Samsung Galaxy Z Fold 4: hands-on met alle producten (Video)

Samsung Galaxy Z Fold 4: hands-on met alle producten (Video)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung dropt een bom aan nieuwe producten met de Galaxy Z Fold 4, de Z Flip 4, de Watch 5-serie en nieuwe Buds 2 Pro-oortjes. Wij konden de producten al van dichtbij testen. Ontdek onze trip naar Londen met de hands-on en een interview met Samsung.

Samsung hands-on in Londen

De vierde generatie van vouwbare telefoons staat klaar, en die is op zijn minst gezegd interessant te noemen. Als je deze telefoons naast hun voorgangers houdt, dan bestaat de kans dat je niet onmiddellijk een verschil ziet. Veel nieuwigheden zijn softwarematig en andere hardwareverbeteringen lijken meer subtiel. Deze vouwbare telefoons zijn de vierde generatie sinds de originele Galaxy Fold uit 2019. Met andere woorden: de Galaxy Z-serie had precies vier jaren nodig om volwassen te worden.

Het betekent ook dat de kinderwieltjes eraf mogen. We moeten de Galaxy Z Fold 4 en de Z Flip 4 nu echt aanschouwen als twee volwassen producten. Geen speelgoed meer voor alleen early-adopters. In onderstaande video volg je onze trip naar Londen, waar we de producten als een van de eersten hebben ervaren. We bezoeken ook de Galaxy Experience Store en in een interview bestoken we Samsung met onze vragen.

Samsung Galaxy Z Fold 4

(Kleine) stapjes met de hardware

Op het vlak van de hardware is vooral de Z Fold 4 verbeterd. Het toestel is nu enkele millimeters breder en minder lang geworden. Een van de kritiekpunten bij deze telefoon was zijn relatief smalle scherm. Een breder scherm maakt de telefoon productiever en beter geschikt voor multitasking en een split-screen-weergave van apps. Zodra ik de Z Fold 4 vastnam, merkte ik meteen dat de telefoon gerust nog breder mag. De vouwbare OPPO Find N is bijvoorbeeld nog steeds 2 millimeter breder. Het tweede scherm van de Find N is zelf 6 mm breder.

Een ander opvallend aspect is de camera onder het hoofdscherm van de telefoon. Samsung gebruikte die techniek voor het eerst met de Z Fold. Toen kon je pixels die bovenop de selfiecamera zaten, nog tellen. Dit keer is hij veel beter verstopt. Belangrijk is ook dat de telefoon IPX8-waterbestendig is. Hij kan daarmee tot een halfuur lang onderwater blijven als hij niet meer dan anderhalve meter diep is.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 naast de Z Flip 4

De Samsung Galaxy Z Fold 4 naast de Z Flip 4

Camera van de S22 en S Pen

Een andere verbetering bij de Z Fold 4 is ook de cameraopstelling die dit keer volledig is overgenomen van de Galaxy S22. Met zijn 50 MP hoofdcamera en de telecamera met 3x optische zoom, is de cameraopstelling veelzijdiger. Je verwacht ook meer voor een telefoon van deze prijsklasse.

Als laatste is er nog steeds geen plaats voor de S Pen. De Z Fold 4 krijgt wel een verbeterde cover waarmee je de stylus beter kan wegstoppen. Het doet doet een beetje denken aan de Galaxy Tab S8-serie. Een plaats in de behuizing voor de S Pen zou natuurlijk nog beter zijn, maar dat is een hele technische opgave voor een vouwbare telefoon.

Gerelateerde artikelen

Multitasking en snelladen

De Galaxy Z Fold 4 heeft me dit jaar overtuigd van multitasking op zijn 7,6 inch hoofdscherm, en dat heeft alles te maken met Android 12L. Met de nieuwe taakbalk kan je apps op het scherm slepen zodat ze in split-screen verschijnen. Je kan die apps ook met een druk op de knop omwisselen en de grootte van elk venster aanpassen. Het werkt allemaal snel en intuïtief, en ik kijk er al naar uit om het multitasken uitgebreider te testen.

V.l.n.r. de kleuren Greygreen, Phantom Black en Beige

En als laatste willen we bij deze telefoon ook hebben over de accu en snellaadprestaties. Het is ietwat jammer dat de accu van de Z Fold 4 niet groter is geworden. Samsung deelt met ons ook geen specificaties over de snellader, die niet in de doos wordt geleverd. Vermoedelijk ondersteunt de telefoon 25W snelladen, en dat is een gemiste kans gezien de prijs van het toestel.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Kleuren en cover-scherm

Samsung profileert zijn Galaxy Z Flip 4 als de minder serieuze vouwbare telefoon die ook minder op productiviteit is gericht. Centraal staan de nieuwe kleurencombinaties die gebruikers kunnen kiezen voor de behuizing aan de achterzijde. Samsung zet dus meer in op personalisatie.

Toch is het wel jammer dat het coverscherm, ofwel het 1,9 inch paneel op de achterzijde, niet groter is geworden. Volgens de geruchten wil Motorola het grotere coverscherm van de Razr 2022 volop inzetten om apps te openen, maar dan in een vereenvoudigde versie. Samsung houdt het daarentegen op widgets voor onder andere agenda en je sportactiviteiten. Nieuw is dat je ook op berichten kan antwoorden met het coverscherm, maar dat werkt zonder toetsenbord en met standaard antwoordopties.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Samsung Galaxy Z Fold 4: hands-on met alle producten (Video)

V.l.n.r de kleuren Pink Gold, Bora Purple, Blue en Graphite

Flex Cam verbeterd en grotere accu

Het paneeltje dient ook nog steeds als een viewfinder voor de camera-app. Je kan dus selfies nemen met de hoofdcamera terwijl je jezelf ziet op het kleine scherm. Jammer is dan weer wel dat de cameraopstelling niet de grote upgrade kreeg als bij de Z Fold 4.

Samsung heeft verder de Flex Cam verbeterd. Bij de Z Flip 3 kon je de telefoon in een hoek van 90 graden plaatsen, en zo kan je stabiele foto's maken zoals bij een tripod. Flex Cam werkt nu in alle mogelijke hoeken en je gebruikt daarbij het hoofdscherm of coverscherm als viewfinder. Net als zijn grote broer is ook de Z Flip 4 waterbestendig. Positief is ten slotte dat Samsung de accu heeft vergroot. Van 3.300 mAh naar 3.700 mAh. Dat is een welkome verbetering.

De Flex Cam vanuit een andere opnamehoek

De Flex Cam vanuit een andere opnamehoek

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Temperatuursensor

Met de Galaxy Watch 5-serie wil Samsung nog meer inzetten op enerzijds sport, maar ook op mentale en fysieke gezondheid. Nieuw is de temperatuursensor van het horloge, ook al vertelde Samsung ons nog niets over de werking ervan.

Naar verwachting zal het meten van je lichaamstemperatuur pas achteraf via een update worden uitgerold, iets wat vooraf ook werd voorspeld. Temperatuurmetingen vanaf de pols zijn nu eenmaal een heel complex gegeven dat nog geen enkele fabrikanten van wearables onder de knie heeft gekregen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe designrichting

Verder gaat ook Samsung met het design een nieuwe richting uit. De bekende draairing is verdwenen en in de plaats komt een meer minimalistisch uiterlijk met minder typische horlogekenmerken. De horloges verschijnen ook met een sportief silicone bandje dat je van kleur kan matchen met je Galaxy Z-telefoon. Het zijn duidelijke keuzes die Samsung maakt, maar zoals altijd bij design geldt ook hier 'smaken verschillen'. One UI Watch 4.5 ziet er ook werkelijk gelikt uit, maar mijn eerste indruk is dat navigeren door de interface sneller zou werken als er een draairing of kroon op het horloge was.

- Lees verder onder de afbeelding -

De Samsung Galaxy Watch 5-serie in verschillende kleuren

De Samsung Galaxy Watch 5-serie in verschillende kleuren

De Samsung Galaxy Watch 5 komt met een aluminium behuizing en de voor de Pro-versie gebruikt het merk titanium. Het scherm is ook beter bestand tegen krassen dankzij het sapphire crystal. En nog positief: de horloges hebben een grotere accu. 590 mAh is het voor de Galaxy Watch 5 Pro, en dat is maar liefst 60 procent groter dan bij de Watch 4. We kijken ernaar uit om het effect van die extra capaciteit te ervaren in de review.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Samsung zet op papier belangrijke stappen voorwaarts met zijn met hoogwaardige draadloze oortjes. Allereerst zijn ze kleiner en lichter geworden, wat het comfort ten goede moet komen. De Zuid-Koreaanse techgigant pakt ook met 24 bit-geluid in plaats van de 12-bit audio van de Buds Pro.

Gerelateerde artikelen

Het moet de oortjes in theorie in staat stellen om Hifi-geluid af te spelen. We zeggen in theorie, want opvallend is wel dat Samsung daarvoor een eigen codec gebruikt, genaamd 'Samsung Seamless Codec HiFi'. We leren niets over de ondersteuning van LDAC of aptX. Samsung spreekt verder ook voor ondersteuning voor 360 gradengeluid. De oortjes ondersteunen bluetooth 5.3, de laatste versie van de standaard.

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro in verschillende kleuren

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro in verschillende kleuren

Daarnaast heeft Samsung ook de Active Noise Cancelling (ANC) verbeterd, en hij moet nu 40 procent meer geluid wegfilteren vergeleken met zijn voorganger. Dat is een welkome verbetering, omdat we bij de Buds Pro nog vaststelden dat concurrenten uitpakken met betere ANC. We gaan het testen in onze review.

Voorlopige conclusie

Samsungs vouwbare telefoons komen in een meer volwassen stadium en dat brengt verwachtingen met zich mee. Dankzij de softwareverbeteringen van Android 12L en de upgrade van de camera's lijkt de Z Fold 4 die deels ook in te lossen. Al missen we verbeteringen voor het snelladen.

De Z Flip 4 is meer gericht op lifestyle en fotografie met de Flex Camera, maar het is dan weer jammer dat Samsung geen nieuwe camerasensors heeft gebruikt. We kunnen ons wel voorstellen dat de kleurencombinaties aan de achterkant populair zal zijn bij deze telefoon die je vooral met je gevoel kiest in plaats van voor de rauwe specificaties te gaan. Toch zijn we wel tevreden dat de telefoon op papier wel een grote sprong maakt met zijn accucapaciteit.

De Galaxy Watch 5 Pro neigt dit jaar nog meer naar sport en gezondheid, en het is goed dat Samsung duidelijke keuzes maakt. Persoonlijk mis ik wel de klassieke horlogekenmerken, maar met design kan je toch nooit iedereen tevreden stellen. Verder is het ietwat jammer dat de temperatuursensor niet vanaf dag één werkt. Hopelijk rolt de update wel sneller uit dan de Google Assistent-update van de Galaxy Watch 4. Daarnaast lijken de Galaxy Buds 2 Pro los papier een solide upgrade, ook al stellen we nog wel vragen over Samsungs eigen hifi-codec en de compatibiliteit met muziekapps.

En dan is er ten slotte nog de prijs van alle nieuwe producten: een gegeven waar je niet omheen kan. Zoals gezegd schept volwassenheid ook verwachtingen. Bij een vierde generatie van fonkelnieuwe technologie wordt verwacht dat de prijs daalt, en dat is bij de nieuwe foldables niet het geval. De Z Flip 4 kost nu 1099 euro, vergeleken met 1049 bij zijn voorganger. Het is ongetwijfeld teleurstellend voor wie geïnteresseerd is in de foldables, maar anderzijds is het door wereldwijde inflatie ook niet verrassend.

- Lees verder onder de afbeelding -

De volledige line-up van Samsung-producten

De volledige line-up van Samsung-producten

Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is vanaf nu te pre-orderen vanaf 1799 euro. Je kan hem krijgen in de kleuren: Graygreen, Phantom Black, Beige en Burgundy.

  • Samsung Galaxy Z Fold 4 (12 GB + 256 GB) - 1799 euro
  • Samsung Galaxy Z Fold 4 (12 GB + 512 GB) - 1919 euro
  • Samsung Galaxy Z Fold 4 (12 GB +1 TB) - 2159 euro (Samsung webshop-exclusief)
Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen
Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen
Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is Samsungs krachtigste smartphone tot nu toe. Bovendien is het het eerste apparaat dat wordt geleverd met Android 12L, een speciale versie van Android die door Google is gemaakt voor grote schermen, zoals opvouwbare apparaten.

Vanaf 1799 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Z Flip 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is vanaf nu te pre-orderen vanaf 1099 euro. Je kan hem krijgen in de kleuren: Bora Purple, Graphite, Blue en Pink Gold. Met de Bespoke Edition is de Z Flip 4 ook beschikbaar in tal van kleurencombinaties op de achterkant.

  • Samsung Galaxy Z Flip 4 (8 GB + 128 GB) - 1099 euro
  • Samsung Galaxy Z Flip 4 (8 GB + 256 GB) - 1159 euro
  • Samsung Galaxy Z Flip 4 (8 GB + 512 GB)- 1279 euro
Samsung Galaxy Z Flip 4 kopen
Samsung Galaxy Z Flip 4 kopen
Samsung Galaxy Z Flip 4 kopen

Samsung Galaxy Z Flip 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Flip 4 komt met een compact en opvouwbaar design en opvallende kleuren. Je maakt met deze vouwbare telefoon handsfree video's of groep-selfies vanuit verschillende hoeken. Je kunt zelfs bellen, sms'en, je auto ontgrendelen en de SmartThings Scene-widget bedienen vanaf het schermpje aan de voorkant.

Vanaf 1099 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Watch 5 kopen

De Samsung Galaxy Watch 5 vanaf nu te pre-orderen vanaf 299 euro. De grote variant van de Watch 5 (44mm) verschijnt in de kleuren Gray, Blue en Silver. De kleine versie (40 mm) is beschikbaar in de kleuren Gray Gold en Silver. De Silver-variant is voorzien van een Bora Purple-bandje dat past bij de Galaxy Z Flip 4.

De Galaxy Watch 5 Pro is beschikbaar één grootte (45 mm) twee uitvoeringen, Black Titanium en Grey Titanium.

  • Samsung Galaxy Watch 5 (40 mm) - 299 euro
  • Samsung Galaxy Watch 5 (44 mm) - 329 euro
  • Samsung Galaxy Watch 5 Pro (45 mm) - 469 euro
Samsung Galaxy Watch 5 kopen
Samsung Galaxy Watch 5 kopen
Samsung Galaxy Watch 5 kopen

Samsung Galaxy Watch 5 kopen

De Galaxy Watch 5 blinkt uit met keuze uit verschillende fitness- en gezondheidsfuncties. De smartwatch biedt een compleet pakket, dat ook na je workout – dus als je rust en herstelt - bijdraagt aan een betere gezondheid.

Vanaf 299 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen
Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen
Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen

De Galaxy Watch 5 Pro is Samsungs meest premium smartwatch met meer functies dan ooit. Het slimme horloge komt met veel extra functies en een extra stevig en stijlvol design.

Vanaf 469 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Buds 2 Pro kopen

De Samsung Galaxy Watch 5 vanaf nu te pre-orderen voor 229 euro.

  • Samsung Galaxy Buds 2 Pro - 229 euro
Samsung Galaxy Buds 2 Pro kopen
Samsung Galaxy Buds 2 Pro kopen
Samsung Galaxy Buds 2 Pro kopen

Samsung Galaxy Buds 2 Pro kopen

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro zijn er in geslaagd om de minder goede aspecten van hun voorgangers te overtreffen. Het 360 gradengeluid klinkt fantastisch en de ANC doet zijn werk als je je even wil afsluiten van je omgeving. Verder verdient Samsung ook complimenten voor het erg comfortabele en waterbestendige ontwerp van de oortjes.

229 euro

Winkelen op:

Wat denk jij van de nieuwe producten die Samsung heeft gelanceerd tijdens Galaxy Unpacked? Welke van de foldables spreekt jou het meeste aan, of kijk jij vooral uit naar de Galaxy Buds 2 Pro of de Galaxy Watch 5-serie? Laat het ons weten in de reacties.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 met S Pen

De Samsung Galaxy Z Fold 4 met S Pen

Samsung Galaxy Watch 5

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk