TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De TCL Tab 10L is de goedkoopste tablet van het merk die voor de prijs van 139,99 euro ook nog eens met een flipcase wordt geleverd. Dat klinkt als een koopje, maar wat krijg je in ruil voor dat bedrag? Wij gingen het onderzoeken in de review.

TCL Tab 10L

In februari heeft TCL zijn 30-serie met budgettelefoons aangekondigd, maar de Chinese fabrikant heeft ook het doek gelicht van twee voordelige tablets: de Tab Nextpaper 10S en de Tab 10L. Die eerste komt met ene stylus en belooft een natuurlijke tekenervaring, terwijl de 10L de goedkoopste is die met een flipcase verschijnt. De Nextpaper 10S is voor zo'n 225 euro te koop en hij komt in de plaats met een Full HD-scherm, een krachtigere chipset en met werkgeheugen. In deze review lees je wat de eenvoudigere Tab 10L te bieden heeft.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

TCL Tab 10L
Afmetingen 243,1 x 158,2 x 9,2 mm
Gewicht 426 gram
Behuizing Plastic
Scherm 10,1 inch HD LCD, 1280 x 720, 60Hz
Processor MediaTek 8167B
Werkgeheugen 2 GB
Opslaggeheugen 32 GB
Camera achter
2 MP
Camera voor
2 MP
Accu 4.080  mAh
Software Android 11
Kleur Grijs
Extra's TCL Kids, twee speakers, flipcase, 3,5 mm audiojack, microSD
Adviesprijs Vanaf 139,99 euro

Goedkoop design, leuke fliphoes

Beeld jezelf een doornsnee Android-tablet in en je hebt spontaan het design van de Tab 10L voor ogen. Hij heeft zichtbare schermranden, ook al zijn die vrij smal en op de achterzijde is één camera. Pas als je de tablet vastneemt ontdek je dat de plastic behuizing erg goedkoop aanvoelt, maar zonder dat het frame of de achterzijde echt kraakt als je het vastneemt.

Verder voelt de flipcase een stuk beter aan en je dient die op de achterzijde van de Tab 10L te kleven. Dat is erg eenvoudig om zelf te doen. Wanneer de case aan de tablet is bevestigd voelt het geheel wat degelijker aan in de hand. Met de case kan je de tablet rechtop zetten, alleen wiebelt die dan in het rond als je hem bedient. Dat is niet het meest prettige gevoel.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

Wanneer de tablet in zijn case rechtop staat, zijn er bovenaan een powerknop en volumeknop. Je ziet de selfiecamera in de rand en links vin de je usb-c-poort, de 3,5 mm audiojack en het microSD-slot. De speakers zitten onderaan de tablet en zijn dus met andere woorden naar onderen gericht wanneer de tablet rechtop staat in zijn case als je een film of serie bekijkt. Er is geen vingerafdrukscanner voorzien.

Erg matig scherm

Het scherm is altijd een van de belangrijkste aspecten van een tablet, want de reden dat je überhaupt een tablet neemt, is omdat je content op een groter paneel wil weergeven. TCL heeft besloten om voor een 10,1 inch paneel te gaan, anders dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab A7 Lite uit dezelfde prijsklasse die een kleiner 8,7 inch formaat heeft.

10,1 inch is een populair formaat, hoewel het net te klein is om vlot twee apps naast elkaar te gebruiken. Een 10,1 inch scherm is wel erg geschikt voor wie e-books wil lezen, notities maakt of van een serie of film wil genieten.

Toch is dat vooral in theorie zo, want het scherm van de Tab 10L gebruikte ik echt niet voor het plezier. En dat is niet eens omdat het een LCD-paneel is met een lagere schermresolutie, want die keuze van TCL is prima voor de prijsklasse. Wat wel vervelend is, is dat het paneel erg slecht afleesbaar is tenzij je er precies recht voor zit. De kijkhoeken zijn dus erg slecht en de kleuren zijn ook eerder grauw en er is verder geen instelling waarmee je de kleuren iets levendiger kan maken. De helderheid van het TFT LCD-scherm is dan weer wel voldoende, tenzij je de Tab 10L echt in sterk zonlicht wil gebruiken.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

Als je alles bij elkaar neemt, is het scherm toch eerder teleurstellend, want binnen deze prijsklasse kan je al beter vinden, om de Tab A7 Lite opnieuw als voorbeeld te nemen.

Kalmte zal je redden

Kalmte en geduld zijn de twee sleutelwoorden als het aankomt op de prestaties van de TCL 10L. De MediaTek 8176B is een erg eenvoudige 1,3 inch quad-core chipset die kan werken met 2 GB RAM en 32 GB opslag. Het resultaat is dat je je mag verwachten aan behoorlijk veel vertragingen in apps, zelfs bij de meest eenvoudige toepassingen.

Verder is multitasking ook niet de beste ervaring, want appprocessen worden de hele tijd op de achtergrond afgesloten. Vervolgens duurt het telkens best lang voor je met die app kan werken die je enkele minuten geleden nog geopend had. Ik testte ook Chrome op de Tab 10L en zelfs wanneer ik enkel tussen een viertal tabbladen wisselde, slaagde de tablet er niet in om tabbladen actief te houden. Weet ook dat de keuze voor een lichte chipset nog meer gevolgen heeft. Het apparaat komt met de oudere bluetooth 4.2- en wifi 802.11 b/g/n-standaarden.

Verwacht vooral ook niet dat de tab 10L kan dienen als de ideale tablet voor games. Voor grafisch veeleisende spellen met 3D-graphics, zoals Fortnite of PUBG Mobile, is hij duidelijk niet geschikt. Een eenvoudig 2D-spel lukt wel.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden
Geen Android Go

Het is jammer dat de Tab 10L met Android 11 op de markt verschijnt en niet met Android 11 Go Edition. Android Go is een lichtere variant van het Android-besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld om meer te halen uit lichtere hardware. En je kan wel stellen dat deze TCL-tablet duidelijk tot die categorie behoort. Android Go-toestellen komen met een aangepast pakket van zogenaamde Go- of Lite-apps, wat eigenlijk vereenvoudigde versies van bestaande apps zijn. Het is opvallend dat op de Tab 10L Facebook Lite is voorgeïnstalleerd, maar het is wel de enige lichte app.

Kan je dan stellen dat de Tab 10L door zijn beperkte prestaties voor helemaal niemand geschikt is? Nee, dat is overdreven. Als je van plan bent om deze tablet voor één specifiek doel te gebruiken, bijvoorbeeld enkel notities nemen of series kijken, dan zullen de prestaties je veel minder storen. Anders zal kalmte je redden.

Behoorlijke speakers

Speakers die naar onderen zijn gericht, zorgen altijd natuurlijk voor een minder prettig prettig geluid vergeleken met speakers aan weerszijden die naar voren zijn gericht. Toch viel zowel het volume als de kwaliteit van het geluid beter meer dan verwacht. De luidsprekers zijn zeker niet buitengewoon, maar ze zijn prima gezien de prijs van de tablet. De aanwezigheid van een 3,5 mm audiojack is een meerwaarde.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

Tegenvallende accu

Met een lichte chipset en een eenvoudig HD-scherm dan verwacht je eigenlijk al automatisch dat de accuduur van zo'n product erg goed wordt, maar dat is hij niet. De TCL 10L is uitgerust met een 4.080 mAh batterij en die houdt het na een schermtijd van zo'n zes uur voor bekeken. Dat is echt een tegenvaller als je weet dat bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S8 het meer dan 10 uur volhoudt. En opnieuw: een goede accuduur heeft niets met de prijs van een apparaat te maken.

De TCL voelt ook soms warm aan ook bij licht gebruik, maar zonder dat je echt van oververhitting kan spreken. Die warmte lijkt dus niet problematisch, maar het is wel een teken dat energie verloren gaat en het leidt ook weer tot een minder goede accuduur. Verwacht ook geen bijzondere snellaadprestaties, want dat vind je ook niet bij een product uit deze prijsklasse. In het geval van krachtigere apparaten moeten fabrikanten vaak al met speciale oplossingen komen om de accuduur te optimaliseren.

Camera

Van tabletcamera's hoef je geen te hoge verwachtingen te koesteren en zeker niet als die tablet 139,99 euro kost en voor die prijs met een meegeleverde hoes komt. Op voor- en achterzijde zijn er een paar precies dezelfde 2 MP camera's met een kleine 1/5 inch sensor.

- Lees verder onder de foto's -

Foto genomen met de gewone camera

Foto genomen met de gewone camera

Foto genomen met de gewone selfiecamera

Foto genomen met de gewone selfiecamera

De foto's die deze camera's maken zijn eigenlijk onbruikbaar voor de meeste doeleinden. De belangrijkste functie voor de lenzen is misschien nog het videobellen met de selfiecamera. Bij normale lichtomstandigheden is dat best te doen, ook al is de lage kwaliteit zichtbaar. Maar als je videobelt in een donkere omgeving, wordt het voor de ander ook echt minder aangenaam.

Kale software

De TCL 10L komt helaas nog met Android 11 op de markt en verwacht wordt dat hij ook geen versie-updates krijgt. De softwareschil van TCL is verder kaal en het weerspiegelt volledig een kale Android-ervaring. Er zijn nauwelijks personalisatie-instellingen voor het starscherm en TCL voegt geen extra functie toe die Android op de 10L beter geschikt maakt voor grote schermen. Dat doet een fabrikant als Samsung bijvoorbeeld wel met zijn One UI-schil.

Gerelateerde artikelen

De software op de TCL 10L voelt dus alsof je een uitgerekte telefoon gebruikt. Google heeft recent heel wat optimalisaties voorgesteld met zijn Android 12L-update, maar die mag je dus niet verwachten op deze tablet.

Verder gebruikt TCL voornamelijk de Google-apps en het heeft verder nog een eigen Video-app, een ondersteuningscentrum, de eigen camera-app en TCL Kids. Zo meteen meer over die laatste. De tablet is daarnaast met een handvol van bloatware-app voorzien, dat zijn voorgeïnstalleerde apps van derden. Het gaat onder meer om: Facebook Lite, Booking.com, WPS Office, OfficeSuite en Microsoft News.

TCL Kids

Een functie waar TCL speciaal mee uitpakt is zijn Kids-app: een afgeschermde omgeving voor kinderen die ouders voor ze inrichten. De app is een soort van eenvoudig startscherm waar kinderen toegang krijgen tot een beperkt aantal apps en websites om te bezoeken. Ouders kunnen die makkelijk selecteren in de instellingen en je kan de vereenvoudigde launcher enkel verlaten met een pincode.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

TCL heeft verder nog een aantal eigen apps en games die het aanbiedt in de Kids-app, maar al die apps zijn wel Engelstalig. Je zal verder ook ondervinden dat de menu's in TCL Kids slecht naar het Nederlands zijn vertaald.

TCL Kids moet een alternatief bieden voor de Google Kids Space-dienst die op verschillende recentere Android-tablets beschikbaar is. In TCL Kids ziet alles er minder verfijnd uit, maar in feite kan het bijna hetzelfde als je even tijd neemt om de virtuele omgeving voor je kind in te richten. De TCL 10R heeft ook Google Family Link voorgeïnstalleerd zodat je ook de schermtijd van kinderen kan beperken. En ten slotte is ook YouTube Kids geïnstalleerd zodat je kind veilig filmpjes op het internet kan verkennen. Je kan YouTube Kids ook net als alle andere apps toevoegen aan de interface van TCL Kids.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

Conclusie

De TCL 10L is een budgettablet die op elk aspect stevig inlevert om het prijskaartje omlaag te drukken. De behuizing voelt goedkoop aan, het scherm is vrij matig, de prestaties zorgen voor beperkte mogelijkheden en de accu is ook een minder goed aspect.

Daar tegenover staat vooral het feit dat je voor weinig geld een 10.1 inch Android tablet kan kopen die prima geschikt is om lichte taken uit te voeren, tenzij je gaat multitasken. Eén ding tegelijk is al gek genoeg. Het mooie is dat je voor de prijs van 139,99 euro ook in één klap al een hoes erbij krijgt, die van behoorlijke kwaliteit is.

Gerelateerde artikelen

En met TCL Kids kan je makkelijke een fijne en veilige omgeving voor kinderen klaarstomen. Let er wel op dat je ook bij games voor kinderen op de beperkingen van de tablet kan stoten. Fortnite of PUBG Mobile zitten er echt niet in, maar dat zal de jongste kinderen weinig problemen opleveren.

TCL Tab 10L review: kalmte zal je redden

TCL Tab 10L kopen

De TCL Tab 10L is in een grijze tint verkrijgbaar en kost 139,99 euro met zijn flipcase

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk