4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Met routines van de Google Assistent kan je een aaneenschakeling van taken laten uitvoeren dankzij één enkel commando. Je smarthome-apparaten zorgen altijd voor extra mogelijkheden met routines. We leggen uit hoe het werkt, en bespreken vier handige routines.

Wat zijn routines?

De Google Assistent kan op commando handige taken uitvoeren, ook met je slimme apparaten. Je kan bijvoorbeeld slimme lampen aan- of uitzetten. Routines zorgen ervoor dat je met een zelfgekozen opdracht of vraag meerdere acties van Google kan uitlokken.

Er zijn standaard routines die je kan activeren voor typische dagelijkse scenario's, zoals opstaan of gaan slapen, maar je kan ook eigen commando's ontwikkelen. Als je je eigen smarthome-apparaten bij die routines wil betrekken, is het wel een vereiste dat de apparaten in kwestie toegevoegd zijn aan de Google Home-app.

4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

Hieronder bespreken we de mogelijkheden met de standaard routines van de Assistent en een paar eigen gemaakte routines. Maar eerst tonen we met onderstaand stappenplan waar je de routines vindt op je telefoon.

Stappenplan

 1. Open de Google Assistent door de homeknop op je telefoon lang in te drukken (navigatieknoppen) of vanuit de onderste hoek van het scherm naar het midden te vegen (bij gebarennavigatie)
 2. Tik op het icoontje linksonder om je persoonlijke overzicht te openen
 3. Tik op het profielicoontje van je Google-account rechtsboven
 4. Scroll omlaag en kies Routines

1. Goedemorgen

Dit is een van de meest standaard routines die al beschikbaar was alvorens routines officieel in Nederland beschikbaar waren. Toch blijft "Hey Google, goedemorgen" een ontzettend handige routine die de meeste gebruikers met smarthome-apparaten wel zouden willen gebruiken.

Tik bij routines op Goedemorgen, en vervolgens kan je onderstaande acties eraan koppelen.

Handige acties:
 • De tijd vertellen: Actie toevoegen > Informatie en herinneringen ontvangen > Geef me de tijd
 • Weerbericht: Actie toevoegen > Informatie en herinneringen ontvangen > Weerbericht laten horen
 • Je agenda-items opsommen: Actie toevoegen > Informatie en herinneringen ontvangen > Mijn planning voor vandaag laten horen
 • Je route naar het werk: Actie toevoegen > Informatie en herinneringen ontvangen > Informatie geven over mijn route naar het werk
 • Lampen aan: Actie toevoegen > Smarthome-apparaten aanpassen > Instellingen aanpassen voor lampen stekkers en meer (+druk op het pijltje om in te stellen)
 • Media afspelen: Actie toevoegen > Media afspelen en bedienen > Kies Radio, Muziek, Podcasts, wat je maar wil
4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

2. 'Superherinneringen'

Je ochtendroutine is met "Goedemorgen" al volop aan de gang, maar je kinderen moeten zich dringend klaarmaken om naar school te gaan. Met deze routine kan je een handige herinnering instellen die wordt afgeroepen op een van je smart speakers: "We vertrekken over 10 minuten!" Die boodschap kan je elke weekdag laten afroepen door je smart speaker op een vaste moment. Zo'n herinnering kan natuurlijk ook handig zijn voor andere zaken, zoals de wekelijkse dag waarop de vuilnisbakken naar buiten moeten. We leggen hieronder uit hoe je zo'n herinnering instelt vanuit het beginscherm van routines.

Zo stel je het in:
 1. Druk op Nieuw
 2. Kies Starter toevoegen
 3. Tik op Tijd
 4. Kies een Tijdstip, de moment voor herhaling van de routine en het apparaat dat de boodschap omroept. Sluit af met Klaar
 5. Tik op Voice Starter toevoegen
 6. Geef je commando een naam, al hoef je dat achteraf nooit te gebruiken. Druk daarna op Klaar
 7. Kies Actie toevoegen
 8. Druk op Je eigen opdrachten toevoegen
 9. Typ het volgende: "Roep om: We vertrekken over 10 minuten!" Bevestig met Klaar
 10. Tik op Opslaan
4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

3. Van je werk naar huis rijden

Er is een vast routine voor wie met de auto 's avonds naar huis rijdt, en die heet 'Op weg naar huis'. Je activeert het met de opdracht "Hey Google, ik rijd naar huis" of "Hey Google, tijd om naar huis te gaan". Je kan dan je route laten berekenen, wat ontspanning voor onderweg klaarzetten - voor wie Android Auto gebruikt - en meteen je partner informeren over je verwachte aankomsttijd. We leggen je uit welke acties mogelijk handig zijn samen met deze routine. Tik eerst op Op weg naar huis.

Gerelateerde artikelen

Handige acties:
 • Je route naar huis laten berekenen: Actie toevoegen > Informatie en herinneringen ontvangen > Informatie geven over mijn route naar huis
 • Laten weten dat je onderweg bent: Actie toevoegen > Communiceren aan aankondigen > Laten weten dat ik onderweg naar huis ben (wordt afgeroepen op smart speakers)
 • Media afspelen: Actie toevoegen > Media afspelen en bedienen > Kies Radio, Muziek, Podcasts, wat je maar wil
 • De verwarming hoger zetten indien nodig: Actie toevoegen >Smarthome-apparaten aanpassen > thermostaat aanpassen
 • Sms verzenden om te informeren over de verwachte aankomsttijd: Actie toevoegen > Communiceren aan aankondigen > Sms verzenden > Google vraagt je dan telkens naar wie je welke boodschap je wil verzenden, en daarin vermeld je de aankomsttijd.
4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

4. Waar is dat feestje?

Routines zijn niet alleen sterk in praktische situaties, maar ze kunnen ook gewoon erg leuk zijn. Je kan in geen tijd een sfeerstemming creëeren met een eigen gekozen opdracht: "Waar is dat feestje?". Muziek begint dan af te spelen en de slimme lichten in huis gaan een vooraf gekozen scène volgen. We tonen hoe je dit instelt, te beginnen vanaf het instellingenmenu voor routines.

Zo stel je het in: 
 1. Kies Nieuw
 2. Druk op Starter toevoegen
 3. Tik op Spraakopdracht
 4. Typ in Waar is dat feestje? en druk op Klaar
 5. Kies Actie toevoegenCommuniceren aan aankondigen > vink Zeg iets aan > Druk op het pijltje ernaast > Typ Hier is dat feestje! > Kies Klaar > Nogmaals Klaar
 6. Druk op Actie toevoegen > Media afspelen en bedienen > Muziek > Druk op het pijltje ernaast > Typ de naam van een afspeellijst in > Kies Klaar > Nogmaals Klaar
 7. Druk op Actie toevoegen > Smarthome-apparaten aanpassen  > Scènes aanpassen > druk op het pijltje ernaast > Kies een of meerdere scènes > Druk Klaar > Nogmaals Klaar 
 8. Druk op Opslaan
4 routines voor de Google Assistent die je meteen wil instellen

Zijn er routines die jij gebruikt en die je graag met zou willen delen? Ga jij met een van volgende routines aan de slag? Misschien ben je geen fan van routines en gebruik je alternatieven om je smarthome te organiseren. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Heb je tips of ideeën?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van smarthome voor beginners. Je kan van alles van ons verwachten op het gebied van Android en smarthome. Van apps tot wificamera's, van tips tot handige hacks. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk