SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

IKEA en Sonos hebben een nieuwe SYMFONISK wifispeaker gelanceerd. Het gaat om een speaker vermomd als schilderij en je kan het schilderij ook nog personaliseren met verwisselbare panelen. Is dit schilderij een plekje waard in jouw woonkamer? Je leest het in deze review.

IKEA en Sonos: SYMFONISK

IKEA en Sonos werken sinds 2019 samen aan een serie slimme speakers onder de naam SYMFONISK. Dat resulteerde in datzelfde jaar in een tafellampspeaker van 179,00 euro en een boekenplankspeaker voor 99,95 euro. Je leest alles over dit duo in onze review. Met deze bijzondere serie willen SONOS en IKEA hun krachten bundelen. Dat wil zeggen dat IKEA ervoor zorgt dat het product qua design prima in het hedendaagse interieur past en SONOS zorgt ervoor dat dat product de klanken produceert die we van de audiofabrikant gewend zijn. Het resultaat: een woonaccessoire met geluid.

Gerelateerde artikelen

De SYMFONISK-wifispeakers waren de eerste producten die uit de samenwerking tussen IKEA en Sonos vloeiden. Het duo gaf destijds aan dat het ging om een lange-termijn-samenwerking. Twee jaar later geven beide bedrijven vervolg aan de samenwerking met de introductie van een nieuwe woonaccessoire met geluid, de nieuwe SYMFONISK: schilderijlijst met wifispeaker.

SYMFONISK tafellampspeaker en boekenplank-speaker

SYMFONISK tafellampspeaker en boekenplank-speaker

Het product ziet er uit als een schilderij en je kan het schilderij ook nog met verwisselbare panelen aanpassen je wooninrichting. Daarnaast is het ook een wifispeaker waarmee je muziek, radio en podcasts kunt streamen. IKEA geeft aan dat mensen met dit nieuwe product tegelijkertijd kunnen genieten van hoge kwaliteit geluid en van een mooi kunstwerk dat past in hun interieur. De SYMFONISK-schilderijspeaker is vanaf 15 juli verkrijgbaar bij IKEA en ik mocht de bijzondere speaker met witte lijst en paneel een aantal dagen proberen.

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

Specificaties

SYMFONISK-schilderijlijst
Afmetingen: 41 cm x 57 cm x 6 cm
Snoerlengte:  3,5 cm
Bediening:  Via Sonos-app en fysieke knoppen
Frequentie en output: 2412-2472 MHz < 20 dBm EIRP 5150-5350 MHz < 20 dBm EIRP 5500-5700 MHz < 18 dBm EIRP 
Verbinding: wifi
Extra:  Fysieke knoppen en statuslampje

Behuizing en design

De SYMFONISK-schilderijspeaker is zo gemaakt dat je hem aan de wand kunt hangen, eventueel met andere foto's aan een wand, maar ook op de grond zetten of tegen een wand aan kunt zetten. Het is dus de bedoeling dat de lijst opgaat in je interieur zodat je niet doorhebt dat het eigenlijk om een speaker gaat. Ik vind dat echt een vooruitgang. Grote zwarte speakers in elke hoek lijken minder populair te worden voor een grotere groep mensen en tot die groep behoor ik ook. In plaats daarvan plaats je een boekenplankspeaker in de kast, een tafellampspeaker op de eettafel of een schilderijspeaker aan de muur. Je creëert zo meerdere muziekbronnen in verschillende kamers zonder dat je meteen doorhebt dat het om speakers gaat.

Paneel verwisselen

Paneel verwisselen

Speakers vermomd als woonaccessoire zijn er overigens al wel. Zo is er de BeoSound Shape van Bang & Olufsen. Dat is een modulair systeem dat voor de meeste mensen onbetaalbaar is. In diezelfde categorie vind je tevens de SoundFrame-speakers van Monitor Audio, die al 10 jaar op de markt zijn. De SYMFONISK-lijst is gelukkig voor een grotere groep bereikbaar vanwege het prijskaartje. De schilderijlijst van Sonos en IKEA kost 179 euro en is verkrijgbaar in een witte of zwarte lijst. De lijst zelf is vrij eenvoudig en dat is prima. De voet is gemaakt van kunststof en het voorframe van polyester. De lijst komt met een standaard paneel maar er zijn ook verschillende verwisselbare panelen, zodat je de stijl kan kiezen die bij jou en bij je huis past. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de in totaal twaalf verwisselbare panelen.

Ik heb de SYMFONISK-speaker met witte lijst en het witte paneel opgestuurd gekregen. De lijst valt niet direct op in de woonkamer vanwege het witte design, maar bezoekers kijken er wel meteen naar zodra er muziek uit komt. De andere designs met geometrische figuren of verfspatten zullen wellicht wel opvallen in je interieur, maar of ze allemaal even mooi zijn, die keuze is natuurlijk geheel persoonlijk. Zelf een paneel ontwerpen zou de SYMFONISK-lijst helemaal uniek maken, maar dit is helaas niet mogelijk.

Wat overigens opvalt is de achterzijde van het schilderij. Deze bestaat bijna geheel uit een kast die een aantal centimeter uitsteekt. Hier zitten de speakers in verwerkt en dat zorgt dus voor een diepte van 6 cm. Mocht je de lijst van IKEA samen met andere fotolijsten of schilderijen aan de muur willen combineren, hou er dan rekening mee dat de SYMFONISK 6 cm naar voren komt. Aan de zijkant zijn tevens fysieke bedieningsknoppen te vinden en ook de ingang voor de stekker.

Zijkant van de SYMFONISK-schilderijlijst

Zijkant van de SYMFONISK-schilderijlijst

Installatie

De SYMFONISK-lijst kun je gebruiken als enige geluidsbron in een kamer of combineren met je bestaande producten uit de SYMFONISK-serie of Sonos-producten om je geluidssysteem uit te breiden. Ik heb de speaker gebruikt om samen te laten werken met twee Sonos One-speakers in een groep.

Daarna moet je je uitvogelen waar je de wifispeaker wilt hebben, aan de muur, op de grond of op of in een kast. Als je die keuze hebt gemaakt, kun je aan de slag met de beroemde IKEA-handleiding. Inderdaad, die met dat cynisch lachende poppetje erop. Gelukkig is de installatie niet al te ingewikkeld als je de schilderijlijst op een kast zet zoals ik gedaan heb. Je vindt hier de instructies voor het ophangen of neerzetten van het schilderij. Alle montagematerialen zitten in de doos, behalve de schroevendraaier en eventueel een waterpas en boormachine.

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij Achterkant van de SYMFONISK-schilderijlijst

Achterkant van de SYMFONISK-schilderijlijst

Als de hardware in orde is, kun je aan de slag met de Sonos-app. De schilderijlijst moet namelijk toegevoegd worden aan een bestaand Sonos-audiosysteem of aan een nieuw systeem. Ik heb al een systeem in huis dus het toevoegen van de SYMFONISK-lijst gaat erg eenvoudig. De nieuwe speaker maakt ook net als de andere twee SYMFONISK-speakers verbinding met de Sonos-app door middel van wifi. Ondersteuning voor bluetooth is er niet, wat de Sonos Move en Sonos Roam wel hebben. Het is dus niet de bedoeling dat je met het schilderij de tuin in gaat, want een IP-classificering voor stof- en waterbestendigheid is er ook niet.

Je opent hiervoor allereerst de Sonos-app en selecteert in de app de Instellingen (tandwielpictogram) > Systeem > Product toevoegen. Volg daarna de instructies om de SYMFONISK speaker in te stellen. In de screenshots hieronder zie je de stappen die volgen als de app de nieuwe wifispeaker heeft gevonden. Je krijgt hier meteen tips over hoe een nummer als wekker/alarm in te stellen en het groeperen van verschillende Sonos- en/of SYMFONISK-speakers. Dit laatst kan overigens ook zonder app, daarover lees je meer in het onderdeel Bediening in deze review.

Sonos

Sonos

Sonos S2 is een nieuwe app en een nieuw besturingssysteem (OS) waarmee onze volgende generatie producten en ervaringen worden aangedreven. Naast nieuwe functies, upd ..

Bediening

Via de knoppen op de schilderijlijst

Ik heb de schilderijlijst rechtop gezet op een kastje. De fysieke knoppen bevinden zich dan links onderaan. De onderstaande functies zijn eraan gekoppeld. Die knoppen heb ik overigens nog geen enkele keer gebruikt. De Sonos-app is veel makkelijk om als bediening in te zetten. De knoppen komen wel van pas als je even je telefoon niet bij de hand hebt. De muziek blijft namelijk ook doorgaan als je telefoon niet in de buurt is. Je kan het apparaat dan via de knoppen aan de zijkant bedienen, mocht dat nodig zijn.

  • Afspelen/Pauzeren: Eenmaal drukken om de muziek aan of uit te zetten; tweemaal drukken om naar het volgende nummer te gaan; drie keer om naar het vorige nummer te gaan. De knop ingedrukt houden om de muziek die in een andere kamer wordt afgespeeld toe te voegen.
  • Volume: omhoog en omlaag
  • Statuslampje: Geeft de huidige status aan van de speaker.
Statuslampje van de SYMFONISK-schilderijlijst

Statuslampje van de SYMFONISK-schilderijlijst

Via verschillende apps

Allereerst is er de Sonos S2-app. Hier stel je de speakers in, maak je groepen aan, voeg je streamingdiensten toe, stel je mediaservers in, enzovoorts. De app werkt snel en is makkelijk in het gebruik.

De speakers van SYMFONISK komen ook met ondersteuning voor Spotify Connect, zodat je muziek rechtstreeks vanuit de Spotify-app naar de speaker kan streamen. Je hoeft de Sonos-app dan niet te gebruiken.

Je kan de SYMFONISK-speakers sinds 2019 ook bedienen met de IKEA Home Smart-app. In deze app kun je tevens andere slimme IKEA-producten bedienen zoals de TRÅDFRI-verlichting en de slimme gordijnen KADRILJ en FYRTUR. Als je de SYMFONISK-speaker er ook aan toevoegt, kun je van alles automatiseren. Je kan bijvoorbeeld met de app instellen dat zodra de rolgordijnen dichtgaan, het licht in huis aangaat en de muziek gaat afspelen.

Sonos- en SYMFONISK-speakers selecteren via Spotify Connect

Sonos- en SYMFONISK-speakers selecteren via Spotify Connect

Geluid

De SYMFONISK-schilderijspeaker is uiteraard voorzien van de Sonos-audiotechniek, net als de andere SYMFONISK-producten. De schilderijlijst bevat twee luidsprekers, een woofer en een tweeter. Voor die tweeter zit een speciale waveguide om de hoge tonen beter te kunnen spreiden.

Nu zal je misschien denken: Hoe kan een platte afbeelding die niet te onderscheiden is van andere kunst aan je wand zo'n topgeluid produceren?Volgens Sara Morris, Senior Principal Product Manager bij Sonos, hebben ze dat samen met de ontwerpers van de schilderijspeaker voor elkaar gekregen door de rand dun te maken: en daarachter een diep, akoestisch volume te verstoppen. In combinatie met de golfgeleider krijg je een geluid dat de hele kamer vult. En dat allemaal vanuit een kleine speaker.

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

Wel, helemaal kamervullend is het geluid niet, want de luidsprekers zijn naar voren gericht waardoor het geluid alleen door het paneel de ruimte in gaat, en niet via de zijkanten. De audiokwaliteit is daarnaast prima te noemen, maar ik was niet omver geblazen toen ik de speaker voor het eerst aanzette. Het geluid dat deze SYMFONISK-schilderijspeaker produceert, is wat mij betreft dan ook uitermate geschikt voor de achtergrond en niet voldoende voor een stand-alone speaker. In mijn woonkamer/keuken voldoet het apparaat in combinatie met de twee andere Sonos-speakers dan ook prima. En als je de prijs van de schilderijspeaker er dan bij pakt, weet je dat het apparaat voor 179 euro een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft. Een woonaccessoire die prima geluid aflevert, niks meer en niks minder.

Meer mogelijkheden

Speakers groeperen of individueel bedienen

Je kan zoals ik twee of meer SYMFONISK wifispeakers of Sonos-speakers groeperen om ze samen hetzelfde te laten afspelen. Het volume van de individuele speakers kan je dan binnen deze groep regelen. Stereogeluid kun je alleen realiseren door twee dezelfde speakers te koppelen.

Je kan ook muziek afspelen in de ene kamer terwijl de kinderen in een andere kamer naar een luisterboek luisteren. Of je speelt een podcast af in de keuken, terwijl iemand anders naar muziek luistert in de woonkamer.

Sonos One-speaker en SYMFONISK-schilderijlijst in één groep

Sonos One-speaker en SYMFONISK-schilderijlijst in één groep

Achterspeakers voor een home cinema-systeem

Je kan twee schilderijspeakers gebruiken als surroundspeakers voor een home cinema-systeem. Dat betekent dus dat je twee keer 179 euro moet neerleggen. Je kan dan de lijsten wel mooi aan de muur achter de bank hangen, eventueel in combinatie met een Sonos Arc bij je tv.

Gerelateerde artikelen

Muziekstreamingdiensten en spraakassistenten

De SYMFONISK-speaker ondersteunt alle grote diensten voor het streamen van muziek en podcasts zoals Spotify, Tidal,TuneIn en Pocket Casts. Daarnaast kan je via Airplay 2, je geluid rechtstreeks via je Apple-apparaten streamen.

Verschillende streamingdiensten die werken met Sonos

Verschillende streamingdiensten die werken met Sonos

Alle SYMFONISK-wifispeakers komen zonder microfoon. Dat betekent dus dat je de nieuwe speaker niet met Google Assistent of Amazon Alexa kunt aansturen. Je kan alleen de Google Assistent gebruiken als er een Sonos One, Sonos Beam of een Google Nest-speaker in dezelfde ruimte staat. Gemiste kans Sonos en IKEA.

FLOALT

Met de SYMFONISK-schilderijlijst met wifi-speaker kan je het FLOALT led-lichtpaneel tot een serie aansluiten en zo een combinatie van licht en geluid creëren.

Conclusie

Sonos en IKEA hebben met de SYMFONISK-schilderijspeaker een verrassend betaalbaar alternatief op de markt gebracht in tegenstelling tot de veel duurdere alternatieven. Hierdoor is het ook voor het grote publiek mogelijk om een wifispeaker in het interieur 'te laten opgaan'. Want dat is eigenlijk wat het product doet, het schilderij verbergt een wifispeaker. Ik classificeer de SYMFONISK-schilderijlijst dan allereerst ook als woonaccessoire en pas daarna als audioproduct omdat de geluidskwaliteit voor een standalone speaker niet helemaal uit de verf komt. In combinatie met meerdere Sonos-producten is het een zeer goede aanvulling. Tel je daar de adviesprijs van 179 euro bij op, dan hebben Sonos en IKEA het weer voor elkaar gekregen om een zeer toegankelijke woonaccessoire te maken die ook nog eens prima geluid aflevert.

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

Positieve punten

+ Eenvoudige installatie en overall gebruiksgemak

+ Schilderijlijst past in elk interieur dankzij panelen

+ Speaker is een prima aanvulling op andere Sonos- of SYMFONISK-speakers

Negatieve punten

- Geen Google Assistent-ondersteuning

- Schilderijlijst is behoorlijk dik

- Geluid is onvoldoende als stand-alone speaker

SYMFONISK schilderijlijst met wifi-speaker kopen

De SYMFONISK schilderijlijst met wifi-speaker is vanaf 15 juli voor een adviesprijs van 179 euro verkrijgbaar in alle IKEA-winkels en op IKEA.nl. De verwisselbare panelen zijn vanaf 1 september online los verkrijgbaar via IKEA.nl en kosten tussen de 14,99 en 29,99 euro.

SYMFONISK schilderijlijst review: een speaker vermomd als schilderij

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk