Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder. Dit geldt zeker voor de Sony Xperia 5 IV. Dit toestel beschikt namelijk over 'oude' features die we op elke smartphone terug zouden willen zien. Is het toestel hiermee direct een kooptip? Je leest het in deze review.

Sony Xperia 5 IV

De Sony Xperia 5 IV is een nieuw high-end toestel van Sony en is het kleinere broertje van de Xperia 1 IV. Met zijn 6,1 inch scherm is de smartphone lekker compact en met zijn lange uitgerekte scherm is de telefoon ook nog eens heerlijk met één hand te gebruiken. Som hierbij op dat de Xperia 5 IV beschikt over een fysieke cameraknop, een 3.5 mm audio jack en een mooi functioneel design en je zou het toestel aan iedereen kunnen aanraden. Ja toch? We beantwoorden deze vraag in deze review en we sommen de plus- en minpunten van de Sony Xperia 5 IV voor je op.

In deze review bespreken we dus enkele kenmerkende plus-en minpunten van de Sony Xperia 5 IV. Op veel punten lijkt dit toestel echter op de Sony Xperia 1 IV waarover onze AW Beta-tester Mathieu al eerder een review schreef. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de apps die Sony meelevert, dan kun je dit lezen in zijn review.

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Specificaties

Sony Xperia 5 IV
Behuizing: Corning Gorilla Glass Victus (voor- en achterkant)
Afmetingen en gewicht: 156 mm × 67 mm ×8,2 mm, 172 gram
Scherm: 6,1 inch FHD OLED (Full HD+ 2400 x 1080 pixels), 21:9, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Werkgeheugen: 8 GB 
Opslaggeheugen: 128 GB, uitbreidbaar via microSD
Camera's achter: 12 MP hoofdcamera (f/1.7 en OIS), 12 MP groothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera (f/2.4, OIS)
Camera's voor: 12 MP selfiecamera
Accu: 5.000 mAh, 30 watt snelladen
Androidversie: Android 12
Extra's: IP65/IP68-waterdicht, Dual speakers met 360 Reality Audio, Dolby Atmos, 3,5 mm jack, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop, 5G
Kleuren: Zwart, groen, Ecru White
Adviesprijs: 1049 euro

Wat zit er in de doos?

  • Sony Xperia 5 IV
  • Handleiding + garantie

Sony Xperia 5 IV unboxing

  • Is de unboxing hieronder niet zichtbaar? Bekijk hem dan via deze link.

Sony Xperia 5 IV: de pluspunten

1. Compact en super functioneel design

De Sony Xperia 5 IV beschikt over een 6,1 inch Full HD+ OLED-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Het scherm heeft een beeldverhouding van 21:9 en hiermee heeft het toestel een veel uitgerekter formaat in vergelijking met de meeste andere smartphones. Dit heeft als voordeel dat de Xpera 5 IV heerlijk compact is, en goed te gebruiken is met één hand. Daarnaast kun je films kijken zonder zwarte balken. Als nadeel heeft het echter dat je bij 'normale' video's wel zwarte balken krijgt, aangezien deze vaak in een 16:9 verhouding gefilmd zijn. Compactheid is daarbij natuurlijk subjectief. Ik vind het erg prettig, maar ik ken genoeg mensen die liever een grotere smartphone gebruiken.

Wat wel bijna iedereen kan bekoren is de functionaliteit van het design. Zo heeft de Xperia 5 IV een dubbele IP-rating van IP65 én IP68. Dit houdt in dat het toestel zowel beschermd is tegen wateronderdompelingen dieper dan één meter, als tegen besproeiing zoals regen. Bijna iedere andere smartphone heeft maar één IP-rating, waardoor deze slechts tegen één van de hierboven genoemde dingen beschermd is. Daarnaast beschikt de Xperia 5 IV over een 3.5 mm audio jack, een fysieke cameraknop, naar voren gerichte stereo speakers, een notificatielampje en over een microSD-kaart sleuf die je er gewoon met je vingers uit kan halen. Geen gedoe dus met een klein pinnetje.

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

2. Snelle prestaties en prima accu

Ook qua snelheid doet de Xperia 5 IV het goed. De telefoon beschikt namelijk over de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset. Dit is één van de snelste processoren die je momenteel in een Android-smartphone kunt vinden. In combinatie met de schone Android-schil, waarover hieronder meer, draait het toestel als een zonnetje. Al neemt de Xperia 5 IV dit laatste soms een beetje letterlijk, bij zwaardere taken wordt de smartphone namelijk al gauw heet. Dit laatste komt de accu niet zozeer ten goede, al haal je makkelijk het einde van de dag met het toestel en moet anderhalve dag ook goed haalbaar zijn. De telefoon kun je opladen met een vermogen van 30 watt. Geheel opladen duurt hiermee langer dan een uur.

Gerelateerde artikelen

3. Schone Android-schil

De Xperia 5 IV draait uit de doos op Android 12, en Android 13 is al onderweg. Sony past maar weinig aan aan zijn softwareschil. Het bedrijf blijft dus dicht tegen het schone Android aan en dit resulteert in een soepel aanvoelende smartphone die over weinig poespas beschikt.

Sony levert wel eigen apps mee, waaronder maar liefst drie apps voor de camera. De telefoon komt daarnaast helaas wel met enkele apps van derden die standaard op de smartphone geïnstalleerd staan. Zo wordt Tidal meegeleverd en staat ook LinkedIn voorgeïnstalleerd op de Xperia 5 IV. Deze apps kun je niet verwijderen, maar gelukkig wel uitzetten.

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Sony Xperia 5 IV: de minpunten

Camerasoftware

Allereerst, de camera's van de Sony Xperia 5 IV zijn niet slecht. Voornamelijk de hoofdcamera weet prima plaatjes te schieten die qua kleur erg realistisch zijn. Het contrast in de foto's is verder goed en ook qua dynamisch bereik scoort de hoofdcamera een voldoende.

Naast deze hoofdcamera beschikt de Xperia 5 IV over een groothoeklens en over een telelens met 2.5x optische zoom. Deze laatste is een downgrade ten opzichte van zijn voorganger, die had namelijk nog een periscoopcamera die verder en beter kon zoomen. De telelens op de Xperia 5 IV beschikt daarnaast over een vrij kleine en kwalitatief niet al te beste sensor, waardoor foto's gemaakt met de telelens niet heel goed zijn.

  • 12 MP hoofdcamera. f/1.7, OIS, sensorgrote 1/1.7''
  • 12 MP groothoekcamera, f/2.2
  • 12 MP telecamera, f/2.4 + OIS

Geen fijne software

Waar het echter mis gaat is de software rondom de camera's. Sony heeft de camera-app namelijk zo ontworpen dat het lijkt alsof je een compact camera gebruikt. Allemaal leuk, maar het voelt als een gigantische stap terug in de tijd. En ja, je kunt super veel aanpassen. Denk hierbij aan de sluitertijd, de ISO-waarde, de scherpstelling noem het maar op. Maar als ik dit in een interface zou kunnen doen van een Android-smartphone in plaats van een compacte camera, dan graag. Ik zou de ingewikkelde interface van een compact camera namelijk direct inruilen voor die van een Android-smartphone. Die mogelijkheid is er echter niet. Je kunt de camera wel in basismodus of automatische modus zetten, maar ook deze werken lang niet zo fijn als andere Android-smartphones. Laatst genoemde draait zelfs niet eens mee als je het toestel verticaal houdt. Dit doet Sony overigens al jaren en voor de beoogde doelgroep - fotografen - snap ik het ook wel. Het zal echter fijn zijn als Sony dit naar een hoger level weet te tillen en ook een goed 'standaard' alternatief meelevert.

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Bovenin foto gemaakt met de hoofdcamera. Onderin v.l.n.r. groothoeklens, 2.5x optische zoom, 5x digitale zoom en 7.5x digitale zoom (maximum).

Ontbreken goede nachtmodus 

Daarnaast ontbreekt er een goede nachtmodus, waardoor foto's in het donker ronduit slecht en niet goed te maken zijn. Het toestel weet de focus vaak niet te vinden en de flitser of de zaklamp moet er hierdoor altijd aan te pas komen. Ook dit voelt als een stap terug in de tijd.

Links foto genomen in de automatische 'nachtmodus', rechts met de zaklamp-functie.

2. Updatebeleid veel te karig voor de prijs

Los van het feit dat Sony een fijne en schone Android-schil gebruikt, is het updatebeleid van de fabrikant nog altijd ondermaats. De Sony Xperia 5 IV, een toestel van 1049 euro, krijgt namelijk slechts twee Android-upgrades en drie jaar lang beveiligingsupdates. Hier zou minimaal één extra upgrade en één jaar aan toegevoegd moeten worden.

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

Conclusie

Als Sony het op slechts twee punten anders zou aanpakken, dan zou ik de Xperia 5 IV aan bijna iedereen kunnen aanraden. Het eerste punt is de camera, en dan voornamelijk de software. Het is allemaal leuk en aardig dat Sony de camera-app zo heeft ontworpen dat het lijkt alsof je een compact camera gebruikt, het voelt echter als een flinke stap terug in de tijd. Daarnaast ontbreekt er een goede nachtmodus, waardoor foto's in het donker niet goed te maken zijn. De focus is vaak niet goed en de flitser moet er bijna altijd aan te pas komen, over terug in de tijd gesproken.

Punt twee is de prijs in combinatie met het updatebeleid. Voor een telefoon ruim 1000 euro vragen, en deze dan slechts twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates meegeven is gewoon te weinig. Hier moet minimaal één upgrade en één extra jaar bij. Als deze twee dingen aangepast zouden worden, dan haal je met de Xperia 5 IV een hele goede smartphone in huis die elementen bevat die elke smartphone (weer) zou moeten hebben. Denk hierbij aan een fysieke cameraknop, een dubbele IP-rating, een 3.5 mm audio jack en een fijne schone Android-ervaring. Hopen dat Sony luistert en het integreert in de Sony Xperia 5 V.

Hiermee is dit wel weer de zoveelste conclusie van een Sony-smartphone waarin we zeggen dat deze niet geschikt is voor het grote publiek, maar wel voor een specifieke doelgroep. Hiermee ga je het echter niet redden. Zoals in het intro al vermeldt: als je maar lang genoeg normaal blijft, word je vanzelf bijzonder. We leven echter in een maatschappij waarin bijzonder zijn (helaas) niet altijd ruim geaccepteerd wordt. En ook de smartphonewereld is hard. Buitenbeentjes worden er door de grote in het algemeen mainstream maar goede smartphonemerken, genadeloos uitgetrapt. En dit gebeurt ook bij Sony. Dit zien we dan ook in de huidige cijfers. Sony heeft in de smartphonewereld nog geen één procent marktaandeel in handen. Begrijp me niet verkeerd, de specifieke features die Sony zijn smartphones meegeeft moet het bedrijf zeker behouden. Zorg er op een aantal (kleine) punten echter voor dat je meegaat met de meute. Want dit kan So ny langer.

  • Zeer functioneel, uniek en luxe design
  • Twee IP-ratings
  • Camerasoftware
  • Prijs
Bekijk meer specificaties
Alternatieven

Voor 1049 euro heeft de Xperia 5 IV veel (goedkopere) concurrenten. Denk hierbij aan de Google Pixel 7 Pro, de gehele Samsung Galaxy S22-serie (S22, S22+ en de S22 Ultra), de OnePlus 10 Pro en de OPPO Find X5 Pro. Voor de compacte telefoons liefhebbers is er overigens ook nog de ASUS Zenfone 9. Dit zijn allemaal toestellen die goedkoper en ook nog eens op veel punten net zo goed of beter zijn dan de Xperia 5 IV.

Sony Xperia 5 IV kopen

De Sony Xperia 5 IV is te koop vanaf 1049 euro in de kleuren Zwart, Groen en Ecru White.

Sony Xperia 5 IV kopen
Sony Xperia 5 IV kopen
Sony Xperia 5 IV kopen

Sony Xperia 5 IV kopen

De Sony Xperia 5 IV is een nieuwe kleinere premium telefoon die focust op het maken en bewerken van content. De telefoon neemt veel van de functies van de Xperia 1 IV over, maar dan in een kleiner formaat. Hij is vanaf 1049 euro te koop.

1049 euro

Winkelen op:

Sony Xperia 5 IV review: wederom voor een specifieke doelgroep

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk