Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Teufel Boomster Go

Hoewel ik graag naar muziek luister, zou ik mijzelf zeker geen audiofiel noemen. Vandaar dat ik geen feeling heb met het productportfolio van het merk. Na een paar uur op het internet, blijkt wel dat je meestal bij Teufel terechtkomt voor zijn ‘surroundsound luidsprekers’. Het assortiment eindigt daar echter niet, via de website van Teufel kwam ik erachter dat ze tevens bluetooth-speakers aanbieden.

Mijn aandacht werd getrokken door de Boomster Go-speaker met een adviesprijs van 99 euro. Zoals de naam doet vermoeden, is het een speaker om het huis uit te nemen. Volgens Teufel is de speaker daar perfect voor uitgerust, onder andere door een (geclaimde) batterijduur van tien uur. Tot slot is de Boomster Go voorzien van een IPX7-certificatie, waardoor hij tegen een spatje water kan.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Dan is de hamvraag of de speaker genoeg weet te bieden om zijn adviesprijs van 99 euro te kunnen verdedigen. Er zijn veel grote namen, zoals JBL en Ultimate Ears, die in hetzelfde segment opereren. Bij JBL koop je immers al een Charge 4 voor iets meer dan twee tientjes extra, terwijl Ultimate Ears de Boom 3 aanbiedt voor rond de 100 euro. In de onderstaande plus- en minpunten neem ik je mee in de zoektocht naar het antwoord op deze vraag.

Teufel Boomster Go - de pluspunten

1. Solide bouwkwaliteit

Het eerste dat op zal vallen bij de Teufel Boomster Go is de bouwkwaliteit. Met de behuizing van de speaker, krijg ik het gevoel dat ik eerder de vloer beschadig bij een val, dan de speaker zelf. Teufel is bij de Boomster Go losgegaan met verschillende materialen. Aan de boven en onderkant van de Go, vind je een harde rubbersoort die weerstand weet te bieden tegen krassen. Ondanks dat de speaker in mijn tas heeft gezeten - en mijn tas is echt een rommeltje - is er geen beschadiging te zien.

Aan weerszijde van de speaker vinden we een passieve radiator. Voor het bedekken van de radiator, maakt Teufel gebruik van een plasticsoort die tevens bestand lijkt te zijn tegen krassen. Wel merk ik op dat er stof kan verzamelen achter de bedekking, gezien er zeshoekige gaatjes in aanwezig zijn om de (passieve) bass door te laten. Op de voorzijde van de Boomster Go vinden we juist een soort stof, wat erg premium aanvoelt - maar het voelt niet alleen premium aan, dat is het ook.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Tot slot zien we op de onderzijde (achterkant) van de speaker een rubberachtig materiaal; mogelijk is deze materiaalsoort toegepast om vibratie op oppervlakken tegen te gaan als je deze speaker vlak neer zou leggen. Als je daar nog het flinke gewicht bij optelt, dan krijg je simpelweg het gevoel dat je van doen hebt met een premium speaker.

Is er dan geen kritiek? Dat is er wel, maar erg minimaal: bovenop de speaker vinden we knoppen om de speaker in te schakelen of de bluetooth-paring aan te zetten. Ondanks dat de knoppen relatief weinig bewegingsruimte hebben, komt het met enige regelmaat voor dat ik te weinig kracht zet. Dat kan aan mijn handen liggen, maar het zorgt er op zo’n moment voor dat de gewenste actie niet door wordt gevoerd. In mijn optiek heeft het te maken met het feit dat de knoppen in de behuizing zitten en daardoor relatief stijf zijn. Je ruikt het al: het is azijnpissen, maar ik moest het toch even vertellen.

[readmore articles="202644"]

2. Lange batterijduur

Wat opvalt aan de Boomster Go van Teufel is dat de batterijduur relatief lang is. Zo’n speaker is fijn voor de tripjes buitenshuis, waarbij een batterijduur van tien uur zal volstaan. In de praktijk weet de bluetooth-speakers de claim waar te maken. Iets meer dan tien uur nadat ik begon met afspelen op de speaker van Teufel, kreeg ik de laatste waarschuwing om de batterij op te laden. Op voorhand zal je voldoende waarschuwingen krijgen, zodat je weet wanneer de bluetooth-speaker opgeladen dient te worden.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Het opladen brengt wel een aantal problemen met zich mee, zo kan je de speaker niet gebruiken bij het opladen. Vaak als ik onder de douche stap en de batterij van een speaker is leeg, dan hang ik ‘m snel aan het stopcontact bij de badkamer. Opladen duurt gelukkig niet zo heel erg lang, meestal kan ik de batterij in minder dan twee uur volledig hebben opgeladen. Je zal helaas wel moeten leven in 2015, want een usb-c-poort kon er niet af - opladen kan met de meegeleverde micro-usb-kabel.

[readmore articles="205505"]

3. Bass-heavy geluid

Hoeveel bass je voorkeur heeft, is erg persoonlijk. In de praktijk bevalt de hoeveelheid bass van deze Teufel Boomster Go erg goed. Bij voorkeur leg je de speaker op zijn achterzijde neer, waardoor je de beste geluidservaring krijgt. Hoewel erg veel bass aanwezig is, heeft dat geen negatieve gevolgen op het algehele geluidsbeeld. Stemmen zijn nog altijd erg helder, terwijl instrumenten hoorbaar zijn op de achtergrond. Uiteraard gaat het om een kleine speaker, dus is het van belang je verwachting iets bij te stellen.

Wat naast de geluidskwaliteit positief opvalt is het maximale volume. Let wel, zodra de speaker op zijn maximale volume staat, is het geluid wat schel. Sowieso is het maximale volume erg luidt. Als je een woonkamer moet vullen met geluid, dan heb je in principe genoeg aan één Boomster Go. Liever een stereo-setup? Dan biedt Teufel de mogelijkheid om twee Boomster Go-speakers te verbinden. Of dat, gezien de prijs van de speakers, interessant is dien je uiteraard zelf te beslissen. Teufel loopt in elk geval niet achter op de concurrentie van JBL en Ultimate Ears, die dezelfde functies bieden in deze prijsklasse.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

4. IPX7-certificatie

Een speaker zoals de Boomster Go is perfect om het huis uit te gaan. Eh, dat is helaas niet mogelijk met de coronacrisis. Prima, dan is het de perfecte speaker voor in de badkamer, of de keren dat je toch het huis uit sluipt om de zee (of een plaatselijk parkje) op te zoeken. De speaker is immers van een IPX7-certificatie voorzien. In principe is de speaker daarmee waterbestendig, maar vat dat niet op als zijnde waterdicht.

Een regenbui, water uit de douche of een beetje zeewater? Dat zal niet snel problemen opleveren. Ik nam de Teufel Boomster Go meermaals mee onder de douche om te bespeuren of de speaker het echt zou overleven om een kwartier waterstralen tegen zich aan te krijgen. Normaliter ga ik niet met de speaker onder de douche, maar voor zo’n test moet je soms iets verder gaat. Na de testen bleek er niks aan de hand - de speaker moest wel even afgedroogd worden, maar vertoonde verder nooit problemen. Een leuk detail is dat je geen poorten hoeft af te dichten, zoals het geval is bij verreweg de meeste bluetooth-speakers.

[readmore articles="204394"]

Teufel Boomster Go - de minpunten

1. Een microUSB-poort in 2020

Eerder noemde ik het al even, maar een microUSB-poort anno 2020: kan dat eigenlijk nog wel? Hoe je het ook went of keert, er is eigenlijk geen goede verklaring voor af te geven. Een microUSB-poort is fragieler en simpelweg minder handig in gebruik. Geen van mijn telefoons bevat een microUSB-poort, terwijl je de speaker daar wel mee op dient te laden. Inmiddels heb ik een oplaadblokje voor apparaten met microUSB-poorten; daarmee reken ik het echter nog niet goed.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Naast de eerste argumenten tegen een microUSB-poort, bieden usb-c-poorten de mogelijkheid om ‘n apparaat sneller op te laden, bijvoorbeeld met USB-PD (Power Delivery). Op de website van Teufel staat dat de speaker snelladen biedt; maar een 2.600 mAh-batterij opladen in ongeveer twee uur, is niet bepaald snelladen. Ik hoop dat Teufel dit jaar nog overschakelt op usb-c. Of het een argument is om de speaker niet te kopen, hangt af van de kabels die je zelf gebruikt. Gebruik je hoofdzakelijk een usb-c-kabel, dan kan dit irritant zijn zodra de oortjes op zijn en je geen microUSB-kabel meeneemt op reis.

[readmore articles="194488"]

2. Geen meegeleverde app

Voor de Teufel Boomster Go betaal je 99 euro; dat brengt de speaker in lijn met concurrenten zoals de Ultimate Ears Boom 3 en JBL Charge 4. Voor dat bedrag mis ik een app voor de Boomster Go om de bluetooth-speaker te bedienen. Meestal bieden zulke apps de mogelijkheid om de equalizer van de speaker aan te passen, het batterijniveau in te zien en de firmware bij te werken. Problemen die opduiken, kunnen zo via een firmware-update worden opgelost.

Teufel biedt helaas geen applicatie voor zijn Boomster Go-speaker. Een gemiste kans, zeker gezien je bij de Boomster Go de optie aangeboden krijgt om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. Ik wil wel graag een kanttekening plaatsen bij het gegeven minpunt, want als je de app nooit wil gebruiken dan mis je niks bij de Boomster Go. Verder zie ik maar al te vaak dat zulke apps op het begin erg fijn werken, maar daarna geen onderhoud ontvangen. Desondanks gaat mijn voorkeur uit naar speakers die zo’n app bevatten, omdat het gemakken biedt die de speakers nog iets fijner in gebruik maken.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

3. Bluetooth range

In mijn praktijktesten met de Boomster Go, blijkt de speaker simpelweg niet zo betrouwbaar. Als ik door het huis loop met mijn telefoon terwijl de bluetooth-speaker op dezelfde plek blijft staan, dan valt het bluetooth-signaal soms weg. Meestal weet de speaker zich na enkele seconden volledig te herstellen, maar het wijst er simpelweg op dat de gebruikte antennes niet van geweldige kwaliteit zijn. Bij het gebruik buitenshuis, zonder muren tussen mij en de Boomster Go, ervaarde ik geen problemen - zelfs toen ik verder dan 10 meter van de speaker vandaan was.

Ook hier kan ik weer een kanttekening plaatsen, want niet iedereen zal door het huis heen lopen als de speaker aan staat. Daarnaast, als je de speaker gebruikt naast je computer, of juist buitenshuis, dan zal je deze problemen niet ervaren. Als ik op dezelfde plek bleef zitten, of enkel bewoog binnen dezelfde ruimte, was het bluetooth-signaal sterk genoeg om zonder haperingen te werken. Voor de testen maakte ik overigens gebruik van meerdere apparaten: zowel mijn OnePlus 7T Pro, evenals de HP Spectre X360 en tot slot de OPPO A91. Op beide telefoons ervaarde ik het stotterende signaal.

[readmore articles="202035"]

Conclusie

Wat is de conclusie die hieraan verbonden kan worden? Enerzijds ben ik enorm tevreden over deze mini-speaker van Teufel. De bouwkwaliteit past prima binnen het segment en het is een pluspunt dat de Boomster Go een IPX7-certificatie heeft zonder (onnodige) klepjes. Verder is de batterijduur van de bluetooth-speaker beter dan in eerste instantie verwacht; helaas duurt het opladen relatief lang, wat mede wordt veroorzaakt door het gebruik van de verouderde microUSB-poort.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Het geluid van de Boomster Go is simpelweg subliem te noemen, zeker gezien het formaat. Hoewel het niet de kleinste bluetooth-speaker is, de Boomster Go is een pak groter dan de JBL Go (2), kan ik weinig kritiek leveren. Als je de voorkeur hebt aan geluid met veel bass, dan zal de Boomster Go aan je wensen voldoen. Er zijn ook wat nadelen, zoals het missen van een meegeleverde app, evenals de middelmatige bluetooth-range van de speaker. Of je een speaker daar wel of niet door zou kopen, is aan jou. Neem bijvoorbeeld de app, als je hem toch niet zou downloaden, dan kan ik het ook niet als een nadeel (voor jou) neerzetten.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

Tot slot is er de prijs van de Boomster Go, die ligt op 99 euro - een hoop geld voor een relatief kleine bluetooth-speaker. Of je de speaker zou willen kopen, hangt heel erg af van je gebruiksdoel. Indien je voornamelijk binnenshuis de speaker zou gebruiken, dan zou ik afzien van de aankoop. Zowel JBL als Ultimate Ears hebben speakers voor (ongeveer) hetzelfde bedrag die betere prestaties leveren, zowel bij de batterijduur als qua geluidskwaliteit. Wil je de speaker makkelijk mee kunnen nemen en alsnog tevreden kunnen zijn over de geluidskwaliteit? Dan is de Boomster Go perfect voor jou, als je daar 99 euro voor over hebt.

Teufel Boomster Go kopen

In België en Nederland is de Teufel Boomster Go verkrijgbaar in een viertal kleuren, om specifiek te zijn gaat het om Night Black, Sand White, Space Blue, Ivy Green en Coral Red. Teufel heeft de prijs op het moment van schrijven verlaagd naar 79,99 euro, terwijl de normale adviesprijs op 99,99 euro ligt. Je kan de bluetooth-speaker via zowel Amazon als de officiële Teufel-webwinkel aanschaffen.

Teufel Boomster Go: dit zijn de plus- en minpunten

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk