikanten, want voor elk nieuw model op de markt verschijnt moet het eerst een SAR-test doorstaan.

Hoe wordt SAR getest en wat is de limiet?

Ons lichaam wordt via telefoons doorgaans op twee mogelijke manieren aan straling blootgesteld. Als eerste wanneer we onze telefoon bij ons dragen en als tweede wanneer we hem tijdens het bellen bij het oor houden. Daarom meten regulators de absorptie van straling op deze twee plaatsen.

In Europa wordt een limiet van 2W/kg gehanteerd voor zowel het hoofd als het lichaam. Die straling wordt gemeten op een zone die gelijk staat aan 10 gram van aangrenzend lichaamsweefsel. Testers meten ook telkens de straling op de zones van het hoofd en lichaam die het meeste energie absorberen.

De SAR-resultaten van de Google Pixel 6 Pro

De SAR-resultaten van de Google Pixel 6 Pro

Waar vind ik de SAR van mijn telefoon?

Ben je nu benieuwd naar de resultaten van de SAR-test van jouw specifieke telefoonmodel? Dat kan je erg makkelijk controleren. We leggen het uit in onderstaand stappenplan:

  • Open de Telefoon-app op je telefoon
  • Open de kiezer, ofwel de cijferknoppen waar je normaal een telefoonnummer intypt
  • Typ de volgende vetgedrukte code in: *#07#
  • Indien nodig druk je op het groene telefoontje
  • De resultaten van SAR-metingen verschijnen. Belangrijk is dat je scrolt naar het kopje European Union
  • Je ziet de gemeten waarden bij het hoofd en lichaam, vergeleken met de toegestane limieten

Gerelateerde artikelen

Lezers van Androidworld wezen erop dat de bovenstaande code niet werkt op hun Samsung-toestellen. Samsung verwijst gebruikers naar een aparte website waar je de SAR-metingen van jouw telefoonmodel kan opvragen.

Let er op op wanneer je SAR-waarden van telefoons vergelijkt dat je telkens Europese metingen onderling vergelijkt, want in de VS wordt een andere methodiek toegepast. Houd er ook rekening mee dat voor andere vormen van blootstelling aan elektromagnetische straling aan ons lichaam ook andere industrienormen gelden dan bij smartphones. Testers gebruiken dan ook andere methoden om de SAR te meten.

De populairste tip-artikelen:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk